kakara Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Wciąż szukam roweru Unibike treking rama 21 bo taki obecnie mam ale ma już swoje lata i chcę coś nowszego. Nie chcę nówki bo jeżdżę pełny rok i szkoda mi wydawać na nowy gdy w zimie czy jesień masakruję mój pojazd. Ciężko mi jednak znaleźć z ramą 21 częściej napotykam na 19. Zaczynam się zastanawiać czy nie rozważyć zakupu 19. Mam ok 180 cm. Tak wiem, można się przejechać poczuć jak jest itd ale mam zamiar używać dwóch rowerów na raz tzn zima/jesień ten stary wiosna/lato "nowy". Zastanawiam się czy taka przesiadka nie będzie odczuwalna, irytująca, powodująca jakiś dyskomfort gdy najpierw jeździ się takim a potem innym. Moje obawy są uzasadnione? Jesteście w stanie jakoś doradzić? Z tego co wiem różnica w ramie to ok 5cm (rurka pod siodełkiem) niby nie dużo, niby można siodełkiem zniwelować różnice no ale..... I o te "ale" się rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Owszem wysokość ramy zniwelujesz wysunięciem sztycy , choć może trzeba będzie zmienić na dłuższą . Problemem może być długość ramy . Niby można kombinować z dł mostka ale to już ciut ryzykowna zabawa . Możesz zaburzyć, a w każdym razie zmienić prowadzenie roweru . Jednak polecałbym próbną jazdę , albo chociaż przymiarkę do roweru 19" . Oczywiście jeśli na 21 jest ci wygodnie . Ja przy podobnym wzroście patrzyłbym tylko na 19" ale ja lubię małe ramy . Edytowane 7 Marca 2021 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 19 cali to max. przy tym wzroście. Mam 179, a rowery 17 cali, a 19 to tylko crossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Większość osób przy 180 - zdecydowana większość jeździ na 19-tkach, więc na pewno nie będzie to za mała rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakara Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Może i jest tak jak piszecie tyle że ja już się przyzwyczaiłem do 21 (może i mam 182 dawno się nie mierzyłem) Nurtuje mnie jednak to przesiadanie się z 19 na 21 i na odwrót czy to nie będzie mnie wkurzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Mam 181cm i jeżdżę na crossie 21. Przez kilka lat miałem 19 i w przypadku roweru rekreacyjnego wolę większą ramę. Zależy też od konkretnej geometrii ramy i Twojego przekroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Przy 182 cm i rowerze typu cross mam 21 cali. Ale on ma obniżaną ramę która ma 19,5 cala wysokości i trzeba było sztycę na dłuższą wymienić. ps. patrzaj na TT czyli długość bo to jest wymierna wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakara Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Co to jest TT ? Od siebie mogę dodać ze na 21 jak stoję okrakiem to górna rurka ramy (ta pozioma) nie łechta mi po.... no wiadomo po czym 😊, jest jeszcze trochę luzu. Natomiast siodełko mam tak ustawione, że mogę jeszcze jakieś 3-5 cm opuścić czyli jest jakby zapas. Kierownicę wymieniłem na prostą, jestem bardziej pochylony choć sam mnie wiem czy to był dobry pomysł bo ta stara wizualnie mi się nie podobała. W tym co ewentualnie bym kupił też jest taka co gorsza chromowana nie czarna ale to już raczej szczegół. https://www.olx.pl/oferta/rower-unibike-voyager-na-kolach-28-meski-trekkingowy-CID767-IDG9uhP.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Cytat górna rurka ramy (ta pozioma) nie łechta mi po.... no wiadomo po czym 😊, jest jeszcze trochę luzu Cytat siodełko mam tak ustawione, że mogę jeszcze jakieś 3-5 cm opuścić Mnie coś tu nie pasuje. Jeżeli masz taaakie długie nogi to siodełko powinno być wyżej, ale może się nie znam 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kakara Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 No tak mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi