Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Kupiłem korbę z chin, korek się zgubił, kupiłem korki alu, pasują do korb shimano, plastikowe też, a do chińskiej nie, czy kupno tego gwintownika załatwi sprawę? https://allegro.pl/oferta/gwintownik-drobnozwojny-m20x1-omt-nowy-f-vat-6714493253 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Nie. Bo nie nagwintujesz osi stalowej w domowym zaciszu chyba że masz znajomego hydraulika z prawdziwego zdarzenia (starej daty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/sprawdzian-wzornik-grzebien-do-gwintow-025-6mm-8977529566 musisz znać skok gwintu w korku,do tego jest specialny grzebień jak juz bedziesz znał rozmiar wtedy trzeba zastosowac odpowiedni gwintownik ale najlepszym wyborem bedzie nagwintować,korek przy uzyciu tzw.narzynki do rur https://allegro.pl/oferta/narzynka-drobnozwojowa-m16x1-5-din223-si-cr-9292717348 wyglada to tak tylko trzeba dobrac odpowiedni rozmiar,idz do pierwszego lepszego warsztatu samochodowego i ci to zrobią Tak sie składa ze mam taka sama korbę tylko w kolorze czarnym,jak sie sprawdza w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Nie. Najlepszym wyborem będzie zdobyć jakąkolwiek śrubę z tym gwintem (swoją drogą są dostępne korki i do chińskich korb). To jest potrzebne tylko na chwilę do montażu korby. Potem można to wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 skoro ci nie zalezy na tym korku,to jasna sprawa wez srubę z takim skokiem i ją wkrec tylko jak to bedzie wygładało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizuro Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Posmaruj sobie ten gwint wd 40. Napchaj w niego modeliny, wsadź w to imbusa. Podgrzewaj os zapalniczka żarowa przez dłuższy czas, albo wsadź do gara i ugotuj( jakieś 60c przez 30 min ). Lepsza opcja to poxilina Wyjdzie Ci z tego po wykręceniu korek z modeliny/poxiliny z gotowym gwintem. Przytrzesz go sobie papierem, pomalujesz markerem i bezużyteczna część gotowa. Nie ma to kompletnie żadnego sensu, ale skoro już musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Korek musi być, ostatnio na zlocie lewe ramie wypadło mi zostając wpięte w but. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 z modeliny to sie w szkole lepi figurki Tak jak pisałem ci wcześniej weż korek,korbę udaj sie do byle jakiego mechanika i zrobią ci to na miejscu za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Ale ja chciałbym to zrobić w domowym zaciszu a nie jeździć do mechanika, wygląda jakby w tej chińskiej korbie był źle zaczęty gwint, i jest o raczej gwint drobny 1 mm, więc wsadzenie na chwilę gwintownika i przekręcenie go powinno załatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 A może ten gwint nie ma rozpoczętego gwintu i dlatego jest problem,wiec próbuj powinno to pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Godzinę temu, Sobek82 napisał: Korek musi być, ostatnio na zlocie lewe ramie wypadło No to coś za słabo przykręcasz śruby lewego ramienia. Bo po ich przykręceniu plastikowy korek jest po nic. Przecież on jest tylko po to żeby lewe remię we właściwe miejsce podczas montażu nasunąć i nic potem nie trzyma. Równie dobrze to sobie można plastikowym korkiem z taniego wina zatykać otwór osi podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Później dokręciłem i dojechałem bez bólu. Ale teraz kupiłem te alu no i chciałem we wszystkich korbach zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Godzinę temu, Sobek82 napisał: Korek musi być, ostatnio na zlocie lewe ramie wypadło mi zostając wpięte w but. Korek w poprawnie zamontowanej korbie pełni funkcję wyłącznie ozdobną. Skręcenie korkiem z użyciem siły większej niż wymagana do skasowania luzu osiowego powoduje dodatkowo przyspieszoną agonię łożysk suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Spać mi to nie daje i spędza sen z powieki lewej. Ok zrozumiałem, czyli nie muszę, jest to jedynie moje widzi misie. Dzięki za oświatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 6 Marca 2021 Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Korki do kupienia na Ali za parę zł. Tylko jest kłopot że średnicą :). uzurpator twierdzi że to jest M18, ale się myli. Bo mam korek M18 i wpada do osi korby IXF, ale za to pasuję do Prowheel. Ponieważ shimanowski M20 też nie pasuję, więc pewnie to M19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Kupiłem korki z Ali na allegro, m20. No nic, na razie już się tym nie martwię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.