Skocz do zawartości

[Napęd] Prośba o ocenę napędu, przymiarka do odbudowy

konradz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Miło zagościć u Was na forum. Posiadam Kross Trans Continental '10. W rowerze od nowości nic nie wymieniane, serwis w postaci smarowania łańcucha. Liczby km nie mierze. Ponieważ wiosna nadciąga, wybudzam rower do życia. Przyjrzałem się również na napęd i zwracam się do Was z uprzejmą prośbę o ocenę jego stanu. Jak pilnie powinienem myśleć o jego wymianie? 5 Ogniw łańcucha ma 126,8 na suwmiarce. Roweru używam do ciągnięcia przyczepki około 25 kg. Sam jestem niewielkiej masy.

Jestem świeżakiem na forum dlatego proszę o wyrozumiałość, z góry dziękuję za pomoc.

forum1615635481873.jpg

forum1615635481869.jpg

Ja bym dla świętego spokoju kupił nowy łańcuch (na spinkę) i spróbowął go założyć. Jak się przyjmie to OK, stary się nie zmarnuje. Założysz go sobie jak ten nowy sie wyciągnie. Jak się nowy nie przyjmie to juz dojechać napęd do końca i potem zmienić wszystko. 

U mnie to wygląda tak,zakładam nowy łańcuch,może zdarzyć  się ze będzie przeskakiwał miedzy zębatkami na wolnobiegu,wtedy zakładam stary łańcuch i jezdzę dalej a w tym przypadku na starym łańcuchu 2 tys jeszcze spokojnie zrobisz,a nowy sobie zostaw na przyszłość jak nie wypali.

OK :) 

Po prostu inaczej zrozumiałem:

4 godziny temu, konradz napisał:

Zatem czyszczę, zabezpieczam i śmigam dalej!

Tak czy owak nowy łańcuch sie nie zmarnuje. I stary też. Poczytaj o jeździe na kilka łańcuchów - w archiwum tego sporo. Ale bierz ze spinka - najlepiej KMC. Łatwiej zmieniać.

Stary łańcuch rozkuty, założone KMC X8 i zrobiłem 10 km, wszystko śmiga bez zarzutów. Także dziękuję za poradę. Po jakim czasie będzie wiadomo czy łańcuch się przyjął? W stary łańcuch nie wpada przymiar 0,75.

• 1 miesiąc temu...

Ah Panowie, jednak przeskakuje. Nie wiem tylko czy jest to blat z przodu czy wolnobieg. Wydaje mi się że wolnobieg (odglos przeskoku słyszę z tyłu). Rozumiem, ze powinienem wrócić do poprzedniego łańcucha :(

Niby nie ma dużej tragedi, jednak moim zdaniem efekt przeskakiwania się nasila. Chciałbym jednak trochę zainwestować w rower, bo to fajny sprzęt i chyba sporo km na nim już zrobiłem. Czy jest sens wymiany tego wolnobiegu na kasetę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...