Skocz do zawartości

[obręcz rowerowa] uciekające powietrze

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć próbowałem dziś uszczelnić koło na obręczy dt swiss e512 i zauważyłem że powietrze ucieka z łączenia obręczy. Koła nie były używane. Zamówiłem je od daveo. Czy jest opcja aby wymienili mi obrecz na nową, bez zapłaty? W końcu dostałem wadliwy towar. 

Napisano

Tak napisałem do nich. Czyli to taśma trzyma w tym miejscu ciśnienie? Jakby nie patrzeć jest tam szczelina czyli łączenie nie jest chyba w dobrym stanie 

Napisano

Tak, taśma odpowiada za szczelność obręczy. Tak na łączeniach jak i przy dziurach na nyple.

Nie wiem jak tam jest - czy spawane czy nitowane ale tak czy owak to nie musi być szczelne. Obklej porządnie. Jak zamleczysz to sie po pewnym czasie musi uszczelnić.

Napisano
2 godziny temu, wkg napisał:

A czego Ty użyłeś ? 

Użyłem gorilla tape. Szczerze nie polecam. Mam obrecz wew. szerokość 25mm taśma też jest 25mm. Mleko stans przykleja rant opony do krawędzi taśmy i zrywa ją. W dodatku jest jej dosyć mało i jeśli ktoś robi to 1 raz to może nie starczyć. 

Cytat

Tak

I jak poszło? 

Napisano

Jak zwykle nalot hipotetycznych teoretyków... :) 

W dniu 12.03.2021 o 20:11, Amarider napisał:

zauważyłem że powietrze ucieka z łączenia obręczy

Zakładam, że ta konkretna obręcz nie jest spawana tylko łączona "na wsuwkę", zgadza się? Jeśli tak, to tak się po prostu zdarza, bo krawędzie w miejscach łączenia nie dochodzą idealnie do siebie - ot taki feler budżetowych obręczy. Taśma tu nie pomoże, może jakby nią całkowicie wypełnić obręcz od wewnątrz albo zakleić dodatkowo miejsce łączenia - pytanie czy na długo. Jeśli już to "ghetto tubeless" by tu dało radę.

Miałem taką sytuację z kołami DT m1900 - jedno ok, drugie puszczało na łączeniu. Sprawę załatwiło trochę kleju wciśniętego w szczeliną w łączeniu + położyłem też cienką warstwę na zewnątrz obręczy.

Napisano

Wydaje mi się ze obrecz za ok 250zl nie jest budżetowa. Problem został rozwiązany, użyłem zwykłej szerszej, bo 30mm izolacyjnej taśmy. Dałem 3 warstwy. Zobaczymy na jak długo takie rozwiązanie da radę. 

Napisano
W dniu 13.03.2021 o 00:23, Amarider napisał:

Użyłem gorilla tape. Szczerze nie polecam. Mam obrecz wew. szerokość 25mm taśma też jest 25mm.

Używam jej,  jest całkiem dobra. Mam na niej zrobione trzy koła, bez zarzutu.

Obręcz ma niecale 30mm szerokości wewnętrznej, taśma ładnie sie na niej układa. 

3 godziny temu, Amarider napisał:

Dałem 3 warstwy

3 godziny temu, wkg napisał:

Myślę, że 1 warstwa też by wystarczyłą

Też tak myślę, spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...