krolik89 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Witam, posiadam rower MTB Accent Peak kilkuletni, jeszcze na zwykłe zaciski. W chwili obecnej posiadam napęd 1x10, ale trochę mi "brakuje" na ciężkich podjazdach i na zjazdach. Piasta Novatec D042sb obsługująca 10 i 11 rzędowe napędy. Czy ktoś przerabiał to na napęd 1x12? (wymiana piasty, przerzutka, manetki). Czy może lepszym pomysłem jest zamontowanie napędu 2x11? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj
saphrii Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Kombinowanie z 12-ką w tym rowerze to imo przerost formy nad treścią. Za dużo do wymiany, a i tak piasta, to musiałby być albo jakiś wynalazek, albo z wymiennymi endcapami do QR, ale czy takie istnieją dla bębenków 12-rzędowych, pewnie tak. Nic nie piszesz nt. zakresu obecnej kasety 10ki. Może wystarczy wymienić kasetę na szerszy zakres? Ale uwaga na przerzutkę, sprawdź jaki twój model obsługuje koronki, bo może być potrzebna albo jej wymiana, albo wstawienie ekstendera haka, by potrafiła zawijać łańcuch na największą koronkę. Ewentualne pójście w napęd 2x10 też nie jest pozbawione sensu, tak mam w jednym rowerze i sobie chwalę - na podjazdach lepiej niż przy 1x11, no i zestopniowanie w tej 10-ce jest też łagodniejsze, co lepiej pozwala dostosować kadencję na bardziej płaskim. Ale wiem, że kto raz spróbuje jazdy na 1x, ten już nie chce wracać do żonglowania przodem. Cytuj
KSikorski Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Możesz przejść na napęd 12 rzędowy stosując kasetę sunrace mz90 11-51 oraz manetkę i przerzutkę z którejś z 12 rzędowych grup Shimano. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 10 Marca 2021 Mod Team Napisano 10 Marca 2021 Sram SX/NX także jest dostępny w wersji pod klasyczny bębenek, więc z tym że 12s nie jest możliwe na większości starych rowerów to mit. Wręcz przeciwnie, niemal każdy rower można wyposażyć w napęd 1x12. Cytuj
woojj Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 10 godzin temu, krolik89 napisał: W chwili obecnej posiadam napęd 1x10, ale trochę mi "brakuje" na ciężkich podjazdach i na zjazdach. Jakie koła, jaki ten napęd jest???? jaka kaseta??? zębatka??? Gdzie jeździsz?? Coś więcej. Jaka przerzutka z tyłu???? Najłatwiej jest zmienić wszystko: kasetę,manetkę i przerzutkę. Czasem to jedyny sensowny krok. Cytuj
Sobek82 Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/sunshine-kaseta-11-50t-10s-xc-mtb-am-enduro-9745782453 Przedłużka haka, kaseta 10s 11/42 w piku na kole 27,5 z oponą 2,8'' Pozdrow'er Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi