Skocz do zawartości

[Opona Black1 28"] problem z dopasowaniem Dętki

mareknydz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zawsze lepiej jest założyć  mniejszą dętkę. Tak, aby rozmiar podany na opakowaniu był maksymalny dla danej opony. Np. dla opony 1 i 3/4 " - dętka 1,2 - 1,6. Pomijając masę (jeśli się nie ścigasz to te 20 g nie zrobi różnicy), ale mniejszą dętkę łatwiej jest włożyć w oponę. Gadałem z gościem z serwisu. Do opon 28 C wkłada dętki 20-23C i podobno nigdy nie miał reklamacji.

Napisano

No tak, tylko zakładając mniejszą, guma się bardziej rozciąga i jest bardziej podatna na przebicia.

Nie miał reklamacji? A kto reklamuje przebitą dętkę?

Napisano

Dokąd używałem opon Kenda lub jakiś inny krzak, które nawet dziecko da radę założyć palcami - za duże dętki mi nie przeszkadzały, natomiast włożenie za dużej dętki do opony ciaśniejszej, kiedy trzeba sobie pomóc łyżką - w takim przypadku często kończy się uszkodzeniem dętki.

Używam dętek Conti i CST na granicy rozmiaru lub za małych. Ciśnienie trzymają przyzwoicie, żadna się nie rozlazła, przebicia w oponach Continental Ultra Sport... średnnio jedno przez cały czas eksploatacji. W Schwalbe Citizen - jeszcze kapcia nie miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...