maniulka Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Dzień dobry, chciałabym się Was poradzić przy doborze odpowiedniego rozmiaru ramy. Zdaję sobie sprawę, że najlepiej jest do roweru się przymierzyć, ale ja niestety nie mam w tej chwili takiej opcji. Z drugiej strony uważam, że przymiarka w sklepie przez 2 minuty też nie oddaje rzeczywistości, a często bardziej przydatne jest doświadczenie innych rowerzystów. Chcę kupić rower crossowy. Najpierw padło na Gianta Roam, ale że będę często wozić syna w foteliku, chyba zdecyduję się na Liv'a - łatwiej wsiąść i zsiąść. Mam 170 cm, więc wg tabelek jestem taka S/M, waga 58kg, przekrok 78. Będę jeździć często, ale nadal rekreacyjnie, dystanse do 50km, szosa, las, szutry. Nie wlokę się jak traktor, ale też nie kręcę czasówek Miałam okazję przejechać się Unibike Mission w rozmiarze 18", w przekroku nie było miejsca, a kierownicę łapałam za przerzutki, była zdecydowanie za szeroka, przy chwycie za manetki bolały mnie za to nadgarstki, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że to inny rodzaj roweru niż cross. Miałam też krótką przejażdżkę na Roam w rozm. S i tutaj w przekroku było 4-5 cm luzu, kierownicę trzymało się nieźle, ale przejażdżka była tak krótka, że niewiele mi rozjaśniła. Do tej pory jeździłam trekkingiem, więc też nie bardzo mogę to porównywać. Dużo czytałam o doborze ramy i poleca się wybrać mniejszą, bo rower jest zwinniejszy, ale mam trochę obawy, czy jednak nie będzie to rower "jak z młodszej siostry". Może potraficie doradzić, czy bardziej odpowiedni dla mnie będzie rozmiar Liv S czy M? Może jest tu ktoś podobnych rozmiarów, kto mógłby podzielić się doświadczeniem odnośnie rozmiaru roweru? Bardzo będę wdzięczna Pozdrowienia, maniulka
Gość Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Żeby rower był jak po młodszej siostrze, to trzeba przestrzelić kilka rozmiarów. 18' na 170 cm to o wiele za dużo. Ciebie prawdopodobnie powinno interesować jakieś 16'. Ale najbardziej miarodajna jest cała geometria roweru. Masz jakiś rower na którym teraz jeździsz?
maniulka Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 Dziękuję. Do tej pory jeździłam na trekkingu Saveno, rozmiar ramy 19" i tak, jest to duży rower i dlatego nie mam jak tego przełożyć na nowy zakup. W Liv'ach najmniejszy rozmiar to S, nie wiem ile w calach, ale wg tabelki ten rozmiar jest do 168cm., a M zaczyna się od 164. Zaczynam też zastanawiać się na Rometem Orkan, oferują znacznie lepszy osprzęt w podobnej cenie. Ale tutaj też rama S(17/18") jest do 168 cm.
Gość Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Długość rury podsiodłowej to nie wszystko. Liczy się dlugość górnej rury, czyli to jak daleko sięgasz do kierownicy. Masz gdzieś Decathlon? Jeżeli tak, podjedź, przymierz się do kilku rowerów. Zapisz sobie które rozmiary Ci pasowały. Dzięki temu będziesz miała odnośnik jaki cyferek powinnaś szukać.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Marca 2021 Mod Team Napisano 7 Marca 2021 Eee tam, szosa 50, góral 16", cross 17", i wszystko w temacie 😉
maniulka Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 @skom25 Jasne, wiem że na komfort jazdy składa się wiele czynników. Spróbuję podjechać do decathlonu, jest to jakaś myśl, choć nie wiem, na ile przymierzanie się do innych modeli ma sens. Ale spoko, zawsze jakiś pomysł @KrissDeValnor To najkonkretniejsza odpowiedź, jaką uzyskałam od tygodni
Gość Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Kolega wyżej ma rację i jak coś, to zamawiaj właśnie taki rozmiar. Jednak jeżeli będziesz miała możliwość, to przymierz się. No i nie daj się wpuścić w maliny. Pewnie w sklepach stacjonarnych zalega trochę dziwnych rozmiarów, a sprzedawca być może będzie próbował się ich pozbyć. Nie pytaj jak, ale ja, niby świadomy rowerzysta, dałem się wepchnąć na szosę dla kogoś 190 cm, mając 174 cm.
maniulka Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 Dziękuję Panowie, porady bezcenne. Nie przejmuj się, dobry sprzedawca to i buty beznogiemu sprzeda Wiem co mówię, bo żyję z takim handlowcem na medal
maniulka Napisano 10 Marca 2021 Autor Napisano 10 Marca 2021 Rower kupiony, ale jednak M, czyli 18". Udało się przymierzyć i rozmiar mniejszy był kompletnie niekomfortowy Dzięki jeszcze raz!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.