chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Żeby "ułatwić" https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1-disc - lekki cross z powietrznym amorem (trochę gorszym niż wspomniany Orkan), napęd Deore 2x10, z możliwością włożenia opon 2,1 cala tylko nie wiem jak z wytrzymałością obręczy.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 I to jest chyba bardzo dobra propozycja. Z mocowaniami pod bagażnik. Pytasz o Deore - w twoim przypadku myślę, że potrzebne będa dobre hamulce i koła. Te tańsze hamulce Shimano czasem działają świetnie a czasem kiepsko - jak się trafi. Będziesz się martwił jak przepłynąc tą rzekę jak do niej dojdziesz Koła jak koła - jak nie będziesz walił po krawężnikach to wytrzymają, jak nie - kupisz sobie inne. Taki lajf. Czy mtb/cross (płynna w sumie granica) na asfalt ? Hmmm .. na asfalt to jest szoska z barankiem. A jak czasem zjechać z asfaltu to gravel - uterenowiona szoska z barankiem. Ale tu dobry, mocny sprzęt na hydraulice to spore koszty. Czy SUV to dobre auto na miasto ? Niby nie ale jak się nim fajnie jeździ po mieście Alternatywnie możesz też popatrzeć na coś ze sztywnym widłem od Marina - jak masz mocne ramiona. Ja na miasto i asfalt nie upierałbym sie przy amortyzatorze.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Byłem w sklepie. Zaproponowano mi Scotta Aspect 920. Powiem szczerze fajny rower, ewentualnie można opony dać jakieś lepsze kevlarowe i wtedy dopompować i można zredukować opory toczenia. Tak powiedział w sklepie kolunio. Tylko tak. Cena jest 4500zł a widziałem na internecie, że są ceny przykładowo 3700zł. Model rocznikowo 2021. Nie wiem na ile te ceny świeże były. Co myślicie o tej kwocie? I w ogóle o tym rowerze? http://www.markowerowery.pl/rower-scott-aspect-920-2021-6527.html
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Albo ja jestem ślepy albo Scott na swojej stronei nie ma geometrii. Ale to ostatni rower który bym polecił. Masz jeszcze inne rozwiązanie: https://primal.pl/pl/p/MARIN-Muirwoods-2021-hydrauliczne-hamulce-Stal-ideal-pod-sakwy/822 Niedrogi, mocny, jak się zdecydujesz na coś innego po roku - będziesz wiedział więcej - sprzedasz z niewielką stratą.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Chyba nie ma rzeczywiście. Powiem tak. Spróbowałem kilka crossów i ze dwa MTB i rzeczywiście obręcze kół, rama, łożyska przy mocowaniu pedałów wprasowywane to wwzystko wydaje się solidniejsze niż w crossach. Generalnie chcę MTB. Pod moją wagę chyba będą rzeczywiście lepsze. To raz a dwa można zmienić w razie w jednak te opony kiedyś. Nie jest to pilne bo nawet szeroki kapeć mi się spodobał. Wystarczyło spróbować. Po łąkach przyjemniejsza jazda.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Jak mtb to optymalne cena/wartość to Rockrider XC 500, XC100, Merida https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite, Kellys Gate. Br
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Te rowery są wszystkie znacznie droższe. Mam pytanie. Dlaczego nie Scott? Co z nimi nie tak? I czy ta cena za niego jest wygórowana czy jest okey?
