Ender72 Napisano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Byłem z rowerem w sklepie, sprzedawcą powiedział tył 32c max. Przód można spróbować większą 35c. Robi się tak? Czy przód i tył 1 rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Totalny bezsens. To tylne koło jest bardziej obciążone i ewentualną konfigurację 35 tył 32 przód można jeszcze jakoś obronić, na odwrót żenada i dorzucanie sobie masy do roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 No nie do końca bezsens - np. w terenie szerszy przód zyska lepszą przyczepność, a węższy tył będzie nadal dobrze napędzał na twardych nawierzchniach ( nie bez powodu praktykuje się to czasem w MTB ). Poza tym, to będzie można zejść nieco z ciśnieniem z przodu, co również poprawi przyczepność, a dodatkowo oszczędzi ręce, które jednak na sztywnym widelcu muszą swoje oberwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mihau_ napisał: Totalny bezsens. To tylne koło jest bardziej obciążone i ewentualną konfigurację 35 tył 32 przód można jeszcze jakoś obronić, na odwrót żenada i dorzucanie sobie masy do roweru. Jest dokładnie odwrotnie Tylne koło jest bardziej obciążone więc tu właśnie ważne, żeby opory toczenia były jak najmniejsze. Uślizg znacznie mniej bolesny niz na przedzie. Szybka opona na tył ! Przednie koło jest mniej obciążone więc tu opory mniej istotne. Uślizg przedniego ma przykre konsekwencje więc przyczepna, agresywna opona na przód ! Edytowane 18 Marca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Ale to jest fitness do jazdy po asfalcie i ewentualnie lekkim szuterku a nie xc 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 To tym bardziej szeroki tył nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) To może kupię 1 oponę na przód, a szosę zostawię tą co jest na tyle? 700x28c ? A na przód coś 700x32c lub 700x35c? O właśnie @Mihau_ napisał... A propos fita, kupić stopkę? Bo jakoś nie chce mi się zwiększać dodatkowo masy o te 300-400g. Aczkolwiek żona marudzi bo rower nocuje w pokoju... @wkg No też głównie miasto, szosa, ścieżki rowerowe, czasem las twarde ścieżki i korzenie mogą się zdarzyć. Edytowane 18 Marca 2021 przez Ender72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Jeżeli przód szerszy, to nie ma sensu robić takiej dysproporcji ( 35/28 ), więc albo 35/32, albo 32/28 - mniej więcej, bo to tylko przykład ( może jakieś 33/30 ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 39 minut temu, Ender72 napisał: A propos fita, kupić stopkę? Bo jakoś nie chce mi się zwiększać dodatkowo masy o te 300-400g. Aczkolwiek żona marudzi bo rower nocuje w pokoju... https://allegro.pl/oferta/stojak-serwisowy-do-roweru-regulowany-haki-20-29-10068131763 Przy okazji przyda się do drobnych napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 @keltu się ubawiłem 😂😂😂😂😂 jakby było coś w granicach 100-200g w cenie 50-100 zł to chętnie. @KrissDeValnor 32/28 brzmi rozsądnie.😁. Ostatnio sprzedawca mi pokazał gumę z treka 38c za 159 zł 640g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Co ty chcesz to zabierać ze sobą? Chyba się nie zrozumieliśmy To jest taki stojak do domu zamiast stopki, i w sumie im waży więcej tym lepiej bo jest stabilniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 @keltu ale ja chcę stopkę, tzn żona chce 😂. Masz świetne poczucie humoru. No co ty? Ze sobą? Do plecaka, czy wiązać do ramy 😁😂😂??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Szukam kurtki. Napisałem tutaj. A może kontynuować w swoim temacie? Co na to mederacja? I co ze stopką do roweru? Ktoś jeszcze się wypowie? Edytowane 19 Marca 2021 przez Ender72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Jestem po pierwszych 2 jazdach. Jestem zadowolony z zakupu. Ale.. coś zaczęło piszczeć w korbie.. Przerzutki do regulacji, coś obciera na małym blacie. Jeżdżę aktualnie na dużym, tu jest okej. Dzwonić do sprzedawcy? Zastanawiam się czy nie zmienić kierowcy na gravelową? Czasami chciałoby się mocniej pocisnąć i pochylić.. Ma to sens? Ewentualnie rogi. Mostka nie chciałbym montować bo obecna pozycja jest dla mnie bardzo komfortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Rower mogę jeszcze zwrócić, ale nie bardzo chcę. @chudzinki @KrissDeValnor @keltu @Sobek82 @Mihau_ @wkg Edytowane 28 Marca 2021 przez Ender72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Na skrajnych blatach zawsze będzie trochę głośniej z racji na przekos łańcucha, co do korby pewnie wystarczy przesmarować suport. Edytowane 28 Marca 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Dodaj ten rower do garażu żebym miał pogląd co tam Ci nie pasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 @keltu korba FSA - 2 blaty. Nie wiem czy suport jest rozbieralny. Można to zrobić samemu, czy zlecić serwisowi? @Sobek82 jak się dodaje do garażu? Zrobić zdjęcia? I co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Internet to kopalnia wiedzy. Wpisuj sobie w yt i reguluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Dzisiaj miałem test hamulców, rower zdał egzamin, a ja zaliczyłem glebę.😁 Stwierdzam, że usterki ustały, przestała skrzypieć korba. Być może po zrobieniu około 30 km, rower się ułożył? Czy to możliwe, że było zastałe? Zobaczę jak będzie dalej. Edytowane 29 Marca 2021 przez Ender72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Następny pomysł to amortyzowany mostek, by złagodzić trochę dziurawe drogi. https://www.xlc-parts.com/pl/szosowy/czesci-rowerowe/mostki/1192/mostek-a-head-anti-shock-st-m21?number=2501540501 Ktoś testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Ktoś nawet całkiem poważnie testował: https://www.researchgate.net/publication/342205086_On_the_Effectiveness_of_Suspension_Stems_in_Reducing_the_Vibration_Transmitted_to_a_Cyclist's_Hands_in_Road_Cycling Mam Redshifta i działa. Choć na tle fulla to nie działa Kwestia oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ender72 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Szukam roweru dla kobiety 164 cm i przekrok 73-74 cm. Najchętniej bez amortyzatora, wideł karbonowy. Używany do 3k. Typ fitness. Ewentualnie z amorem powietrznym z blokadą, taperowana główka. Maksymalnie około 12 kg. Nawet wśród używanych rowerów jest dramat, by znaleźć lekki rower i dopasowany rozmiar.. a budżet jak na używkę nie mały. No i kolor też ważny, wiadomo na co patrzą kobiety! Planowany zakup w lipcu, jednak propozycje rowerów już teraz mile widziane. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Ender72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Cytat Ewentualnie z amorem powietrznym z blokadą, taperowana główka. Maksymalnie około 12 kg. W tej cenie na pewno nie ma takiego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Dorzuc kilogram i masz Muirwoods. Stalowy widel nie jest gorszy Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi