marcin.szmidt Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 serwus. mam problem z hamulcem w szosie. wymieniałem zacisk (shimano m6000) na nowy i po podłączeniu nie mogę zalać hamulca olejem. zawór przy zacisku odkręcony, gniazdo w klamce otwarte + założone wiaderko. przy próbie wciskania oleju strzykawką jest mega opór i nie da się wtłoczyć płynu. czy macie pomysł jak to rozwiązać? dzięki bardzo [hamulec hydrauliczny] shimano ultegra 8070 - problem z zalaniem Cytuj
Gość Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Użyłeś nową oliwkę i insert przy zmianie zacisku? Wyjąłeś z "wiaderka" tą szpilkę? Cytuj
JWO Napisano 8 Marca 2021 Napisano 8 Marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 04:41, marcin.szmidt napisał: czy macie pomysł jak to rozwiązać? Sprawdzać po kolei. Odkręć przewód od zacisku i zobacz czy zawór przy zacisku przepuszcza. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Zakupiłem właśnie rower używkę na 8070 i mam ten sam problem z tyłem. To nie mój pierwszy rower z hydraulika robiłem to wiele razy a tu jakiś cyrk... nie idzie wścisnąć wpłynu taki jest opór. Rozbrałem cała klamkę... I nic nie znalazłem ... wszystko wygląda jak nowe... wyczyściłem złożyłem i wszystko poszło jak należy. Ale po pierwszej przejażdżce klamka łapie jakiś dziwny luz... więc mówię może powietrze zostało ... I znowu to samo... nie idzie wepchnąć płynu.. no szlak mnie... klamka po odkręceniu działa idealnie.... ktoś coś podpowie....tylko tył tak działa. Przód jest OK. Cytuj
tobo Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Czyli tłok podawczy nie jest cofnięty i otwór do zbiornika wyrównawczego jest zablokowany. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 To nie to... zawsze sprawdzałem czy tłok jest w dolnym położeniu i był... a płynu nie można było przepchnąć. Jutro przyjedzie nowy zacisk z przewodem. Dam nową oliwkę i pin do klamki i zobaczymy... może tu był problem. Cytuj
wolek Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Nie zrozumiałeś z @tobo, wina jest po stronie klamki. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Hm.... rozebrałem klamkę w drobny mak... nic podejrzanego nie zauważyłem. Wszystko wygląda jak nowe. Nasmarowalem tam gdzie powinien być... złożyłem i działa na sucho idealnie.... to już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Zacisk i tak musiałem kupić bo podczas ostatniego odpowietrzania wysunęła mi się blokada i szlak trafił tłoczki.... a trafił się cały nowy zacisk z przewodem i klockami w dobrej cenie. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 2 Września 2024 Napisano 2 Września 2024 Chyba już wiem w czym może być problem... jak wymiana zacisku nie pomoże.... bo w chwili obecnej klamka bez oleju chodzi idealnie. Czeka mnie rozbiórka i trzeba zobaczyć czy tłoczek się nie zaciera w obudowie... podobno częsta przypadłość. Wystarczy wypolerować i wszystko wraca do normy..... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi