ciemak666 Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Hej jak na foto - czy da rade jeszcze coś pojeździć zanim kupie coś nowego czy lepiej odpuszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Tylko na stojaka 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Na stojąco też lepiej nie, bo to drugie pęknięcie wygląda niepokojąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 odrazu oddawaj do dobrego spawacza,naprawi nie takie uszkodzenia widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Naprawi. Ale zaraz pęknie obok. Chyba, że mówimy o kosztach naprawy przewyższających cenę tej ramy (czyli z doborem odpowiedniego spoiwa, natężenia prądu, zachowaniu atmosfery ochronnej oraz obróbką cieplną zapewniającą odpuszczenie naprężeń powstałych po spawaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Mówisz o jakimś wykwalifikowanym warsztacie,gdzie jest więcej Reklamy niż fachowości,Generalnie to rower można uzdrowić wizyta u spawacza aluminium i poradzi sobie z taka blizną,a ryzyko pekniecia ponownego jest nikłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoms Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, mechanikrowerowy1986 napisał: https://www.forumrowerowe.org/topic/244364-rama-ponowne-spawanie-ramy-poznań/?tab=comments#comment-2271690 Tak ku przestrodze, chyba że ktoś lubi wyrzucić pieniądze w błoto. Edytowane 6 Marca 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 22 godziny temu, mechanikrowerowy1986 napisał: ,a ryzyko pekniecia ponownego jest nikłe. ponowne pęknięcie jest pewne stal sobie można spawać, alu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 18:32, Dokumosa napisał: (czyli z doborem odpowiedniego spoiwa, natężenia prądu, zachowaniu atmosfery ochronnej oraz obróbką cieplną zapewniającą odpuszczenie naprężeń powstałych po spawaniu). No tak każdy fachowy spawacz alu działa, Jak ma TIG-a AC do alu to spawanie tyle samo zajmuje i jest tak samo trudne jak stali, kwestia sprzętu. Zwykłym migiem czy tigiem zrobisz to kiepsko. A wygrzewa się chwilę opalarką i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 W październiku pojawiła się rysa na mojej ramie Accent Peak , jak się okazało pękniecie w okolicach tylnego trójkąta , pospawana przez firmę która robi urządzenia do gastronomii z aluminium wiedz raczej znają się na rzeczy . Nie jestem samobójca i rama wylądowała w trenażerze , po kilku mocnych jazdach pękła zupełnie obok spawu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciemak666 Napisano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 @dovectra @Mihau_@leoms@mechanikrowerowy1986 Dziś jadę oddać do spawania do lokalnego spawacza aluminium. Dam znać jak pospawa. Generalnie miałem juz nie spawać- ale spawacz powiedział ze pospawa za 50zł wiec oddam. I tam miałem w planach wymianę roweru - wiec mi aż tak nie zależy na jakości. Tzn mam nadzieję że do lata wymienię rower i wtedy będzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 11 Marca 2021 Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 można wzmocnienie wspawać, i dłuższą sztycę wsadzić, bo to jest efekt za krótkiej sztycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 11 Marca 2021 Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Dużo zależy też od stopu Al. Rame AL7005 pospawano i rower dalej żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciemak666 Napisano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2021 @dovectra @Mihau_@leoms@mechanikrowerowy1986 trochę odkopuje temat, ramę spawałem juz 2x niestety znowu pękła- obok spawu. niestety rowerek do wymiany. Za duzo w nim juz do robienia. Po prostu go zajechałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Września 2021 Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Jakby to powiedzieć, nikt nie jest zdziwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 15 Września 2021 Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Typowe pękanie w strafie wpływu ciepła cyt. wiki "Strefa wpływu ciepła – obszar wokół spoiny w spawanych materiałach metalowych, jak i termoplastach. Struktura mikroskopowa i właściwości tej strefy są inne niż materiałów łączonych i spoiny. ". Aby uniknąc pekania trzeba przeprowadzic obróbkę cieplną w kontrolowanych warunkach (nie na zasadzie, ze nagrzejemy palnikiem i będzie git). Żeby prawidlowo pospawać trzeba by było najpierw wyszlifować (usunąć) stary spaw i strefę pęknięcia. Ale wtedy nie ustawimy prawidlowo szczeliny do spawania bo wyszlifowaliśmy dużo materiału.A ramy nagiąć się nie da. Chyba że, wytniemy wszystkie spawy w ramie i na nowo poustawiamy rurki. Jak spawacz po prostu naleje nowego spawu w miejscu pękniecia zostawiając stary spaw, to pękanie jest prawie gwarantowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi