Skocz do zawartości

[Przednia lampa na dynamo] Pomoc w wyborze

Ntkgzd

Rekomendowane odpowiedzi

20 luxów, a 80 to jest jednak przepaść...

Do autora: ta pierwsza od drugiej różni się chyba tylko tym,  że ma dodatkowe ledy pod światłem głównym.

Myślę, że w Polsce będzie ciężko znaleźć posiadacza takowej, mało ludzi generalnie korzysta z lampek pod dynamo a jak ma to albo najdroższe modele, albo najtańsze.

Wybrałbym trzecią opcję:

https://www.rowerystylowe.pl/p-7933/lampka-rowerowa-busch-amp-muller-lumotec-iq-x-100-lux

Różnica tylko 20 lux ale może się okazać że wydasz sporo kaski na te 80 lux a nie będziesz do końca usatysfakcjonowany. Więc nie wiem czy nie lepiej jeszcze trochę dołożyć. Ja używam lampki na akumulator od nich i zwykle pracuje albo w trybie 20 lux kiedy potrzebuję tylko być widzianym albo około 100 lux kiedy oświetlam drogę.

Jedna uwaga. Nie wiem jak wygląda rozkład światła w modelach o które pytałeś ale w tym który proponuję występuje charakterystyczna cecha dla lamp z lustrem B&M - dziura w okolicy 8 metra. Mi osobiście przeszkadzała do tego stopnia że dokupiłem drugą lampę która doświetla ten obszar.

Jak ma dopłacać, ale chciałby ładować poprzez dynamo powerbanka itp. to do wyboru jest jeszcze: 

https://www.rowerystylowe.pl/p-3692/busch-amp-muller-lumotec-iq2-luxos-u-90-lux

Ale to już trzeba słono dopłacić (drugiej strony tyle potrafi kosztować sama ładowarka na dynamo... więc znacznie taniej kupić to jako komplet).

Szczerze - to nie widzę sensu płacić około 200 zł więcej za +10-20 lx. Bajery do ładowania też wydają się zbędne, piasta Shutter Precision PD-8 generuje maksymalnie 0,5A - tym to można co najwyżej ładować starą Nokię :P. Raczej zdecyduję się na Busch + Müller IQ Cyo Premium T Front Light Sensor + Stand + Daytime Light, black (2021).

Ładujesz najpierw powerbanka, a powerbankiem smartfona/komputerek rowerowy.

Jest też tańsza alternatywa (ale nieco gorzej świecąca) dla lampki z ładowarką od bm: https://www.metrobikes.pl/pl/p/Lampka-przod-AXA-Luxx-70-USB-Plus/27308

Oczywiście, to ma sens jak jeździsz na wyprawy/ bierzesz udział w  ultramaratonach. Na dojazdy do pracy czy kilkugodzinne wypady można sobie darować.

@hulk14 jak dla mnie to darować można sobie w każdym przypadku, przy 0,5A co jest standardem dla 6V i 3W dla prądnicy w piaście, ładowanie (zakładając, że bezstratne co jest fizycznie niemożliwe) rozładowanego powerbank'a o pojemności 10Ah będzie trwało 20 godzin i to w wariancie, że jeździmy bez włączonych świateł. Z włączonym tylko przednim oświetleniem, ładowanie wydłużyłoby się do 100 godzin. Sam powerbank 10Ah, którego możemy naładować w domu to koszt niecałych 100 zł, także jak dla mnie temat jest jasny.

Natomiast, jeśli chodzi o sugestię @chrismel to po głębszym zastanowieniu się, zdecyduję się na zakup Busch & Müller IQ-X.

Jak zawsze dziękuję za konstruktywną dyskusję i pomoc w wyborze idealnej dla mnie opcji :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...