przemekbial Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Witam, jestem po wymianie hamulców na M8000. Lewa klamka chodzi pięknie, prawa natomiast jakoś tak leniwie wraca, odbija. Hamulec odpowietrzony, był fabrycznie zalany, dzisiaj na serwisie mi go przelali i poszło trochę bąbelków powietrza. Gdzie szukać dalej? A może tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Użyli oleju Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Oczywiście. Wg speców najlepiej pojeździć i się rozrusza. Ich zdaniem to nie wada... Edytowane 10 Marca 2021 przez przemekbial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Problem tyczy się sprężyny powrotnej klamki czy powrotu tłoczka w klamce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Dobre pytanie. Tego nie wiem, widzę jedynie, że prawa klamka wraca zdecydowanie wolniej niż lewa. Nie wiem jak zweryfikować to o co pytasz. Edytowane 10 Marca 2021 przez przemekbial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 tu dość dobrze widać konstrukcję klamki. Można wyjąć mechanizm dźwigienki wraz z sprężyną powrotną z obydwu stron i sprawdzić jak odbijają same tłoczki. Prawdopodobnie w ten sposób znajdziesz przyczynę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Układ tylnego hamulca ma większą pojemność olejową i już z tego powodu może to tworzyć pewne spowolnienie powrotu klamki do pozycji początkowej względem lewej klamki gdzie układ ma mniejszą pojemność olejową. W jednym z moich rowerów mam hamulce m7000 i jest podobnie jak u Ciebie że prawa klamka ma minimalnie wolniejszy powrót. W drugim rowerze mam mt400 i sytuacja jest podobna lecz mniej zauważalna. Możesz spróbować rozciągnąć bardziej sprężynę wyciętą z blaszki w zacisku tylnego hamulca która rozpycha klocki na zewnątrz, można rozebrać klamkę, wyciągnąć tłoczek i delikatnie rozciągnąć sprężynę cofającą tłoczek w klamce lub się przyzwyczaić do tego stanu i się tym nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekbial Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Hamulce są na gwarancji, więc nie chciałbym ingerować w ich wnętrze. Rozważam jeszcze rozchylenie blaszek, bo wierzę, że może to pozytywnie wpłynąć na szybsze odbijanie. Dam znać 😉 Może to wygląda jakbym nadmiernie panikował. Mam jednak na uwadze, że jest nowy, a może uszkodzony i wtedy należałoby odesłać do sprzedawcy... Edytowane 10 Marca 2021 przez przemekbial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Nieumiejętne rozbieranie klamki hamulca m8000 czasami kończy się połamaniem elementu odpowiedzialnego za działanie układu free stroke, co skutkuje tym że klamka ma większy skok niż przed uszkodzeniem i free stroke przestaje działać, dlatego jak nie wiesz jak do tego podejść to lepiej nawet nie próbuj rozbierać klamki. W razie problemów zawsze możesz powołać się na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 @przemekbial absolutnie nie rozbieraj nowych klamek. Skoro są nowe, lecz stary model, to musza to być "leżaki" rozruszają się. Jak bardzo będzie cię to drażniło, to poza rozgięciem blaszek możesz zastosować "Luzowanie tłoczków" pkt 3 z mojego poradnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi