Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Cytat - ma mieć pancerne koła. Tego to chyba nie trzeba wyjaśniać. Dla skrajnej pewności możesz podać jakąś pigułkę wiedzy czego szukać jaki typ obręczy/piast czy też ilość szprych co było by ważne przy doborze tego dla mnie ? Moja baza wiedzy jest bardzo mała więc wolę pytać się o wszystko co się da. Na ile w tym wszystkim ważna jest waga roweru w przypadku mnie ? Szukałem czegoś do 10kg lecz czy słusznie ? 2 minuty temu, kuba79 napisał: Przykład takich rowerów to seria Giant Contend AR (All Road). Oglądałem się za nim również, odrzuciłem z podejściem :lepiej dobre szczęki niż słabe hamulce tarczowe no i masa większa niż w szczękowcach. Po wypowiedziach powyżej chyba błędnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Cytat Dla skrajnej pewności możesz podać jakąś pigułkę wiedzy czego szukać jaki typ obręczy/piast czy też ilość szprych co było by ważne przy doborze tego dla mnie ? Można powiedzieć, że im więcej szprych tym lepiej ale to duże uproszczenie. Sporo osób z większą masą ciała prędzej czy później musi sobie poskładać mocne koła na zamówienie (choć 110 kg to nie jest jeszcze tragedia) Cytat Na ile w tym wszystkim ważna jest waga roweru w przypadku mnie ? Szukałem czegoś do 10kg lecz czy słusznie ? Ciężko kupisz szosę, która będzie ważyła więcej niż 10. Będą to już totalnie budżetowe konstrukcje np. z decathlona. Bierz też pod uwagę, że masa deklarowana przez producenta często mija się z rzeczywistością (poza tym jest podawana tylko dla jednego rozmiaru ramy) a taki giant w ogóle nie podaje masy. Cytat Oglądałem się za nim również, odrzuciłem z podejściem :lepiej dobre szczęki niż słabe hamulce tarczowe no i masa większa niż w szczękowcach. Po wypowiedziach powyżej chyba błędnie. Oczywiście, że dobre szczęki (np. od 105 w górę) są lepsze niż jakieś mechaniczne tarczówki. Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban😂 Jedyną zaletą tanich tarczówek jest możliwość włożenia szerszej opony (zależy również od możliwości ramy). Osobiście wychodzę z założenia, że w przypadku jakichkolwiek zakupów rowerowych "lepiej raz a porządnie". Na dzień dzisiejszy, mając w kieszeni 4,5 nie jesteś w stanie kupić nowego roweru, w którym wszystkie komponenty byłyby "na lata". Zostaje albo dorzucić do czegoś nowego (a jeśli miałyby być tarcze i hydraulika to chyba nic tańszego niż https://www.radon-bikes.de/en/roadbike/alu/r1-disc/r1-tiagra-2021/ nie znajdziesz) albo rozejrzeć się za używkami, które też zaczynają mieć chore ceny (sprzedałem dwa tyg. temu rower na tarczach za 30% więcej niż zapłaciłem za niego we wrześniu 2019) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 "Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban" Zapraszam na testy zanim nie sprzedam Tribana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Mam rower na hydraulicznej ultegrze i drugi na tektro c550, potrafię porównać we własnym zakresie👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Biorąc pod uwagę rozmowę z poprzednich godzin po pracy objechałem kolejne sklepy w okolicy. Z ciekawszych propozycji trafił się Vento 4.0 z 2019 roku cały w Tiagrze ze szczękowymi hamulcami. Cena pandemiowa - 4tys lecz był mój rozmiar. Piasty od niebieskich, obręcze Alex'a - rzekomo nienajgorsze. Co wy na to ? Vento 4.0 2019 Szczerze przyznam że obawiam się zakupu sprzętu bez przejechania się zanim odbiorę swoją sztukę. Cube wyglada fajnie w specyfikacji tego nie można odmówić lecz nie udało mi się wogóle w okolicy złapać testówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Spoko, tylko Kross w instrukcji twierdzi chyba, że dla ich rowerów szosowych waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 100kg, więc jakby co to wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Chyba tracę nadzieję na nowy sprzęt w moim budżecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Oczywiście to nie znaczy, że nie dasz rady na nim jeździć, może