Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Amatorski, bo jaki? Zmieniłem bo fabryczne śruby są z plasteliny, a stal nierdzewna mi nie pasowała. To była zachcianka, bo te 100g mogłem zrzucić kupując lepszą korbę lub opony.
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 1 minutę temu, mechanikrowerowy1986 napisał: To tak zupełnie z ciekawośći ile trzeba poswięćić pieniedzy na taki rower dla amatora przez ,,A" Firmowe rowery kosztują do 50 tys ... na tuning - "sky is the limit". Na koła lżejsze o 300-400 g ludzie dają po kilka tysi i nie płaczą
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 4 minuty temu, skom25 napisał: Amatorska, ale z naciskiem na wynik końcowy. Akurat tej zmiany tak nie odczułem, bo kupowałem kilka co jakiś czas. To Tylko pasja?Czy da sie zarobkowo jezdzić?
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Hobby, nie wiem czy na forum jest jakiś zawodowiec. Zawodowcy nie bawią się w śrubki. Da się, jak jesteś naprawdę dobry i zaczniesz w wieku kilku lat. A na koniec, nawet jak będziesz w absolutnym Topie świata, to i tak zarobisz malutki procent tego co chociażby piłkarze.
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 1 minutę temu, wkg napisał: Firmowe rowery kosztują do 50 tys ... na tuning - "sky is the limit". Na koła lżejsze o 300-400 g ludzie dają po kilka tysi i nie płaczą Tak ceny znam,pytam o to ilen ludzi wydaja z otoczenia srednio na rowery?Na jakim to osprzecie jest jak to wyglada?Może jakies zdjecie? Teraz, skom25 napisał: Hobby, nie wiem czy na forum jest jakiś zawodowiec. Zawodowcy nie bawią się w śrubki. Da się, jak jesteś naprawdę dobry i zaczniesz w wieku kilku lat. A na koniec, nawet jak będziesz w absolutnym Topie świata, to i tak zarobisz malutki procent tego co chociażby piłkarze. Piłka nożna to zasrany biznes upadła w 2005 roku teraz to tylko zarabianie niewiarygodnych pieniedzy,a co do jazdy to jezdze 8 miesiecy w roku zupełnie rekreacyjnie robiąc przy tym 3 tys kilometrów,i srubki za 4 stówki mnie nie interesuja ,,usmiech" ,chce za jakies niewygorowane pieniadze usprawnic swoja maszynę
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Weź pod uwagę, że opinie że nie warto zbijać wagi, jeśli rower ma za słabą bazę, nie są bezpodstawne. Sentyment sentymentem, ale ceny komponentów rosną kosmicznie z każdym kolejnym ubywającym gramem. Jak policzysz sobie że żeby zrobić z tego z powrotem MTB i zejść do zkładanej wagi będziesz musiał wydać np. 2-3 razy tyle, co rower kosztował, to kalkuluje Ci się, czy nie? Bo o ile np. pierwsze 1-2 kg zbijesz za 2 tys. zł, to kolejne 2kg mogą kosztować już kilka razy więcej. I wtedy okaże się, że w takich pieniądzach można mieć już maszynę z lepszą lżejszą ramą, z nowszymi standardami itd. Nie da się zbudować super lekkiego MTB za niewielkie pieniądze. W ogóle, to się zgubiłem, Ty chcesz zrobić z niego na powrót lekki MTB, czy dalej iść w kierunku crosso-cośtam?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Jak "crosso -cośtam", to lepiej kupić fitness'a, który wyjściowo będzie lżejszy 😉
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Ja chcę iść dalej w temat croso coś tam,i osiągnąć wagę na poziomie 10.5 kg.
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No dobrze, a co jeszcze możesz w nim wymienić, żeby zbić ten dodatkowy kg?
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Siodło,sztyca,mostek,kaseta,przerzutka tył, dętki,piasty, śruby
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No to żeby urwać 1,2kg na tych komponentach to się chyba gruba kasa szykuje, o ile w ogóle się da...
Mod Team safian Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Tak z ciekawości zapytam: ile ważysz przy jakim wzroście? Bo schodzenie z wagi roweru faktycznie ma sens, ale w górach, na kryteriach, albo w terenie gdzie masz dużo przyspieszeń. W rowerze crossowym i jeździe po płaskim nie zauważysz kompletnie żadnej różnicy. Dużo więcej da zmiana pozycji, ale to już raczej wiąże się ze zmianą roweru.
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 W górach to tak sobie zamiast 2 godzin będzie podjeżdżał dwie godziny bez minuty a po jednym zabuksowaniu, utracie trakcji będzie dochodził do siebie 5 minut.
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 1 minutę temu, safian napisał: Tak z ciekawości zapytam: ile ważysz przy jakim wzroście? Bo schodzenie z wagi roweru faktycznie ma sens, ale w górach, na kryteriach, albo w terenie gdzie masz dużo przyspieszeń. W rowerze crossowym i jeździe po płaskim nie zauważysz kompletnie żadnej różnicy. Właśnie problem jest taki że nie zmienię roweru ma dla mnie wartość sama w sobie
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 To wywal choć stopkę - o ile oczywiście nie ma wartości sentymentalnej
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 2 minuty temu, wkg napisał: W górach to tak sobie zamiast 2 godzin będzie podjeżdżał dwie godziny bez minuty a po jednym zabuksowaniu, utracie trakcji będzie dochodzi Mi nie chodzi o wyniki,ja nie jeżdżę w górach,teren płaski generalnie pokonuje,poprostu chce ten wynik osiągnąć sam dla siebie żeby posiadać tak lekki Rower
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No to nie wiem, czy na wymienionych elementach uda Ci się w ogóle zbić 1,2kg, bo to oznacza, że musiałbyś je wymienić na jakieś ultra lekkie komponenty. Czyli z założonych 2 tys. to np. połowę tego (albo więcej) wydasz na same piasty powiedzmy. Albo na siodełko.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2021 Mod Team Napisano 5 Marca 2021 Doinwestujesz go na maksa, i na koniec zostanie ciężka rama 😉
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 1 minutę temu, wkg napisał: To wywal choć stopkę - o ile oczywiście nie ma wartości s Stopa wartości sentymentalnej 😄 nie ma absolutnie i ja wywalę jako pierwsza
kuba79 Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Ja autorowi życzę powodzenia w realizowaniu planu, chociaż osobiście nie wiem, jaki cel temu przyświeca... Skończyć z kompletnie niefunkcjonalnym rowerem, byle zmieścić się w wymyślonej wadze?
Gość Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 4 minuty temu, kuba79 napisał: No to nie wiem, czy na wymienionych elementach uda Ci się w ogóle zbić 1,2kg, bo to oznacza, że musiałbyś je wymienić na jakieś ultra lekkie komponenty. Czyli z założonych 2 tys. to np. połowę tego (albo więcej) wydasz na same pi Nie prawda nie zgadzam się moim zdaniem 2 tys to spoko zjadę 1.2 kg
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 Ja to rozumiem. Kiedyś miałem Nissana Almerę i lubiłem bardzo to auto. Pierwsze moje nowe auto prosto ze sklepu. Zostało w rodzinie ale przedtem pojechałem do warsztatu i kazałem przerobić na nowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.