Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Te zdjęcia potwierdzają to o czym pisałem 😉
kipcior Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 41 minut temu, wkg napisał: Serio masz takie wrażenie ? Poparte liczbami ? Jak by Ci to podeprzeć liczbami... Jak jehcałem fullem 100km, głównie asfaltem ale również przez góry z ponad 1000m przewyższeń, a ok 365 dni później to samo gravelem to byłem o 30% mniej zmęczony jadąc tym drugim Zdjęcia potwierdzają tylko to, że nie robiłem ich na "co ciekawszych" odcinkach i trzeba by wiedzieć gdzie to jest. Ale w tym roku jeszcze coś porobię
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Te płyty betonowe coś mi przypominają w Szczyrku ale to pewnie gdzie indziej.
kipcior Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 To akurat zjazd z Matyski w stronę Przybędzy, ale takich dróg jest pełno.
Nahor Napisano 5 Marca 2021 Autor Napisano 5 Marca 2021 https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/road/offroad/nuroad/cube-nuroad-ex-flashpetrolnblack/ Co sądzicie o tym gravelu?
KrisK Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Ciężki i ma naped 1x.... chcesz w góry czy na płaskie rower?
Nahor Napisano 5 Marca 2021 Autor Napisano 5 Marca 2021 Na płaskie. Szukac 2x ? Myślę ze w tej cenie lżejszego niż 10 kg nie będzie
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Zdania są podzielone, moim zdaniem zdecydowanie tak. Zależy Ci na szybkości przez dłuższy czas - tu stała, optymalna kadencja ma spore znaczenie a tą łatwiej uzyskac przy ciasniej zestopniowanej kasecie.
KrisK Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 IMO 2x bo będzie Ci brakować przy większej prędkości. Lzejszy Ci podałem. A to nie jedyny kierunek choć uważam Gestalt ża rower skończony i znam kilka osób które twierdzą że ich najwygodniejszy rower. Mimo ze mieli/mają droższe. Jedyne co to to rower na cienkiej oponie. Jak masz kupować ciężki to rozwaz jeszcze trabana rc520 ma hybrydy jest bardziej szosowy ale grube opony łyka. No i cena jest naprawdę dobra.
wkg Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 A wagi +- 1 kG na płaskim podczas jazdy niewyścigowej nie odczujesz. Ważne, żeby było wygodnie, żeby rower był dopasowany. Tu już nic się nie doradzi.
KrisK Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 @niby nie ale dochodzi 1.5l picia jakieś szpeja może torba... pedały... robią się dodatkowe 2-3.... A na podjazdach czuć każdy kg. Szczegolnie to czuć jak w połowie podjazdu możesz się przesiąść na inny lżejszy rower. W drugą stronę nie ma tak silnego odczucia. Ps oczywiście cudów nie będzie ale 10kg+ to dla mnie w tym przedziale cenowym porażką jeśli to ma być lekki szybki gravel. Pytanie jeszcze gdzie ta waga siedzi.
some1 Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Przecież wszystkie gravele z aluminium tyle ważą. Chyba tylko Canyon chwali się modelem co ma 9.5kg... w katalogu. Żeby zyskać ciaśniej stopniowane biegi na szosie, będziesz i tak musiał zmienić kasetę. Praktycznie wszędzie w napędach 2x masz 11-34 a ta kaseta ma w przedziale używanym na asfalcie takie same odstępy jak kasety w 1x.
Nahor Napisano 6 Marca 2021 Autor Napisano 6 Marca 2021 9 godzin temu, KrisK napisał: IMO 2x bo będzie Ci brakować przy większej prędkości. Lzejszy Ci podałem. A to nie jedyny kierunek choć uważam Gestalt ża rower skończony i znam kilka osób które twierdzą że ich najwygodniejszy rower. Mimo ze mieli/mają droższe. Jedyne co to to rower na cienkiej oponie. Jak masz kupować ciężki to rozwaz jeszcze trabana rc520 ma hybrydy jest bardziej szosowy ale grube opony łyka. No i cena jest naprawdę dobra. A wg Ciebie w tym gestalcie tiagra jest ok ? Nie będzie gorzej niż na grx400? Mówię tu o rekreacji i amatorce,nie wyścigach
KrisK Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Z grx nie jeździłem ale tiagra daje radę a katuję ją w każdych warunkach. I dostają mocno w dupę bo latam tym rowerem całą jesień i sporo zimy. Działa precyzyjnie. Nawet teraz jak już ma kolo 14k i kwalifikuje się powoli do wymiany to działa precyzyjnie A i sporo terenu widział ten rower i też nie narzekam. Nie widzę żeby 105 cokolwiek przełomowego wnosiła. Na zestopniowanie nie narzekam. Jedyne co to hamulce są takie se. Strome asfalyowe szybkie zjazdy albo jakieś single w terenie albo inne strome szutry to wyzwanie. Tak do 9% luz... powyżej bywa strach się wypuścić. Ale to załatwisz zmianą na hydraulikę jeśli uznasz że są słabe. @some1 nie wszystkie. Jest kilka lzejszych. Trzeba poszukać i są to te modele bliższe szosom endurance ale chyba tu o coś takiego chodzi.
