cervandes Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Uszanowanko. Chcę kupić na zapas koronkę 34T do korby M8000. No i mój ulubiony sprzedawca ma w ofercie XTRy do 1x11. Ale ma dwie, jedną z pełnymi, szerokimi zębami, drugą ze zwężanymi, obie opisane jako 1x11. https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-xtr-sm-crm91-1x11-34t-promo-60-10175480863 https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-xtr-sm-crm90-1x11-34t-promo-50-10175461936 Obecnie mam oryginalną SM-CRM80 34T i ona ma te bardziej cieniowane zęby: Cóż da mi zakup tej droższej, z jeszcze szerszymi zębami? A może to zdjęcia jakieś przekłamane są w aukcjach? Czy dobrze rozumiem, że ta droższa ma aluminiowe zęby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Korpusy są aluminiowe (większe 34 i 36t wg. opisów mają też jakieś karbonowo-plastikowe wzmocnienie), ale CRM90 faktycznie ma stalowe zęby - do tego same wąskie i niższe, więc jest większe prawdopodobieństwo zrzucania łańcucha. CRM91 ma aluminiowe i jest w technologii Narrow-Wide. Wziąłbym Narrow-Wide. Aktualnie również taką masz. 25 minut temu, cervandes napisał: jedną z pełnymi, szerokimi zębami, drugą ze zwężanymi, Tu jest właśnie na odwrót. P.S. A może owal? ;> https://banless.pl/pl/p/Zebatka-owalna-Shimano-96BCD-M6000M7000M8000/22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Ok, czyli skoro stawiam na trwałość, to oczywiście wybieram stalową. Ale z tym, że jedna jest NW a druga nie, to ciężko mi się zgodzić. Obie mają szersze i węższe zęby, tylko jedna mniej a druga bardziej. I to mnie dziwi, myślałem, że 1x11 w Shimano będzie miało taki sam kształt, tymczasem zdjęcia pokazują coś innego. EDIT: Nie, aluminium kategorycznie opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Nie no, 90-tka ma ewidentnie tylko wąskie zęby. Chyba, że mi na oczy padło... Cytat Shimano’s new XTR chainring doesn’t have a narrow/wide tooth profile https://www.mbr.co.uk/news/product_news/shimano-xtrs-answer-to-narrow-wide-chainrings-326017 20 minut temu, cervandes napisał: Nie, aluminium kategorycznie opada. Dlaczego, jeśli mogę zapytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Przejadę na alu 20 kafli i więcej? Bo póki co po 15kkm nie widzę zużycia na zębatce korby Moje doświadczenia zawsze z aluminiowymi zębatkami były takie, że są dwukrotnie mniej trwałe. Nie rozumiem dlaczego do 1x11 są dwa modele zębatek XTR i do czego dedykowana jest jedna a do czego druga. Ta po prawej, droższa czyli 91 ma taki kształt zębów jaki mam obecnie w XT. Chyba odpuszczę obie, wolałbym identyczną jak mam ale na aluminiową się raczej nie zdecyduję 😕 Szkoda, cena zacna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 12 minut temu, cervandes napisał: Nie rozumiem dlaczego do 1x11 są dwa modele zębatek XTR i do czego dedykowana jest jedna a do czego druga Do tego samego...tylko Shimano jak zwykle chciało zrobić coś po swojemu i nie wyszło, więc poszli po rozum do głowy i wypuścili zębatkę w wersji NW. Tak jak pisałem wcześniej - CRM91 i Twoja obecna są NW i mają ten sam profil zębów. Wygooglałem, że te aluminiowe zęby są w jakiś sposób wzmacniane...ale w jaki...? I jeszcze jedno...dlaczego nie kupisz ponownie SM-CRM81, która łączy w sobie dwie pożądane cechy, czyli posiada stalowe zęby Narrow-Wide? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 A tutaj taka ładna stalowa Narrow Wide za kwotę prawie trzy razy mniejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Rozważałem xtr, bo cena dobra. A i przy tym ładniejsza i lżejsza. 2 minuty temu, leejoonidas napisał: A tutaj taka ładna stalowa Narrow Wide za kwotę prawie trzy razy mniejszą. Zębów na niej nie rozmnożysz. Potrzebuję 34T. A czy ona ładna...? Ja bym napisał, że zwykła taka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Jeśli w grę wchodzi argument wagi, to nie ma co dyskutować o stali... Pytanie tylko, czy te 40 gram różnicy na zębatce mechanizmu korbowego jest tego warte. Na Twoim miejscu postawiłbym na SM-CRM81. Masz ją sprawdzoną, wiesz, że jest wytrzymała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 O jeżu ale z Ciebie jest esteta, na tym się jeździ a nie patrzy się na to, to ma być wytrzymałe i tanie, jakbyś poszukał to byś znalazł taką o 34 zębach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Kup owala od Banlessa, mówię Ci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 50 minut temu, leejoonidas napisał: O jeżu ale z Ciebie jest esteta, na tym się jeździ a nie patrzy się na to, to ma być wytrzymałe i tanie, jakbyś poszukał to byś znalazł taką o 34 zębach. Ok, to poproszę link do M5100 34T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Oryginalnie na CRM80 też nie miałeś NW tylko łańcuch zostawił ślady... Masz dokładnie taką samą sytuację jak z tymi XTRami - CRM80/90 nie mają "technologii" DynamicChainEngagment a CRM81/91 mają. Kupowanie blatu z XTR jeśli reszta roweru nie ma pełnego XTR, tytanowych śrub itp. IMHO sensu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 5 minut temu, Dokumosa napisał: Oryginalnie na CRM80 też nie miałeś NW tylko łańcuch zostawił ślady... Na załączonym przez niego zdjęciu jest bardziej CRM81 z zębami NW... Ewidentnie widać, że zęby mają różną grubość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Możesz sobie wsadzić takie zębatki jak poniżej na zdjęciach, obie mają stalowe zęby, obie mają kompozytowy korpus i są od firmy Shimano no i są w przyzwoitej cenie i mają Narrow wide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 2 godziny temu, TheJW napisał: A może owal? ;> A na co owal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 @leejoonidas - przepraszam, ale mam pełne XT i ani myślę kupować jakieś niskiej grupy. Tutaj się waham wyłącznie dlatego, że w takiej cenie mogę kupić zamiast XT - XTR. @Dokumosa - tak, jak pisze TheJW - od początku mam 81 założone. Ta fotka to nie współczesna, tylko niedługo po zwodowaniu roweru zrobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Rozumiem Cię bo sam tak mam, że jak się siedzi w wysokiej grupie to kuje w oczy każdy element dla plebsu ale z drugiej strony lubię też mieć wszystko z tej samej grupy i z jednej epoki. Wyskakiwanien z tarczą do xtr kompletnie nic nie da (nawet nie doda punktów do lansu bo nie ma tam wielkiego napisu xtr). W skrajnym przypadku może dojść do tego, że będziesz szukał reszty komponentów xtr w celu wyrównania grupy ;). Sam miałem z tym problem i ciężko było się wyleczyć. Obecnie jakoś przychylnie patrzę na graty deore ;)+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Normalnie bym o tej koronce absolutnie nie myślał, ale za ten sam pieniądz co XT można pokombinować. Niestety, nie dla mnie one. Może by po prostu była ładniejsza, tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 @cervandes w sumie to dzięki za cynk. Zanabyłem 91-kę. Tak na marginesie 90'ka to badziewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.