Skocz do zawartości

[Bianchi Methanol 9.5] . Rozbudowa Pomocy

Arniii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Specyfikacja :https://www.bianchi.com/bike/9-5-xt-2x11sp/

Witam serdecznie :)

Proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny :)

Bardzo chcę rozbudować mój rower o napęd 1x12 w oparciu o duży blat korby oraz kasetę o dużej ilości zębów ( chodzi żebym mógł uzyskać dużą prędkość po płaskim ) .

Ogólnie to też bym chciał żeby w miarę dodać drapieżności oraz odchudzić Rowerek.  Lecz niespecjalnie do końca wiem jak :(

Jakbyście mogli coś doradzić podpowiedzieć jakie części wymienić , dodać będę wdzięczny.

1_IMG_20200829_142625__01.jpg

Napisano

Zadaj jakieś bardziej precyzyjne pytania, bo teraz to tak nie wiadomo o co chodzi...

Drapieżności? 

Napisano

Chodzi o części które fajnie wyglądają coś typu Sram X01 Eagle ale jednak cena tej grupy mnie troszkę odciąga od tego pomysłu. 

Zastanawiam się pomiędzy 1x12 SLX a 1x12 XT 

Napisano

Wiesz co, nikt nie potraktuje Cie poważnie, jeżeli szukasz napędu bo fajnie wygląda...

Wielkość zębatki, zakres kasety itd, a nie wygląd...

Napisano

Rozumiem że czym więcej zębów na blacie korby i czym mniej na kasecie na 1 koronce to  jest możliwe uzyskanie  większej prędkości tak ?  

Chodzi mi o taki dobór napędu żebym mógł na nim też czasem przypedałować mocniej.

• Mod Team
Napisano
38 minut temu, Arniii napisał:

Chodzi mi o taki dobór napędu żebym mógł na nim też czasem przypedałować mocniej.

Taniej jest więcej trenować. 

Godzinę temu, Arniii napisał:

Zastanawiam się pomiędzy 1x12 SLX a 1x12 XT 

Porównał zakres przełożeń między oryginalnym ,a tym , który chcesz kupić? Korba 12sp występuje tylko w zakresie do 34T, korba 2x11 ma 36 . Kaseta w 11sp ma zakres od 11 do 42, w 12 sp- 10-45 lub 10-51 i wymaga innego bębenka , co może się wiązać z wymianą kół. Można zatem luźno przyjąć,że wydasz worek pieniędzy i nie pojedziesz szybciej.

Napisano

Najwięcej zębów na przednim blacie możesz mieć 36 czyli raczej tyle co teraz. Znam teorię o magicznej szybkości na koronce 10T na kasecie ale dla mnie to jest straszna bzdura. By było lżej to raczej w tej klasie roweru kwestia kół a jeśli nadal mało to trzeba by wsadzić w niego kupę kasy. Pytanie w jakim celu bo prędkości można załatwić treningiem i kadencją. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...