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-100-29/_/R-p-300831 Nie wszystkie, tylko trzeba polowac bo rzucają po kilka sztuk. Bo to rower bliższy sścieżkowemu z oponą 2.4. Na asfalt ? I do tego nietypowe piasty.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Już całkiem zgłupiałem. Natomiast marketowego roweru raczej nie kupię. Te piasty formuły by mi nie przeszkadzały, natomiast chyba ciężko je dokupić jak się zużyją. W granicach 4500zł Romet ma jakiś MTB. Unibke też chyba
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 No, markowy to grubo powyżej 10k. Takie czasy. Ty do lekkich nie należysz, musisz mieć rower którego nie roztrzepiesz. Ja podałem budżetowego, mocnego Marina z oczkowanymi obreczami, mocna rama i rowery o dobrej proporcji ceny do wartości - w tym RR XC100 za 4k. Inni pewnie jeszcze coś doradzą.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 No dobra. Jeśli chodzi o sam osprzęt tego Scotta chyba jest dosyć mocny? Problem piast. Da radę je czymś w razie w w przyszłości zastąpić? Nie wiem czy te rowery z decathlonu są lepsze. Rama też ma znaczenie. Myślę, że jakość wykonania ramy na pewno jest wyższa. Producent deklaruje 128kg wytrzymałości. Tylko te piasty. Rzeczywiście nietypowe.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Osprzęt jak osprzęt. To z pewnościa nie jest rower klasy Decathlonu, o gwarancji nie wspominając ale będzie jeździł. Choc ludzie zwykle wymieniają plastelinowe koła.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Czyli według Ciebie rower z decathlonu jest lepszy od tego Scotta? Ja już mam namieszane w głowie 😀 natomiast zawsze do wszystkiego z marketu podchodziłem z dystansem. Wszystko do marketu zawsze jest trochę gorsze np. farba tej samej firmy idąca do np Castoramy będzie gorsza niż taka sama do sklepów z farbami. To samo z myjkami ciśnieniowymi znanej firmy. I tak ze wszystkim. A jakieś no name rowery z marketu? Nie powiem, że są złe, natomiast ja się nie zdecyduję. Po prostu.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Nie no co Ty To inna liga, poważna firma,świetny brand z własnym centrum projektowym i rewelacyjną gwarancją. XC500 z inną nalepką kosztowałby 8-9k. Widziałem go w górnych sektorach na maratonach. Koła SunRingle zbierają świetne opinie - choć sa ciężkie. Z wagą 130 nie poczujesz ale za to wytrzymają. No i średnica wewnetrzna 30mm - te w Scoccie mają zdaje sie 20mm do opon 2,4 Prawdopodobnie tyle bo sie nie chwala - to koła marketowe, pozaklasowe więc nie figurują w żadnej speyfikacji. Co do tego Scotta to ma napęd 2x11 - tańszy w eksploatacji i bardziej uniwersalny, trochę turystyczna geometria, standard piast z tyłka - nie mowię, że markeciak ale ... koła przy swojej wadze będziesz wymieniał. Dopłacisz tysiaka i będzie git ! Ale niech się inni wypowiedzą.
chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Masz geometrię, bo nie chcę strzelić jakiejś gafy 🤭. https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-aspect-920-bike
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 A Kolega co sądzi o Scott? Generalnie do 5k jak już bym się szarpnął jest i Romet, jest Unibike, jest merida, jest kross, jest spezialized i w sumie mtb w tej cenie jest wiele. Ja już nie wiem...
chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Jak już bardzo nie chcesz Rockridera to w cenie 5000 zł masz np. https://www.unibike.pl/flite29.html - ładnie skonfigurowany rower, ale pytanie: z jakimi prędkościami poruszasz się na starym rowerze? Napędy 1x, na nawet ten 2x w Scott generalnie nie są stworzone do szybkiej jazdy. Oczywiście da się, ale przy odpowiedniej kadencji, ale nie wszyscy to potrafią. Odnośnie Scotta - chyba nie dałbym tyle kasy za taki osprzęt.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 @chudzinki ratuj Ja wiem, że nie zawsze sie zgadzamy
chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Nie musimy się zgadzać, ale koledze trzeba pomóż, bo błądzi 😀. Nawet linkowany przeze mnie Giant ma korbę 32/44, a to duuuża różnica.
