Skocz do zawartości

[deore 5100] zmiana napędu

Przecietny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korba m5100 ma linię łańcucha 51,8mm czyli boost. Oczywiście formalnie wciskają kit, że to niby do OLD 142 i 148 ale prawda jest taka, że szczególnie przy patelni 51Z założonej w ramie nie-boost przekos łańcucha na skrajnie miękkich przełożeniach robi swoje. Innymi słowy - lepiej (ciszej, lżej) pracuje to na linii 48,8mm niż 51,8.

Osobiście zainwestowałbym te 39zl na nowe kółka do starej xt i jeśli by się to nie sprawdziło to odsprzedałbym przerzutkę za co najmniej dwukrtotność wniesionej inwestycji. Do tego do obecnej korby nowy blat i jakiś zacny łańcuch.

Napisano
2 godziny temu, Przecietny napisał:

Jednak ustalone zostało,że wymieniamy cały napęd na pierwotnie zakładany. I tu ponawiam pytanie czy ta korba deore 5100

To po co pytasz skoro wolisz drożej i gorzej a sam wiesz lepiej ?

Napisano
Cytat

To po co pytasz skoro wolisz drożej i gorzej a sam wiesz lepiej ?

Ustaliliśmy po analizie opinii tutaj zawartych, kasa nie ma aż takiego znaczenia a kolega uznał,że jednak woli taki zestaw bo mu się podoba więc mu go zamontuje. Sprawdzi sobie czy mu pasuje a potem zobaczy co dalej.

Napisano

Hej

dokładnie 900zł. Zanim tutaj napisałem dałem koledze kilka propozycji wymiany, proponowałem wymianę zebatki korby,lancucha kasety oraz kółek i zostanie przy obecnej konfiguracji, wymianę korby na nową również 2x11 i całej reszty jak wyżej, przerobienie jego napędu na 1x11 oraz założenie nowego napędu 1x11 właśnie deore5100. Wybrał ostatnią opcje a ja tylko chciałem się tu upewnić czy bedzie ok, tak jak podaje shimano. Różnica w cenie miedzy najtańszą a najdroższą opcją to było jakieś 350 zł. Kolega nie dba szczególnie o rower i prawda jest taka,że nie było tam zaglądane przez lata, aż się wszystko rozpadło😀 Żadnych inwestycji ani regulacji, to będą jego pierwsze pieniądze wydane na ten rower po zakupie. Myślę,że każdy z Nas przez ten czas wydał na eksploatacje więcej. Bo jasne jest,że zużywające się części trzeba wymienić aby nie doprowadzić do stanu krytycznego gdy już jeździć się nie da. Przynajmniej jasne dla normalnych użytkowników rowerowych, dla niego póki jeździ jest dobrze😀Z tej perspektywy sądze,że to nie są duże pieniądze jak na bodajże 5 lat jeżdżenia. A przecież nie mogę mu mówić co ma zakładać a czego nie do roweru bo to jego wybór. Pewnie macie racje,ze dałoby się tu czy tam zaoszczędzić ale brałem pod uwagę tylko zakupy w centrum rowerowym z tego względu,że wiem, iz towar będe miał jutro u siebie a jak pisałem wcześniej czas operacyjny max do niedzieli. Jak zrobie i wrzucę fotki to się za głowę chwycicie kiedy zobaczycie stan tego napędu, ja nie mogę wyjść z podziwu,że takie coś jeszcze dwa tygodnie temu jeździło...no ale przestało😀

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...