Skocz do zawartości

[Opony] Opony roweru MTB - Optymalne ciśnienie

Kacpero05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie jest najbardziej optymalne ciśnienie do roweru typu MTB, który więcej czau spędza na utwardzonej nawierzchni, przy obciązeniu do 60kg?

Napisano

Podobnie, jak zadane przez ciebie pytanie, na które nie istnieje odpowiedź.

Jest zbyt wiele czynników, które mają wpływ na znalezienie optymalnego ciśnienia, żeby na podstawie krótkiego pytania powiedzieć ci jakie powinno ono być.

No chyba, że chcesz przeczytać cokolwiek z dopiskiem "bar" lub "PSI", to napiszę:

1.8 Bar przód, 2.0 Bar tył. ;)

Dlaczego po prostu nie poeksperymentujesz i nie znajdziesz odpowiedniego ciśnienia samodzielnie?

• 1 rok później...
Napisano

A ja mam takie pytanie co do ciśnienia. Z kalkulatora ciśnienia wychodzi, ze na przodzie powinienem mieć ciśnienie w granicach 2 barów a na tyle 2,2 bara. Natomiast na moich Saguaro podany jest zakres ciśnienia od 2,5 do 4 barów. 

Czy mogę zejść z ciśnieniem do 2 i 2,2 bara czy tylko do minimalnego ciśnienia podanego przez producenta opony? Jeżdżę na dętkach, nie używam mleka.  

Napisano

Musisz nam zdradzić jeszcze dwie tajemnice - jaki to rozmiar opony i gdzie jeździsz. Informacja o twojej masie tez się przyda. No i jaki kalkulator. Ja znalazłem teraz kalkulator w necie, który przy podaniu danych w mm podał mi 1,28bar a przy wyborze w calach 2,5bar. Mam 1,6 i jest luks. 

Napisano

Tzn nie chodzi mi o podanie konkretnego ciśnienia dla mojej osoby, tylko o to, czy jeżeli na oponie podany jest zakres ciśnienia to powinienem się go trzymać. Czyli jeżeli na oponie podane mam najniższe ciśnienie 2,5 to czy mogę zejść niżej np do 2,2 bara. 

Kalkulator ze strony Sram. Opona 27,5 x 2,2. Moja waga obecnie (niestety) 100 kg. Głównie jakieś ścieżki leśne i polne, szutry, korzenie, bez jakiś kamieni. 

Napisano

Możesz. Nie znam nikogo, kto opony Vittorii pompował do 2,5 bara. :) Możesz na nich zejść nawet do 1 bara, o ile oczywiście Twoja waga i obręcz na to pozwalają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...