some1 Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 To podaj przykłady, bo chyba o to chodzi na forum, a nie "wiem ale nie powiem".
some1 Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Gestalt? Przecież on nawet w jednorzędowej wersji ważył 10,5 kg. https://road.cc/content/review/227205-marin-gestalt-2 Piszesz, że 10+ kg to porażka, a jednocześnie polecasz rower, który pewnie podchodzi po 11 kg zanim jeszcze pedały przykręcisz.
Gość Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 https://www.forumrowerowe.org/topic/248691-dystans-jaki-pokonujecie-w-roku/ Możesz odnieść sie do tematu? W dniu 5.03.2021 o 19:02, wkg napisał: Wszystko zależy po jakich drogach jeździsz po tych lasach i polach. Jak po typowo terenowych, mocno dziurawych, poprzecinanych korzeniami, kamienistych to XC (bo czegoś takiego jak mtb to nie ma już od dawna). Jeżeli pozostałe 30% to szutry, kiepskie asfalty, ubite drogi gruntowe bez większych kolein, dziur to gravel lub cross. Zalezy czy przyzwyczaisz sie do baranka. "Mega komfortowe" to tez mocno nieoznaczone pojęcie. Jaka znowu Merida 400 ? Jest wiele, wrzućże linka dla przyzwoitośc https://www.forumrowerowe.org/topic/248691-dystans-jaki-pokonujecie-w-roku/
KrisK Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 @some1 Podałeś jakiś model stary. Mój według spec. Miał ważyć ~9,6 i tyle ważył. Tegoroczny model podają nadal poniżej 10. Na pewno nie pod 11. I niestety te różnice czuć. Jak by nie było to kg 10% Pewnie, że można olać, ale jak sie doda wszystko, co trzeba robi się ciężko wiec te gramy robią różnice. Chorowałem na Fuji ale właśnie waga przekonała mnie do marina. To było wyczuwalne. Ponieważ mamy dwa takie "w rodzinie" a ja zawsze targam torbę ze szpejami moimi i dziewczyn to miałem okazję spróbować, jaką różnice robi dodatkowy kilogram czy dwa... Na jurajskich podjazdach to po prostu czuć. Dla mnie to było istotne. Poza tym chciałem gravela, a nie górala z barankiem i sztywnym widelcem...
some1 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Możliwe, spierał się o to nie będę. Niestety na stronie Marina nie podają już wagi. Tylko popatrz jak to wyolbrzymiłeś. Ciągle powtarzasz jaką różnicę robi kilogram czy dwa, tymczasem Marin okazał się pół kilo lżejszy niż ten "ciężki gravel porażka". Z czego większość różnicy, to cienkie opony (WTB - 310g, Schwalbe prawie 500g sztuka). Bynajmniej nie twierdzę, że to zły rower, ale cudów nie ma. Aluminium, tarcze, szersze opony do szwędania i waga rowerów oscyluje wokół 10 kg, częściej po tej cięższej stronie.
Nahor Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 To poda ktoś jakiś swój typ ? Do tej pory padł Martin Gestalt 2
some1 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 https://www.1enduro.pl/gravel-do-7000-zl-2020/ Dużo się w tym roku nie zmieniło poza tym, że z dostępnością bieda. Część rowerów z zestawienia ma też droższe/tańsze wersje które warto rozważyć.
wkg Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 39 minut temu, Nahor napisał: To poda ktoś jakiś swój typ ? Do tej pory padł Martin Gestalt 2 Czyżby ???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.