GT500s Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cześć! Jestem w miarę zadowolonym użytkownikiem Kross Hexagon 8.0 [2020], otóż zakup był podjęty w parę godzin i miał to być uniwersalny rower na asfalt, drogi leśne i niekiedy na większe górki. Jeździłem tu i tam z uśmiechem na buzi ale na największym przełożeniu (3 przód, 9 tył) jest dla mnie małym oporem, a z najmniejszej zębatki w korbie praktycznie nie używam. Przeważnie śmigam na 2 przód, 6 tył. Mam niekiedy wrażenie, że korba mi się przesuwa / wygina podczas jazdy - podejrzewam, że to jest znany problem suportu na kwadrat. Więc postanowiłem bardziej przeważyć szalę na trekking. Aktualny napęd (fabryczny): przerzutka przód - Shimano Altus M2000 przerzutka tył - Shimano Deore M592 manetki - Shimano M2000 korba - Suntour XCM 40-30- Chyba 22T (nie umiałem dojrzeć) suport - FP-B902 (z Internetu informacja) łańcuch - Shimano HG53 kaseta - Shimano HG200 Czy dobrym pomysłem będzie wymiana części na: przerzutka przód - Shimano FD-T4000-DS3 korba - Shimano FC-T4060 tylko nie wiem czy 48-36-26T czy 44-32-22T (jakbym jednak w góry się wybrał) suport - Shimano SM-BB52 No i nowa linka do przedniej przerzutki bo urwałem ją na koniec sezonu 2020. Proszę proponować również inne części nie jestem wpatrzony tylko w wyżej wymienione - możliwe, że źle je dobrałem. Budżet do 500zł. Narzędzia również muszę sobie zorganizować (po za budżetem): ściągacz korby na kwadrat, klucz wieloklinowy do wkładu suportu, klucz hollowtech - hmm o czymś zapomniałem? Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Zestaw nowegu sprzętu jest ok, powinno współpracować. Biorąc pod uwagę że chesz HTII 3x, to zbyt dużego wyboru w tym budżecie nie ma. Jest jeszcze nieco tansza MT210.Tylko weź pod uwagę że zębatki nowej korby mogą haczyć o tylne widelki, bo mają większą średnicę. Zależy od ramy ile tam się zmieści. I przy wymianie na 48 pewnie zabraknie ci łańcucha. Tak ze dodaj do zakupów KMC X9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmierzyć aktualną lukę między zębami a widełkami. Czy masz doświadczenie w konwersji z kwadratu na Hollowtech II ? Naoglądałem się, że trzeba frezować główki mufy, a bynajmniej ściągnąć lakier. Czy dać sobie spokój i zmienić na octalink, który jest sztywniejszy niż kwadrat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Nie, na octalink nie warto, bo teraz oferta jest bardzo uboga. Szczególnie suporty co się sypią po paru km. A z tym frezowaniem to nie wiem, różne mówią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 no to teraz mam orzech do zgryzienia hmm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Jednak postanowiłem nie modyfikować roweru, najprawdopodobniej sprzedam go i kupię coś nieco lepszego. Dziękuję za odpowiedzi, można zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Ceny i dostępność rowerów w obecnym roku mogą nieprzyjemnie zdziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.