kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 1 minutę temu, mechanikrowerowy1986 napisał: Nie prawda nie zgadzam się moim zdaniem 2 tys to spoko zjadę 1.2 kg OK... Masz jakieś wstępne wyliczenia, czy tylko się nie zgadzasz bo tak Ci się wydaje? PS. nie pisałeś wcześniej nic o wyrzucaniu z niego komponentów, to nieco upraszcza sprawę...
Mod Team safian Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 2 minuty temu, mechanikrowerowy1986 napisał: Nie prawda nie zgadzam się moim zdaniem 2 tys to spoko zjadę 1.2 kg To skoro wiesz to po co pytasz? xD Zacznij od zważenia komponentów, które masz i wtedy będziesz mógł to rozplanować, bo takie teoretyzowanie to sobie można... A jeśli mowa o tym rowerze, który dodałeś to zacznij od wywalenia całego rynsztunku, za darmo to i ze 3kg zejdziesz
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Dlaczego pytam? Uważam że dyskusja nam nie zaszkodzi i mogę się dowiedzieć czegoś ciekawego przydatnego
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 To przecież najlepszy sposób : 1. najpierw pozdejmować co się da, zważyć i zrobić fotkę dla potomnych 2. założyć z powrotem zdjęte wcześniej graty, zapomnieć o wszystkim i cieszyć się jazdą 😎
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No to właśnie dyskutujemy, oszacowałeś sobie w ogóle wagę tych komponentów, które chcesz wymienić? Przeliczyłeś ile na którym zyskasz? I co jeszcze poza stopką chcesz wyrzucić z roweru, co uwzględniłeś w jego obecnej wadze?
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Wyrzucam:1.stopa2.rogi3.adapter X2 plus tarcze 180 na 160. To jest 600 gram.Reszte wagi zbijam wymianą komponentów na lżejsze
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Chyba najsensowniej wyjdzie kupić lżejsze koła.
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Tak zgadzam się,ale koła to troszkę kosztują to wartość mojego budżetu na upgrade
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No ok, to do zbicia wagi zostaje Ci 600g, wymieniając koła zszedłbyś pewnie większość z tej wartości. Co i tak jest sensowne, skoro chcesz wymieniać piasty na lżejsze... Z pozostałych części które chcesz wymieniać na lżejsze, też sporo kosztują...
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Tak wiem że kosztują i to nie mało ale spokojnie w 2 tys się zmieszczę i będę miał swoją wagę 😀
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Zgaduję, że do 1.5 k zejdziesz z wagi na samych kołach +/- 0.5 kg Być może na oponach zyskasz kolejne kilkaset, więc po zdjęciu wymienianych gratów osiągniesz zakładaną masę. Jak Ci będzie mało, to dołożysz drugie tyle, i zaczniesz wymieniać co się da na karbonowe, a na końcu zostanie alu rama, która pewnie waży >2 kg... W ogólnym rozrachunku może wyjść tyle co za nowy rower z docelową masą - i to bez uwzględnienia dotychczasowych inwestycji. Przypomnij : ile do tej pory włożyłeś ?
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Ja się z tobą zgadzam,wyjmuje 3.5 tys. I wyjeżdżam gotowcem o wadze 10.5 kg.Co do ramy też masz rację waży coś koło 2kg.Malowalem ja metoda proszkowa więc jakieś gramy też doleciały.Rower kosztował mnie 2400zł i włożyłem w niego ponad 1.5tys.jak do tej pory i logicznie patrząc może ci się to wydawać mało opłacalne,aczkolwiek nie zawsze to przyświeca naszej idei..
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Najwyraźniej sentyment jest nie tyle do roweru, co do samej ramy
Nial Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Widziałem jak Szwajcarzy i Holendrzy jeszcze dociążali rowery miejsko-turystyczne żeby na płaskim po rozpędzeniu szły jak czołg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.