Rondel96 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Witam, przeglądając masę tematów nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań. Obecnie używam licznik Sigma Rox 10.0 i jestem z niego bardzo zadowolony, natomiast w tym roku wybieram się w góry i chciałbym kupić coś z nawigacją "zakręt po zakręcie", a nie tylko prowadzenie po śladzie. Zastanawiam się nad zakupem smartfona typowo pod wykorzystanie jako licznik (np. iphone se, który można kupic za <350zł + oczywiście dodatkowo czujnik HR i prędkości), ale mam wątpliwości dotyczące szczegółowości pomiarów gdyż korzystając ze stravy smartfon bardzo zaniża np. wartość przewyższeń. Myślałem również o zakupie Sigma Rox 11.0, ale z tego co się zorientowałem nawigacja jest na podobnym poziomie co w 10.0, jedynie eksport danych odbywa się bezprzewodowo. Jeżdżę głównie MTB więc zasięg GPS jest tutaj kluczowy. Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup to +/- 500 PLN 1) Czy dokładność rejestracji przewyższeń zależy od smartfona czy może od aplikacji? 2) Czy aplikacja Locus Map Pro pozwala na sparowanie czujnika prędkości i pulsu? 3) Jakie są najbardziej polecane aplikacje dedykowane na smartfona? Pozdrawiam, Paweł
KSikorski Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 1.) Dokładność rejestracji przewyższeń zależy od wielu czynników. Istotne jest czy opiera się na czujniku barometrycznym, wysokości wyliczanej z GPS czy danych offline z bazy powiązanej z mapą (zarówno locus jak i strava umożliwiają taką korektę online). 2.) Tak, pozwala na sparowanie czujnika prędkości i pulsu. Sposób wyświetlania danych projektujesz sobie w edytorze będącym częścią aplikacji. 3.) Locus Map Pro (tylko android), Komoot (Android+iOS), podobno mapy.cz są też dobre...
Mod Team safian Napisano 9 Marca 2021 Mod Team Napisano 9 Marca 2021 Co do aplikacji to zacznij od forumowej wyszukiwarki
Mr. Dry Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 1 godzinę temu, Rondel96 napisał: Sigma Rox 11.0, ale z tego co się zorientowałem nawigacja jest na podobnym poziomie co w 10.0, jedynie eksport danych odbywa się bezprzewodowo. I to "jedynie" wpływa na komfort użytkowania. Parujesz licznik ze smartfonem i po zakończeniu jazdy ciap, ciap i już po sprawie. Chyba, że podpinasz licznik raz na tydzień to jeszcze ujdzie ale 3-4 razy w tygodniu to już przesada. Szczególnie upierdliwe gdy na co dzień używasz innego systemu niż MS i przełączasz się tylko po to by zgrać trening. 1 godzinę temu, Rondel96 napisał: Sigma Rox 11.0 1 godzinę temu, Rondel96 napisał: chciałbym kupić coś z nawigacją "zakręt po zakręcie", a nie tylko prowadzenie po śladzie. No to albo albo. Sigma bodaj powiadomi cię dźwiękiem, że masz skręcić ale bez choćby czarno-białej mapy to trochę lipa. Sprawdź Lezyne Macro Plus. Tel na kierownicy to nie jest dobre rozwiązanie przede wszystkim ze względu na baterię. Z włączonym ekranem pociągnie ze 4 godziny. Za to będzie lepszy pod względem map, jeśli kupisz jakieś konkretne. Chyba wszystkie liczniki operują na OSM a te nie wszędzie są super dokładne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.