mrpawel Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Czołem! Nie znalazłem tematu dotyczącego klamkomanetek Sensah Ignite (o Empire coś się pojawiało...) więc postanowiłem się podzielić pierwszymi spostrzeżeniami. Kupiłem je do roweru który mam od kilku miesięcy, miał być na chwilę ale patrząc po tym co się dzieje na rynku to zostanie ze mną na pewno na najbliższy sezon, a może i na dłużej. Jedyną rzeczą która mnie w nim drażniła to klamki z wąsami ( stara tiagra), a wiadomo że samopoczucie kolarza najważniejsze Trochę poszukałem i postanowiłem zaryzykować zawrotną kwotę 205 zł i zamówiłem te cudeńka 🙂 Zamówiłem 14.02, przyszły wczoraj (5.03) więc bez dramatu. Zapakowane w pudełko, dołączona instrukcja, zestaw full wypas Przy okazji wymieniłem wszystkie linki i pancerze. Różnic w pracy w porównaniu ze starą tiagrą póki co brak. Widzę natomiast (poza wizualnymi) duży plus - tiagra miała małą manetkę do zrzucania przełożeń w dół, tutaj w dół zrzucamy pojedynczym klikiem, a dłuższym wrzucamy w górę - dużo wygodniej zrzucić przełożenie w zimowej rękawiczce. Poniżej foty po montażu (owijka do poprawy, nie czepiajcie się 😉, i brak opasek na końcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Wygląda i zapowiada się ciekawie. Aktualizuj temat na bieżąco. Aha- owijkę popraw. PS- plusik za DżiTi ( od posiadacza GT Grade )👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 W tej recenzji, są klamki empire i tam element pracy zmiany biegów został wykonany z plastiku. co prowadziło do uszkodzenia manetki. W 3:24 jest wytłumaczony ten problem. W opiniach na ali czytałem, że jednak ten element w Ignite został poprawiony. Sprawdź jak to jest rozwiązane u Ciebie? Brawo z wprowadzenie czegoś nowego, na obecnym rynku właśnie szuka się alternatywy dla shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Ten łamiący się element został już poprawiony, wykonany jest teraz z metalu. Jakiś czas temu zakupiłem klamkomanetki Sensah Pro Team (ciąg linki Shimano), ale przysłali mi Empire (ciąg linki SRAM) i ten element już był z metalu. Napisałem do chińczyka, że przysłali mi nie to co trzeba, wysłali mi jeszcze raz, tym razem Pro Team i tam też ten element jest metalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) U mnie ten element jest plastikowy. Przeszukałem oceny na ali i znalazłem jeden sugerujący że ten element nie jest już plastikowy, ale na dodanym przez oceniającego zdjęciu widać plastik, wiec sam już nie wiem. Film widzialem, w dalszej części są podane prawdopodobne przyczyny wyłamania się tego elementu - nieposmarowana przerzutka i krótka dźwignia w przerzutce sensah . Ja spiąłem je z tiagra, zobaczymy co będzie 🙂 Edytowane 7 Marca 2021 przez mrpawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 19 minut temu, tomek232 napisał: Napisałem do chińczyka, że przysłali mi nie to co trzeba, wysłali mi jeszcze raz, tym razem Pro Team i tam też ten element jest metalowy. A te zle musiałeś odesłać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Nic nie odsyłałem, napisali mi, że przyślą mi dobre, a te złe żebym sobie zostawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Ja od czapki napisałem do majfrenda z innego konta na ali pytanie o te manetki - co jest w środku - to odpisał że to wersja poprawiona z metalowymi dźwigienkami ... To się zaraz zacznie zabawa 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Wszystko jasne - po dość długiej konwersacji z majfrendem i teście ostrym narzędziem stwierdzam, że te wewnętrzne dźwigienki są z matowego czarnego aluminium, od lipca 2020 wypuścili poprawiona wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_K Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak się spisują klamkomanetki? Duży przebieg już mają? Informacyjnie na Ali Express są również dostępne z dostawą z Czech za ok.205zł. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Lukasz_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 300km przejechałem, jestem bardzo zadowolony. Działają bez zastrzeżeń, chwili przyzwyczajenia wymagało wrzucanie lżejszego przełożenia z tyłu tak, żeby przełączyć tylko o jedną zębatkę a nie więcej. Jedziemy dalej ... Btw, stare wąsate klamki sprzedałem za 50%wiecej niż zapłaciłem za te nowe 🤔🤔🤔😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 @mrpawel rzeczywiście jest mała różnica w tych klikach klamki? Myślę o takich klamkach do roweru dziewczyny ale znając jej precyzję i koordynację boję się, że nie ogarnie + małe dłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja się tym chwilę bawiłem, nie ogarnąłem przy podjeździe kapitalna sprawa zrzucić zamiast wrzucić. Edyta: Oczywiście pewnie po jakimś czasie przestaje być kłopotliwe. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 No trzeba się przyzwyczaić. To tak samo jak przyzwyczajenie się jazdy z SPD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 W dniu 26.04.2021 o 14:48, Mihau_ napisał: @mrpawel rzeczywiście jest mała różnica w tych klikach klamki? Myślę o takich klamkach do roweru dziewczyny ale znając jej precyzję i koordynację boję się, że nie ogarnie + małe dłonie W dniu 26.04.2021 o 14:54, abdesign napisał: Ja się tym chwilę bawiłem, nie ogarnąłem przy podjeździe kapitalna sprawa zrzucić zamiast wrzucić. Edyta: Oczywiście pewnie po jakimś czasie przestaje być kłopotliwe. Mi bardziej zdarzało się zrzucić o 2 zamiast o 1 niż wrzucić zamiast zrzucić 😉 choć i to jest możliwe na samym początku. Po wyczuciu skoku klamki nie ma z tym problemu. Przy małych dłoniach problemem może być inny temat - nie znalazłem regulacji odległości dźwigni od kierownicy - innego niż oczywiście niż zmiana położenia całej klamkomanetki śruba mocująca, przy bardzo małych dłoniach to może być problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie wiem jak jest w tych Ignite, ale w 11s (Empire/Team Pro) jest regulacja. Na pewno nie ma tam pod kapą regulacji? Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez tomek232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Okazuje się że nie znalazłem bo nie szukałem regulacja w Ignite też jest 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrpawel Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Mala aktualizacja, po ponad 1000km absolutnie nic się nie dzieje 👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi