Skocz do zawartości

[Tubless] Uciekające powietrze przez nyple.

lwxrmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłem, iż sam wymienię wentyle w moim rowerze, a skoro wentyle, pomyślałem, to zajmę się całą resztą. Kupiłem wentyle Peaty's, ich taśmę oraz mleko (urzekła mnie ich stylistyka oraz dobre opinie). Kupiłem taśmę o szerokości 21mm, o 3 mm szerszą od starej taśmy nałożonej jeszcze w serwisie. Zabrałem się do roboty, oczyściłem opony i obręcze. Nakleiłem taśmę, docisnąłem ją wystarczająco mocno, że obeszło się bez bąbelków powietrza. Wszystko wyglądało dobrze. Napompowałem opony i wykonałem test zanurzeniowy w wannie :) I okazało się, iż z nypli wali powietrze. Ponownie zdjąłem oponę, zajrzałem do środka i okazało się, że taśma, którą z taką dokładnością i wysiłkiem dociskałem, odkleiła się. Stało się tak na krawędzi. Jak już wspomniałem, nowa taśma jest nieco szersza od starej, dokładnie tak jak sugerują poradniki. Załączam zdjęcia poglądowe (żółta taśma, to stary zestaw, czarna z logotypem to nowa taśma).

Moje pytanie jest takie: Czy kupując szerszą taśmę popełniłem błąd, czy to po prostu jest wina taśmy, która na krawędziach się okleiła?

Montując ją, zadbałem o to by w tych newralgicznych miejscach była dociśnięta, doklejona jak należy i jak widać na nic to się zdało. Pomyślałem, że mniej w tym miejscu rant opony zrobi robotę i ją po prostu dociśnie/przytrzyma. Mam jeszcze trochę tej taśmy, pewnie okleję ją obręcze drugi raz, ale rozumiecie, zaufanie zostało nadszarpnięte, niespecjalnie mam ochotę na przygody w trasie.
Dodam jeszcze tylko, ze opony nie zostały zalane mlekiem.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

2021-03-03 19.15.30.jpg

2021-03-03 19.16.06.jpg

2021-03-05 15.16.24.jpg

Napisano
Godzinę temu, wkg napisał:

Daj taśmę "na zakładkę" - kilkanaście centymetrów. Mleko uszczelni resztę.

Zakładka oczywiście jest zrobiona, po 10 cm w obie strony od wentyla, a powietrze ucieka z drugiej strony koła.

Napisano
Teraz, Tyfon79 napisał:

Dlatego się na dobę zakłada mocno nabitą dętkę by zarówno sprawdzić czy opona ładnie się układa i ona sama podociskała taśmę. 

Nigdy nic takiego nie robiłem. Zakładam oponę, pompuje i tyle. Za dzień, dwa dolewam mleko. Te manewry z dętką robiło sie z nieprzystosowanymi do tubeless obręczami by docisnąc oponę do obręczy jak nie chciała się wstrzelić.

Napisano

@wkg napisałem jak ja robię bo widzę w tej metodzie same zalety a wad poza dłuższym czasem na zalanie nie. No chyba, że ktoś robi to na czas lub startuje w zawodach zamleczania na czas. Z drugiej strony zauważyłeś ile jest zapytań o zalanie mlekiem i że ludzie mają z tym kłopoty. A to przecież nic tylko założyć oponę, nadmuchać powietrze i gotowe. 

Napisano

Ta, rozumiem -  tylko, że założenie na jakis czas dętki pomaga na zupełnie inną dolegliwość niż nieszczelność przez taśmę, niple. W tym przypadku nic nie pomoże. Pomaga na ułożenie opony do felgi co tu akurat nie jest problemem.

Napisano

Ja stosuję taśmę z Ali i nie miałem sytuacji podobnej do twojej . Taśmę dobieram w ten sposób by  zaklejała tą część zaznaczoną na fotce 

Inked296880976_2021-03-0319_16_06.jpg.17e8fce919228df1ad9f59b7629fed5c_LI.thumb.jpg.b39831fea55a2d57e0bdd529c2cfe4f3.jpg

Moim zdaniem jak jednak jest za szeroka można ją uszkodzić 

Druga sprawa możliwe że taśma nie przykleja się jak trzeba do obręczy i stąd ten problem 

Możesz przykleić taśmę dać dętkę i napompować koło taśma powinna się ułożyć i dokleić tam gdzie trzeba 

Napisano
15 godzin temu, lwxrmx napisał:

Napompowałem opony i wykonałem test zanurzeniowy w wannie :) I okazało się, iż z nypli wali powietrze. Ponownie zdjąłem oponę, zajrzałem do środka i okazało się, że taśma, którą z taką dokładnością i wysiłkiem dociskałem, odkleiła się.

Do zalewania opony mlekiem nie trzeba przeprowadzać takich testów, w 99% przypadków powietrze gdzieś znajdzie ujście. 

Zakładasz taśmę, zalewasz mlekiem, pompujesz. Mleko uszczelni, male nieszczelności. Dopompowanie po jakimś czasie to normalna rzecz, nie zdarzyło mi sie jeszcze żeby powietrze zeszło do "zera". 

Sprawdzić ciśnienie, dopompowac, jeździć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...