Skocz do zawartości

[Kross Hexagon 8.0 2020] nowa korba + przerzutka

GT500s

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jestem w miarę zadowolonym użytkownikiem Kross Hexagon 8.0 [2020], otóż zakup był podjęty w parę godzin i miał to być uniwersalny rower na asfalt, drogi leśne i niekiedy na większe górki. Jeździłem tu i tam z uśmiechem na buzi ale na największym przełożeniu (3 przód, 9 tył) jest dla mnie małym oporem, a z najmniejszej zębatki w korbie praktycznie nie używam. Przeważnie śmigam na 2 przód, 6 tył.  Mam niekiedy wrażenie, że korba mi się przesuwa / wygina podczas jazdy - podejrzewam, że to jest znany problem suportu na kwadrat. Więc postanowiłem bardziej przeważyć szalę na trekking.

Aktualny napęd (fabryczny):

• przerzutka przód - Shimano Altus M2000
  • przerzutka tył - Shimano Deore M592
  • manetki - Shimano M2000
  • korba - Suntour XCM 40-30- Chyba 22T (nie umiałem dojrzeć)
  • suport - FP-B902 (z Internetu informacja)
  • łańcuch - Shimano HG53
  • kaseta - Shimano HG200

Czy dobrym pomysłem będzie wymiana części na:

• przerzutka przód - Shimano FD-T4000-DS3
  • korba - Shimano FC-T4060 tylko nie wiem czy 48-36-26T czy 44-32-22T (jakbym jednak w góry się wybrał)
  • suport - Shimano SM-BB52

No i nowa linka do przedniej przerzutki bo urwałem ją na koniec sezonu 2020. Proszę proponować również inne części nie jestem wpatrzony tylko w wyżej wymienione - możliwe, że źle je dobrałem. Budżet do 500zł.

Narzędzia również muszę sobie zorganizować (po za budżetem): ściągacz korby na kwadrat, klucz wieloklinowy do wkładu suportu, klucz hollowtech - hmm o czymś zapomniałem?

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Zestaw nowegu sprzętu jest ok, powinno współpracować. Biorąc pod uwagę że chesz HTII 3x, to zbyt dużego wyboru w tym budżecie nie ma. Jest jeszcze nieco tansza MT210.Tylko weź pod uwagę że zębatki nowej korby mogą haczyć o tylne widelki, bo mają większą średnicę. Zależy od ramy ile tam się zmieści. I przy wymianie na 48 pewnie zabraknie ci łańcucha. Tak ze dodaj do zakupów KMC X9.

Dziękuję za odpowiedź.

Postaram się zmierzyć aktualną lukę między zębami a widełkami. Czy masz doświadczenie w konwersji z kwadratu na Hollowtech II ? Naoglądałem się, że trzeba frezować główki mufy, a bynajmniej ściągnąć lakier. Czy dać sobie spokój i zmienić na octalink, który jest sztywniejszy niż kwadrat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...