Lextalionis Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Moim zdaniem nie warto - ja bym został przy xc100. Amor w tańszym działa bardzo dobrze i cały napęd też jest sprawdzony i działa pewnie. W droższym jest grupa NX która zbiera kiepskie opinie. W kwestii hulcow się nie wypowiem bo w swoim RR te Sramy od razu wymieniłem na Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 XC100 jest ok. Te 700 zł włożyłbym w lepsze hamulce. Amortyzator jest w porządku, a napęd jak się zużyje można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 A ja dołożył bym te 700 zł. Dostajesz lepszy, sztywniejszy amor i sensowne hamulce. Te w XC 100 nie nadają się do niczego więcej niz przejażdżka po sklepie. Odnośnie napędu to dla mnie NX chodzi lepiej od tego Shimano ale może to osobiste preferencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 6 godzin temu, Kanar napisał: Siema zastanawiam się nad xc100 lub 120 podpowiedzcie czy warto dołożyć siedem stówek do 120 Pozdro Moja małżonka ma XC100 i to bardzo fajny rower. Deore to według mnie solidniejsza grupa od NX i do tego tańsza w eksploatacji. A jeśli zechcesz pójść wyżej to slx będzie też tańszy od GX z tego co się orientuję. Tym bardziej, że Deore ma 11-51, a Sram 11-50 i przy upgrade do GX wydaje mi się, że trzeba jeszcze bębenek zmieniać, bo jest inna średnica ale może źle pamiętam. Sugeruję sprawdzić koszty eksploatacji i upgradu tych dwóch grup oraz kompatybilność kaset z wyższymi. Ja bym szedł w tańszy, a nadmiar wydał na weekend na singlach albo hamulce SLX czy Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Poniekąd to prawda, przy czym Deore z Rockridera XC100 to 11s. Jeśli mowa o Deore 12s to tak jak przy GX konieczna jest zmiana bębenka. Deore 11s i NX są pod klasyczny bębenek HG. Dla mnie ani Deore 11s ani NX nie są optymalne, więc tak czy inaczej oba do zmiany przy pierwszej okazji, ale to zależy co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanar Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Dzięki za sugestie jeszcze to przemyśle. Rowerki udało się dziś obejrzeć i przymierzyć teraz tylko decyzja i zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 W sumie nie wiedziałem czy i gdzie to wstawić, ale wrzucę tutaj. "Porównanie" XC100 do sprzętów po 9000 zł jest trochę żenujące, ale daje jakiś pogląd na możliwości. Uważam, że Speca i Canyona należałoby zestawić z XC900, a wtedy byłyby zjedzone na śniadanie pod kątem sprzętowym, a w jeździe różnice zapewne byłyby sporo mniejsze. https://magazynbike.pl/2022/01/24/test-niedrogie-sztywniaki-czy-rockrider-pokona-canyona-i-specializeda/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Beznadzieny artykuł. Porównanie roweru z 100% droższa konkurencją. Fragmentu o niesamowitym przyspieszeniu po przesiadce z 500g cięższego RR, szczególnie po przejezdzie przez bagno, raczej nie wymaga komentarza. Chociaż o dziwo w ogólnym odbiorze tekstu wywnioskować można że rowerek na tle konkurencji spisuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Fakt, że zestawienie dziwnie dobrane i gdyby nie tabelka na końcu mogłoby wyjść przyzwoicie. Czytając można wnioskować, że RR dał sobie radę nie gorzej niż konkurenci ale zestawienie 'faktów' w tabelce dla kompletnie różnych półek cenowych jest absurdalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Dokładnie tak. Rozstrzał cenowy rowerów z testu jest kompletnie nietrafiony. Śmiem twierdzić, że 500g różnicy jest ledwo wyczuwalne w bezpośrednim porównaniu. Jednak ogólnie oceniam, że rower poradził sobie nieźle ze znacznie droższą konkurencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Może w następnym numerze porównają xc100 z rowerami, które kosztują tyle samo. Konkurencja w budżecie ok 4k zł to: zamiast amortyzatora - sprężynowe kowadła i korby na kwadrat.... Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 W dniu 25.01.2022 o 11:16, PawelW84 napisał: Beznadzieny artykuł. Porównanie roweru z 100% droższa konkurencją. Fragmentu o niesamowitym przyspieszeniu po przesiadce z 500g cięższego RR, szczególnie po przejezdzie przez bagno, raczej nie wymaga komentarza. Chociaż o dziwo w ogólnym odbiorze tekstu wywnioskować można że rowerek na tle konkurencji spisuje się dobrze. Jak nie lubię tego typu art to ten nawet mi się podoba. Trzeba umieć go też czytać. Wprost nikt nie napisze ale Specowskie barachło w sensie ceny jest faktycznie minimalnie lepsze. Panowie zaniżyli znacząco możliwości produktu z Deca pod względem cyferek z geo. I tak mocno Deca poleciał na zjazdach zupełnie niesłusznie. A tu nie liczą się tylko cyferki bo jest 68* na główce dla pszykładu. Parę innych kwestii w tym amor też zaniżyli. Faktycznie "strata" Deca jest bardzo mała ale nie wypada tak tego przedstawić. Ale to jest sedno tematu bo różnica finansowa jest kolosalna. Canyon znowu zaliczył duży skok bo jest z plastiku i tyle jakiejś gigantycznej przewagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Jak dla mnie ta kwadratowa rama od Canyona to jakaś pomyłka. Przekrok na poziomie 830mm w Mce... Powinni go sprzedawać w pakiecie z ochraniaczami na cochones a mimo to otrzymał najwięcej punktów za "stronę użytkową" , cokolwiek to znaczy. Kolejne kuriozum to najwięcej punktów dla Canyona za jakość wykonania przy jednocześnie najgorzej ocenionym lakierze🤣 Reasumując RR przy nim wygląda jak rasowy ścigacz. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 22 Maja 2022 Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 Odkopie troche temat. Szukam użytkowników XC900, najlepiej w rozmiarze Xl. Coś mnie zaczęło kręcić na rower tego typu, a ten model RR podoba mi się. Dostepne sa Xl, mam ok 182cm wzrostu, 84 noga i dosyć długie łapska. Do tej pory wszystkie rowery z Deca w sugerowanym rozmiarze były dla mnie małe, z tych, które mierzylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 XL na 182 ? Do głowy by mi nie przyszło... Ja przy 180 cm i podobnej nodze, na pewno nie celowałbym powyżej L -ki, a wirtualnie myślałem nawet o M -ce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 23 Maja 2022 Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Mamy odmienne upodobania;) najbardziej chodzi mi o wysokość górnej rury. Reszta wymiarów mogła by pasować. Na papierze ta Xl wcale nie jest taka duża. L wyprzedane, M byłaby za mała, zresztą też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) Damski expl 540. https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-damski-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317 Ładny kolor Faceci też mogą brać, różnice które znalazłem to mostek 40mm w damskim vs 60mm w męskim i inne siodełka. Reszta ta sama. Edytowane 9 Lipca 2022 przez Molekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi