Karolus112 Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Witam właśnie założyłem do mojej szosy łańcuch Shiamno HG 93, 9 rzędowy, 114 ogniw: https://allegro.pl/oferta/lancuch-shimano-deore-xt-hg93-9-rzedowy-10486741918. Kupiłem spinkę KMC: https://allegro.pl/oferta/kmc-spinka-do-lancucha-9-rzedowego-automat-shimano-10194630070 Nie wiem czemu, ale spinka zbyt łatwo się zapina... Mogę ją łatwo rozpiąć samymi palcami... Czy do tego łańcucha powinienem założyć jakąś inną spinkę? A może należałoby go spiąc pinem? Poprzedni mój łańcuch to był HG 53, miałem na nim 106 ogniw, i ta spinka KMC działa na nim normalnie. Na tym HG93 mi wyszło mi 110 ogniw. Ten HG 93 ma zatem krótsze ogniwa i wydaje mi się chyba minimalnie szerszy... może temu ta spinka KMC nie działa na nim? Moje drugie pytanie: czy ten łańcuch będzie działał z 9 rzędową Sorą w rowerze szosowym? Po założeniu wydaje mi się, że tak, bo biegi wchodzą normalnie. Ale pytam żeby się upewnić. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Coś pokręciłeś. Wszystkie łańcuchy mają (oczywiście uwzględniając tolerancję) ogniwa tej samej długości - pół cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Przecież podczas pedałowania łańcuch się napina, nic Ci się nie rozepnie. Wpadnie trochę brudu i już tak kolorowo nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Godzinę temu, Karolus112 napisał: Moje drugie pytanie: czy ten łańcuch będzie działał z 9 rzędową Sorą w rowerze szosowym? Po założeniu wydaje mi się, że tak, bo biegi wchodzą normalnie. Ale pytam żeby się upewnić. Zadałeś pytanie, na które sam sobie odpowiedziałeś poprzez praktykę :) A druga sprawa, to czy najpierw się zakłada a potem się pyta czy to zadziała..? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiksw Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 To ja zapytam zanim założę W szosówce mam Sorę, przód Shimano Sora FC-R3030 3x9s 50-39-30, tył CS-HG50-9 12-25 (w zasadzie to jakiś btwin tam jest ale odpowiednik tego Shimano, ale kupiłem już oryginał). Łańcuch teraz jak liczyłem ma 106 ogniw. Teraz pytanie jaki łańcuch kupić? Z tego co czytałem to Shimano do Sory ma HG53 ale ona ma opcje 114, 116, 118 ogniw. Nie widzę łańcuchów z 106 ogniwami Shimano do 9rz. Dodatkowo widzę że HG93 ma takie same ilości ogniw, jest chyba lepszy (niklowane ogniwa), a cenowo do kupienia nawet taniej niż HG53. Także co kupić? HG93 z 114 ogniwami? Nie będzie za długi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Łańcuchy się skraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 1. Hg53 to kiepski łańcuch. 2. Twój obecny łańcuch też w pudełku nie miał 106-ciu ogniw. Łańcuchy się skraca do swoich potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiksw Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Dzięki, w takim razie kupuję HG93 z 114 ogniwami i skrócę (albo serwis) do tylu ile mam teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.