Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam pewnie problem z rowerem i nim się do niego zabiorę chętnie się poradzę. Kilka dni temu kupiłem z drugiej ręki rower Giant Fathom 2020 na kole 27.5 dla syna. Zrobiłem pełny serwis łącznie ze sterami za wyjątkiem przedniego koła i amortyzatora ponieważ kiedy zaciskam przedni hamulec dochodzą dziwne trzaski i nie wiem za bardzo gdzie szukać przyczyny. Zrobiłem dwa filmiki aby pokazać problem ( 1 - otwarta blokada skoku, 2 - zamknięta ) Niestety nie mogę ich dodać bezpośrednio na forum ponieważ maksymalna wielkość załącznika to 1.95MB, więc wgrałem oba filmiki na wetransfer link do pobrania poniżej. ( 2 pliki wolne od wirusów ) https://we.tl/t-ow8M3OQpN1 Nadmienię, że amortyzator to RockShox Recon RL 120mm, Solo Air, piasta Giant Tracker Performance Boost 15x110, sealed bearing. Będę wdzięczny za pomoc? Pozdrawiam Luke
woojj Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Ja filmików nie widzę..... Pytanie jest takie: czy te trzaski są na postoju przy lekkich ruchach koła???? - klocki stukają o ścianki hamulca, to daje dziwne dźwięki. Tego nie czuć, ani nie słychać podczas normalnej jazdy. Sprawdź dokręcenie tarczy i samego zacisku, oraz sprawdź poprawność mocowania koła. Sprawdź czy po zamocowaniu koła przedniego nie ma luzów.
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Wrzuć filmiki na YT, mało kto ma ochotę ściągać pliki z dziwnych serwisów.
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 nie ma problemu, oba filmiki już na YouTube, linki poniżej https://youtu.be/8JktR5eeeis https://youtu.be/FISPSph8Sz8
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Zaciśnij przedni hamulec, złap za koło i ruszaj. Jest to samo? Ustaw koło pod kątem 90 stopni, zacisnij hamulec i ruszaj. Słychać jakiś dźwięk?
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 oba filmiki zrobione na zaciśniętym hamulcu
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Wiem, ale napisałem Ci co zrobić żeby zacieśnić obszar poszukiwań.
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 haha - nie uwierzysz - ale właśnie szukam w moich gratach nowych klocków aby to sprawdzić - dam zaraz znać
TheJW Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Moim zdaniem też coś związanego z hamulcem, klockami. Wyjąłbym klocki, odtłuścił zacisk, tłoczki, tarczę i poskładał na nowo. Klocki też można przetrzeć.
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Dużo to może nie zmienić, zależy od klocków. Ja na fabrycznych Shimano też tak miałem, na Clarks również, a ostatnio wsadziłem chyba A2Z i problem zniknął. Prawdopodobnie niektóre klocki są minimalnie większe. Po prostu klocki ruszają się w zacisku, nawet to widać. Przy normalnej jeździe nie ma problemu, bo klocek rusza się tylko w jedną stronę. W Gravelu mam zacisk TRP ale z klockami o kształcie podstawowych Shimano. Luz jest na tyle duży, że wyraźnie widać jak rusza się koło.
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 ok - włożyłem inne klocki -dalej to samo
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 No bo tak będzie. Nie wiem, możesz wsunąć coś cienkiego żeby klocek się lekko unieruchomil i zobaczysz wtedy czy będzie różnica.
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 ok - daj mi jakiś czas - musiałem wyjechać. na chwilę z domu
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 ok- to jednak chyba nie klocki, gdyby to były klocki, to tarcza też miała by minimalne skoki, a tego nie ma.,- zrobiłem tak jak mówisz i dalej to samo, dodatkowo jak ruszam kierownicą z zaciśniętym hamulcem to tacza jest zblokowana ale opona minimalnie się rusza. szprychy?
Gość Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Nie ma takiej opcji. Klocki. Ułamek milimetra na klocku to już kilka milimetrów na oponie.
KSikorski Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Jeśli w trakcie hamowania podczas jazdy nie trzeszczy to wszystko jest w porządku.
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 ok - mogę zdemontować z mojego roweru przedni hamulec w którym takich problemów nie ma i zobaczymy co wtedy
Troglodyta Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 ok - zamontowałem mój hamulec i dalej to jest - więc albo amortyzator albo koło. jakieś pomysły?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.