będzie ok. Ewentualnie przyjdzie Ci zmienić koła. Ale lepiej zarejestruj rower na żonę czy coś 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Przecież nikt go nie będzie ważył w serwisie😂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Póki się nie będą musieli wywiązać z gwarancji, to pewnie nie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Panowie czy sugerujecie że mam szukać szosy dopiero za minus 20 kilogramów masy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 1 godzinę temu, Speedster2000 napisał: Szczerze przyznam że obawiam się zakupu sprzętu bez przejechania się zanim odbiorę swoją sztukę No to biorąc pod uwagę owo skądinąd słuszne założenie to raczej nie kupisz w dzisiejszych realiach żadnego roweru... bo nic w sklepach nie ma. A Ty nie możesz sobie kupić dowolnego roweru tylko dlatego, że pasuje rozmiarem ramy. 5 minut temu, Speedster2000 napisał: Panowie czy sugerujecie że mam szukać szosy dopiero za minus 20 kilogramów masy ? Nie, absolutnie nie. Ale nie możesz oczekiwać że pod Ciebie wybór roweru w niedużych pieniądzach to łatwa sprawa i możesz brać pierwszy lepszy albo z drugiej strony wybrzydzać bo kolor nie taki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Cytat Ale nie możesz oczekiwać że pod Ciebie wybór roweru w niedużych pieniądzach to łatwa sprawa i możesz brać pierwszy lepszy albo z drugiej strony wybrzydzać bo kolor nie taki... Staram się poprostu możliwie mało zamrozić kasy by sprawdzić czy wogóle szosa mnie wciągnie ale nie chcę też wyrzucić kasy w błoto jeśli jednak na szosie zostanę Sądzisz że da się znaleźć coś tańszego o podobnych parametrach jak ten Cube ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Przekrok i wzrost... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Nie wiem czy Twój rozmiar ale w obecnej sytuacji wydaje się to być promocją. Nawet jeśli Ci nie podpasuje to nie powinno być problemu ze sprzedażą. https://www.olx.pl/oferta/giant-contend-ar-1-2021-rozmiar-l-szosa-gravel-38c-jak-nowy-gwarancja-CID767-IDIQUdn.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 3 minuty temu, niziol napisał: https://www.olx.pl/oferta/giant-contend-ar-1-2021-rozmiar-l-szosa-gravel-38c-jak-nowy-gwarancja-CID767-IDIQUdn.html Powiem ci patrząc na mój post zupełnie nie ten budżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 32 minuty temu, abdesign napisał: Przekrok i wzrost... Przekrok 87 , 185 wzrost Jeśli youtube dobrze pokierował jak zrobić pomiar - w tym akurat jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Przekrok wydaje się dość mały jak na ten wzrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 4 minuty temu, niziol napisał: Przekrok wydaje się dość mały jak na ten wzrost. Racja, czeski bład. Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Też tak sądzę. Zmierz jeszcze raz porządnie. Stań pod ścianą prosto, w lekkim rozkroku (mniej więcej jak na szerokość pedałów), jakaś książka między nogi, dociśnij trochę, mniej więcej tak jakbyś siedział na siodełku. I zmierz odległość od grzbietu książki do podłogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Zrobiłem na podstawie filmiku również tak jak piszecie, błąd na klawiaturze Dla pewności drugi pomiar powtórka wyniku + - 0,5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Już Ci miałem napisać że to się mierzy bez wiszącego przyrodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Hah mimo wszystko zapamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 5 godzin temu, Mihau_ napisał: Oczywiście, że dobre szczęki (np. od 105 w górę) są lepsze niż jakieś mechaniczne tarczówki. Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban😂 Jedyną zaletą tanich tarczówek jest możliwość włożenia szerszej opony (zależy również od możliwości ramy). Oj widzę, że też to w Tobie siedzi...🤣😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Przekrok zupełnie standardowy jak na mężczyznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.