konradz Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Cześć, Miło zagościć u Was na forum. Posiadam Kross Trans Continental '10. W rowerze od nowości nic nie wymieniane, serwis w postaci smarowania łańcucha. Liczby km nie mierze. Ponieważ wiosna nadciąga, wybudzam rower do życia. Przyjrzałem się również na napęd i zwracam się do Was z uprzejmą prośbę o ocenę jego stanu. Jak pilnie powinienem myśleć o jego wymianie? 5 Ogniw łańcucha ma 126,8 na suwmiarce. Roweru używam do ciągnięcia przyczepki około 25 kg. Sam jestem niewielkiej masy. Jestem świeżakiem na forum dlatego proszę o wyrozumiałość, z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Ja bym dla świętego spokoju kupił nowy łańcuch (na spinkę) i spróbowął go założyć. Jak się przyjmie to OK, stary się nie zmarnuje. Założysz go sobie jak ten nowy sie wyciągnie. Jak się nowy nie przyjmie to juz dojechać napęd do końca i potem zmienić wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 U mnie to wygląda tak,zakładam nowy łańcuch,może zdarzyć się ze będzie przeskakiwał miedzy zębatkami na wolnobiegu,wtedy zakładam stary łańcuch i jezdzę dalej a w tym przypadku na starym łańcuchu 2 tys jeszcze spokojnie zrobisz,a nowy sobie zostaw na przyszłość jak nie wypali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradz Napisano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Dziękuję Wam za odpowiedzi! Zatem czyszczę, zabezpieczam i śmigam dalej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 No akurat wszyscy radzą co innego ale w sumie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradz Napisano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Wkg, obaj piszecie żeby kupić nowy łańcuch. A więc tak i zrobię. Pozwolę sobie kontynuować wątek po próbie łańcuchowej. Wiem, że opinie średnie ( w kierunku słabe ) ale założyłbym HG 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 OK Po prostu inaczej zrozumiałem: 4 godziny temu, konradz napisał: Zatem czyszczę, zabezpieczam i śmigam dalej! Tak czy owak nowy łańcuch sie nie zmarnuje. I stary też. Poczytaj o jeździe na kilka łańcuchów - w archiwum tego sporo. Ale bierz ze spinka - najlepiej KMC. Łatwiej zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Wszystko, byle nie HG40 (no, prawie wszystko)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradz Napisano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Stary łańcuch rozkuty, założone KMC X8 i zrobiłem 10 km, wszystko śmiga bez zarzutów. Także dziękuję za poradę. Po jakim czasie będzie wiadomo czy łańcuch się przyjął? W stary łańcuch nie wpada przymiar 0,75. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Wystarczy sprawdzić na różnych przełożeniach + przy ruszaniu, czy mocniejszym depnięciu samo wychodzi ( dlatego lepiej nie cisnąć początkowo na stojąco, żeby nie było niespodzianki ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradz Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Ah Panowie, jednak przeskakuje. Nie wiem tylko czy jest to blat z przodu czy wolnobieg. Wydaje mi się że wolnobieg (odglos przeskoku słyszę z tyłu). Rozumiem, ze powinienem wrócić do poprzedniego łańcucha Niby nie ma dużej tragedi, jednak moim zdaniem efekt przeskakiwania się nasila. Chciałbym jednak trochę zainwestować w rower, bo to fajny sprzęt i chyba sporo km na nim już zrobiłem. Czy jest sens wymiany tego wolnobiegu na kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Poczekaj jakieś 100 km aż łańcuch się ułoży do kasety. Jeśli do tego czasu nadal będzie przeskakiwali wróć do starego. Zmiana na kasetę ma sens, ale wymaga zmiany piasty lub całego koła tylnego, co niesie za sobą dodatkowe koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradz Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Dzięki, jestem właśnie po przejechaniu około 100 - 150 km. Objawy zaczeły się pokazywać dopiero po 60 km. Wcześniej nic nie słyszałem. Myślę że łańcuch dojechał kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.