Skocz do zawartości

[fizyka] Jaki wpływ dla amatora ma waga roweru?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 minutę temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

Nie prawda nie zgadzam się moim zdaniem 2 tys to spoko zjadę 1.2 kg

OK... Masz jakieś wstępne wyliczenia, czy tylko się nie zgadzasz bo tak Ci się wydaje?

PS. nie pisałeś wcześniej nic o wyrzucaniu z niego komponentów, to nieco upraszcza sprawę...

• Mod Team
Napisano
2 minuty temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

Nie prawda nie zgadzam się moim zdaniem 2 tys to spoko zjadę 1.2 kg

To skoro wiesz to po co pytasz? xD

Zacznij od zważenia komponentów, które masz i wtedy będziesz mógł to rozplanować, bo takie teoretyzowanie to sobie można...

A jeśli mowa o tym rowerze, który dodałeś to zacznij od wywalenia całego rynsztunku, za darmo to i ze 3kg zejdziesz ;) 

Napisano

Dlaczego pytam? Uważam że dyskusja nam nie zaszkodzi i mogę się dowiedzieć czegoś ciekawego przydatnego

• Mod Team
Napisano

To przecież najlepszy sposób :
1. najpierw pozdejmować co się da, zważyć i zrobić fotkę dla potomnych
2. założyć z powrotem zdjęte wcześniej graty, zapomnieć o wszystkim i cieszyć się jazdą 😎

Napisano

No to właśnie dyskutujemy, oszacowałeś sobie w ogóle wagę tych komponentów, które chcesz wymienić? Przeliczyłeś ile na którym zyskasz? I co jeszcze poza stopką chcesz wyrzucić z roweru, co uwzględniłeś w jego obecnej wadze?

Napisano

Wyrzucam:1.stopa2.rogi3.adapter X2 plus tarcze 180 na 160. To jest 600 gram.Reszte wagi zbijam wymianą komponentów na lżejsze

Napisano

Tak zgadzam się,ale koła to troszkę kosztują to wartość mojego budżetu na upgrade 

Napisano

No ok, to do zbicia wagi zostaje Ci 600g, wymieniając koła zszedłbyś pewnie większość z tej wartości. Co i tak jest sensowne, skoro chcesz wymieniać piasty na lżejsze...

Z pozostałych części które chcesz wymieniać na lżejsze, też sporo kosztują... 

Napisano

Tak wiem że kosztują i to nie mało ale spokojnie w 2 tys się zmieszczę i będę miał swoją wagę 😀

• Mod Team
Napisano

Zgaduję, że do 1.5 k zejdziesz z wagi na samych kołach +/- 0.5 kg
Być może na oponach zyskasz kolejne kilkaset, więc po zdjęciu wymienianych gratów osiągniesz zakładaną masę.
Jak Ci będzie mało, to dołożysz drugie tyle, i zaczniesz wymieniać co się da na karbonowe, a na końcu zostanie alu rama, która pewnie waży >2 kg...
W ogólnym rozrachunku może wyjść tyle co za nowy rower z docelową masą - i to bez uwzględnienia dotychczasowych inwestycji.
Przypomnij : ile do tej pory włożyłeś ?

Napisano

Ja się z tobą zgadzam,wyjmuje 3.5 tys. I wyjeżdżam gotowcem o wadze 10.5 kg.Co do ramy też masz rację waży coś koło 2kg.Malowalem ja metoda proszkowa więc jakieś gramy też doleciały.Rower kosztował mnie 2400zł i włożyłem w niego ponad 1.5tys.jak do tej pory i logicznie patrząc może ci się to wydawać mało opłacalne,aczkolwiek nie zawsze to przyświeca naszej idei..

Napisano

Jak dokonam pełen upgrade,podeślę parę fotek 😉

Napisano

Widziałem jak Szwajcarzy i Holendrzy jeszcze dociążali rowery miejsko-turystyczne żeby na płaskim po rozpędzeniu szły jak czołg :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...