Skocz do zawartości

[serwis] co zrobić by odkręcić kasete

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...gdy siła do jej odkręcenia powoduje pękanie obręczy i wygięcie bacika? Zakręcona była narzędziem z ramieniem 21cm ręką. Teraz lekko licząc,  przykładam ze 140 Nm i wyrywa nyple z obręczy. Pierwszy raz mam taki problem, na przyszłość kłaść smar na gwint nakrętki?

Napisano

Smar i dokręcać z wyczuciem, a nie dowalać ile wlezie. Dokręcasz mocno, ale tylko do oporu. Jak już nie chce iść, to nie dociągasz. Zalecany moment dla Shimano to 40Nm, ja dokręcam 25Nm i problemów nie ma.

Dłuższe ramię, lepszy bacik i puści. W najgorszym przypadku cięcie nakrętki, ale pewnie spowoduje to uszkodzenie bębenka. Jak obręcz się już poddała, to pytanie czy przy okazji nie uszkodziłeś bębenka. W końcu mimo wszystko jednak działasz na niego z pewną siłą.

• Mod Team
Napisano

Odrobina smaru nie zaszkodzi. Dokręcenie z odpowiednią siłą, czyli zwykle 40 Nm wystarczą i z odkręceniem wtedy także nie ma kłopotów.

Napisano

Ciekawe czy to się nie zapiekło bo rower to zimówka i jeździła na solonych asfaltach.  Tyle dobrze, że trafiło na nie drogie koło i piasta też zmęczona. Specjalnie biorę narzędzie z krótkim ramieniem żeby nie przesadzić.  Mam klucz dynamometryczny ale do 15Nm chyba zacznę go używać do zakręcania kasety by nie przesadzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...