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Jeżeli naprawdę głownie asfalt + okazyjne wypady na miekkie to czy ten Giant czy też Marin będzie oczywiście lepszym wyborem. Jak u Kolegi ta waga to nie głównie tłuszcz i piwny brzuszek ale jest też i noga to twardsze przełożenia beda zdeydowanie potrzebne. Co by nie mówić przeciętny raider na mtb powyżej 30 km/h zaczyna miec kłopoty. A na płaskim asfalcie i jeszcze jak trochę wiaterku w plecy to i 40 się trafi. Nie mówiąc już o tym, że szczuplakom łatwiej utrzymac kadencję.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 Dziękuję Wam za cierpliwość. Proszę mnie zrozumieć, bo jak mam wydać ponad 4 tysiące do 5 tysięcy za rower, który chciałbym aby mi służył dosyć długo, to jestem niezdecydowany, bo każdy model oferuje coś lepszego w zamian za coś gorszego względem konkurencji.. to może sprecyzuję trochę to, co już wiem, że bym chciał aby znalazło się w rowerze. 1. Hamulce te w Scott mt200 przy mojej masie, gdzie po sklepie nie miałem dużych prędkości nie hamowały w ogóle gdy naciskałem przód/tył razem. To już wiem, że chciałbym coś lepszego. 2. Koła jedynie 29, nie chcę mniejszych. 3. Chciałbym zapytać Was o te biegi w MTB. Są tam w Scott shimano z jedną zębatką z przodu, ale ona miała jakby dwa tryby pracy no i z tyłu 11? Zębatek? A znowu ten Unibike podany przez Kolegę ma trochę inny napęd. Czym one się różnią i który jest lepszy? 4. Wiem, że w sklepie lubią sprzedawać to co akurat chcą i wykorzystują niewiedzę takich ludzi jak ja. Natomiast to, że powiedzieli mi, że jak na moje gabaryty MTB to nie byłoby złe rozwiązanie to chyba coś prawdy w tym jest. Górale są chyba z natury mocniejsze niż crossy. Ale jak już miałbym wydać ponad budżet czyli około 5k to czy flagowy cross od Unibike czyli Vision za 5koła nie byłby dobrym wyborem? Pytanie jak wygląda sprawa z tymi kołami. Czy nie będą się decentrować pod moją wagą? W kandsie maestro tak się działo, tyle że jednak Kands a Unibike i to flagowy chyba obręcze ma mocniejsze? 5. Natomiast sama budowa MTB czyli szeroka kierownica mi się to podoba i jest to dla mnie wygodne. Na starym rowerze udało mi się jeździć z prędkością w granicach 35,40 km przez dłuższe chwile. Wiadomo, ze to zależne od umiejętności pracy na rowerze i od kondycji. Bardzo interesuje mnie prędkość przy dosyć zrównoważonej jeździe w granicach 25-30 km/h bez specjalnego wytężania organizmu. Na Kandsie max prędkość chwilową miałem około 64km z górki 😀😀 Wiem, że MTB będą wolniejsze, ale z drugiej strony lepiej poradzą sobie z moją masą. Nie wiem, naprawdę nie wiem... Nie nie, u mnie to nie jest tłuszcz. Całe życie uprawiam sport, trenuję regularnie Boks 6 razy w tygodniu, biegam, walczę, ukończyłem Studia na kierunku Wychowanie Fizyczne. Jestem dosyć usportowioną osobą i lubię czasem rowerem przycisnąć. Natomiast najlepszy rower jaki miałem dotychczas to właśnie ten Kands. Naprawdę nie żałuję, że go miałem, dobrze wspominam.
chudzinki Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 Jak nie masz porównania to popatrz tutaj https://rent.decathlon.pl/s?address=Polska&bounds=54.9054761%2C24.1458931%2C49.002025%2C14.1228641&pub_category=bikes Podpasuje Ci jakaś miejscowość żebyś mógł pożyczyć XC 100 bądź XC 500? Wtedy wiedziałbyś czy to dobry kierunek czy jednak nie. Z napędem trudno jednoznacznie powiedzieć - są zwolennicy 1x jak i przeciwnicy twierdzący, że brakuje twardych biegów. A przy jakim biegu z przodu i z tyłu miałeś prędkości rzędu 25-30 km/h?
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 1. Hamulce i koła zawsze wrzuca się tanie do budżetowych rowerów. Tak to jest. Przyzwyczaisz sie lub zmienisz. 2. O innych tu nie było mowy. 3. https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-aspect-920-bike ma dwie zębatki, 4. Sun Ringle. Nikt w sumie nie wie jak będzie 5, 35-40 przez dłuższe chwile to prędkości bliższe szosowym. MTB są mocniejsze, gravele droższe. Baranek Cie nie interesuje jak widać.
Pawelekgit Napisano 17 Marca 2021 Autor Napisano 17 Marca 2021 W Rzeszowie mieszkam i jak widzę, nie ma tutaj nic takiego w Decathlonie. Generalnie trochę z kupnem mi się pali. Przeprowadziłem się właśnie do Rze i jeżdżenie do pracy autem 3 km w korkach już po dwóch tygodniach mnie męczy..
wkg Napisano 17 Marca 2021 Napisano 17 Marca 2021 3 km to sienawet nie rozgrzejesz - w sumie na hulajnodze można. Tak czytam co piszesz to bliżej byłby: https://www.greenbike.pl/rower-gravel-kross-esker-40-2021-p-6025.html?gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMxNG585s0FA2o3CruPOuULEwn3C5sXCHUmFWD7jszUHebNsdBJYFWoaAlx2EALw_wcB
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.