Skocz do zawartości

[Napęd] Kaseta i łańcuch do roweru elektrycznego

MightyIgrek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam Scott Aspect 930, (kaseta Shimano CS-HG20-9 11-34 zęby, łańcuch KMC X9). Przerobiłem go na rower elektryczny dorzucając centralny silnik o mocy 750W. Po ponad roku jeżdżenia widać i czuć zużycie łańcucha i kasety (łańcuch przeskakuje przy dużym obciążeniu).

Chcę wymienić łańcuch i kasetę na nowe, ale chciałbym coś trwalszego niż to co mam, ze względu na zwiększone obciążenie.

Co polecacie? Przypomnę, centralny silnik o mocy 750W.

Cytat

No to mamy zgrzyt, bo to nie jest rower. Dziękuję za uwagę.

Takie tu jest podejście? No cóż... 🙄

Pozwólcie więc, że zmienię pytanie:

Mam Scott Aspect 930, (kaseta Shimano CS-HG20-9 11-34 zęby, łańcuch KMC X9). Widać i czuć już zużycie łańcucha i kasety (łańcuch przeskakuje na wyższych biegach).
Chcę wymienić łańcuch i kasetę na nowe, ale chciałbym coś trwalszego niż to co mam.

Czy polecacie coś?

• Mod Team

@MightyIgrek kolega wyżej stwierdził fakt.

Łańcuch KMC X9 to bardzo dobra opcja, raczej nic specjalnie lepszego nie dostaniesz. Kaseta HG20 najwyższych lotów nie jest ale będzie trwała. Możesz spróbować opcję pokroju HG400.

Przy takim silniku wszystko ładnie zauważalnie szybciej niż powinno.

KMC i Shimano robi specjalne łańcuchy do e-bików  . Są droższe ale wytrzymują porównywalnie do zwykłych  (dobrych ) łańcuchów w zwykłych rowerach . Czyli w moim przypadku , przy jeździe w górach ok 1000 km .Czasem ciut więcej .  Tylko że ja mam rower ....  O kasetach dedykowanych do e nie słyszałem .

A tak z ciekawości zapytam po co ci silnik 750W ???  Legalne 250 pozwala podjechać wszędzie gdzie nie wywali cię na plecy .

Tak jak napisałem 1000 - 1300km ma KMC X10 w wersji e . Nigdy nie używałem do e zwykłych więc nie wiem ile by wytrzymały . Tyle samo +/- robię na KMCX9 na zwykłym rowerze . Shimanowski e jest chyba ciut słabszy , a może teren był trudniejszy ? W każdym razie zmieniłem poniżej 1 tyś km .

Aha , ja używam przymiaru i zmieniam gdy 1 da się wcisnąć .

Aha 2 , nie wiem jak łańcuch e zachowywałby się w zwykłym rowerze . Shimano zastrzega że tylko do jednorzędowej korby .

Dziękuję za pomoc. HG400 wydaje się być sensowne. O łańcuchach w wersji e nie wiedziałem, ale przekonałeś mnie. Spróbuję tego KMC X10 e.

15 godzin temu, WaGiant napisał:

A tak z ciekawości zapytam po co ci silnik 750W ???  Legalne 250 pozwala podjechać wszędzie gdzie nie wywali cię na plecy .

Jak kupowałem silnik to 750'tka była w tej samej cenie co 250'tka. Prosty wybór :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...