mareknydz Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 opona Rozmiar 28 x 1,5 (40-622) detka ROZMIAR : 28x1,75/2,125 Czy taki zestaw zadziala?
Mihau_ Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 Nie ma przeciwwskazań (choć świadomie dokładasz sobie masy do roweru kiedy dętka w mniejszym rozmiarze kosztuje tyle samo)
J67 Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 Zawsze lepiej jest założyć mniejszą dętkę. Tak, aby rozmiar podany na opakowaniu był maksymalny dla danej opony. Np. dla opony 1 i 3/4 " - dętka 1,2 - 1,6. Pomijając masę (jeśli się nie ścigasz to te 20 g nie zrobi różnicy), ale mniejszą dętkę łatwiej jest włożyć w oponę. Gadałem z gościem z serwisu. Do opon 28 C wkłada dętki 20-23C i podobno nigdy nie miał reklamacji.
Gość Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 No tak, tylko zakładając mniejszą, guma się bardziej rozciąga i jest bardziej podatna na przebicia. Nie miał reklamacji? A kto reklamuje przebitą dętkę?
J67 Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 Dokąd używałem opon Kenda lub jakiś inny krzak, które nawet dziecko da radę założyć palcami - za duże dętki mi nie przeszkadzały, natomiast włożenie za dużej dętki do opony ciaśniejszej, kiedy trzeba sobie pomóc łyżką - w takim przypadku często kończy się uszkodzeniem dętki. Używam dętek Conti i CST na granicy rozmiaru lub za małych. Ciśnienie trzymają przyzwoicie, żadna się nie rozlazła, przebicia w oponach Continental Ultra Sport... średnnio jedno przez cały czas eksploatacji. W Schwalbe Citizen - jeszcze kapcia nie miałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.