Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Caly napęd z 3x9 Shimano XTR M960 na 2x11 Shimano XT M-8000 z kasetą SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 po mojemu sknociłeś linią łańcucha coś Łańcuch nigdzie kompletnie nie ociera? musi to robić, skąd byłby ten dźwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Te stuki są zupełnie inne niż dźwięk ocierającego łańcucha. Łańcuch nie ociera nigdzie, przerzutki wyregulowane, chodzą płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Rozepnij i ściągnij łańcuch, po czym zakręć korbą, kasetą, kołem i kółeczkami przerzutek i będziesz wiedział czy któraś z nich hałasuje od razu wyeliminujesz te części. Jeśli hałasuje tylko z założonym łańcuchem to będzie dużo łatwiej to zdiagnozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Hałasuje tylko z łańcuchem, bardziej przy włączonym sprzęgiełku. Przestaje stukac w momencie gdy lekko nacisnę na wózek przerzutki i poluzuje troszkę łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Stawiam na za krótki łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 @Q_u też tak myślałem. Dołożyłem 2 ogniwa i już mi się kładł na ramę a stukanie między środkowymi biegami nadal występowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 luźne zębatki, źle złożona kaseta, łańcuch na pewno ok - załóż inny. 100% dźwięk z kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Zębatki już przerabialiśmy wcześniej, wszystko sztywne. Kaseta założona poprawnie. Co do dzwięku już nie jestem pewny czy to na pewno z kasety ponieważ wszystko tam już było sprawdzone. Dzwięk się niesie od kasety do korb. Spróbuje kupić inny łańcuch, może ten XTR jest kierunkowy jakoś nie lubi tego zestawu (łańcuch zamontowany poprawnie razem ze spinką). Ale za wiele opcji już nie zostało do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 załóż byle jaki, jaki masz, nawet 9 i zobacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Załóż KMX X11 EL - nawet jak to będzie pudło to się nie zmarnuje. Przynajmniej falowanie kasety wyeliminowałeś Gdybyś mieszkał w Warszawie dałbym inna radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Ten KMC miałem na 3x9, podkusiło mnie Shimano.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Ja miałem raz shimano w zyciu hg400 uznałem że to kupa a nie łańcuch. Dopiero po przejściu na KMC jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Dobrze czytać, bo ja właśnie 2 tygodnie temu miałem ochotę próbować shimano po ponad 10 latach na kmc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Jak chcesz spróbować czegoś innego i się nie zawieść to prędzej Connex. 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Jeden kolega i ja też podobny problem mieliśmy,w nowym napędzie Shimano 2x11, ale tylko na jednej koronce 15T: Ja to olałem, bo podczas jazdy nic nie czuć. Zrobiłem 900 km i już nie stuka tak bardzo 🙂 Teoria u mnie: Zęby mniejszej koronki, które są wyprofiliwane w stronę koła, szarpią o boczną powierzchnię łańcucha. Jak podciągnie się linkę to przestaje, ale za to biegi źle chodzą. Albo przerzutka nie ma liniowego indeksowania, albo kaseta jest z jakąś małą niedokładnością wykonana i ma nierówne odstępy. Moja rada: Jak nie przeszkadza w jeździe to olać to i robić kilometry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 @Kowal1986masz rację, pojeżdże i zobacze. Jak nie będzie problemów to nie ma co się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Przed testem zmieniłem łańcuch i założyłem z mojego hardtaila 1x12. Stuki nadal występują ale co ciekawe biegi na łańcuchu z 1x12 chodzą ciszej i lepiej. Czy to znaczy że łańcuch z 1x12 jest kompatybilny z 2x11 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 A dlaczego miałby nie być kompatybilny? W drugą stronę byłoby gorzej, ale tak nie ma przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Małe uaktualnienie: Na rowerku zrobione około 120km, przerzutki chodzą gładko, stukanie niestety wystepuje, nie jest słyszalne ale niestety jest wyczuwalne na pedałach w postaci drgań. Także nie blokuje to jazdy ale na 100% coś jest tam nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 4 strony więc już nie pamiętam. Wymieniałeś kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 tak, całość jest nowa. Zamontowałem nowy napęd 2x11. Także wszystko nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 No ale pytam czy podmieniałeś kasetę na inną. Brzmi jakby coś było nie tak z kasetą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 tak, wstawiłem na próbe od 12 i to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 To jest najbardziej tajemniczy temat jaki tu widziałem Naprawdę ciężko napisać cokolwiek więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.