wkg Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Ty się ciesz, że kół albo całego roweru nie kupiłeś A te stare chodzą gładko ? PS: Ile ja sięnawalczyłem z tymi Mavicami - ale nowszymi, z porządnym bębenkiem. W tych znowu nie szło skasowac luzu - mają jakiś francuski chory patent ze sprężynką wciskana między dwa stozki ale nie działa. Ludzie wycinają podkładki z puszek po piwie I do tego plastykowe korpusy pekają - horror. A koła piekielnie mocne, z płaskimi szprychami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Lozyska wymienione. Stare sie troske zacinalo juz ale mialo prawo po tylu latach W kazdym razie oczywiscie stuki nadal wystepuja. Poluzowalem sprzeglo w przerzutce ale zmian zadnych. Poczekamy na zestaw od hubdoctora i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 A pewien jesteś, że nie masz kasety szosowej i nie potrzebujesz podkładki ? Wiem, głupie pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Mam kasete SLX 11-42, bebenek wedlug specyfikacji ma podkladke orginalna Mavica, oczywiscie probowalem z podkladka i bez... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 A jeździłeś już rowerem? Czasami jest tak, że nowy napęd wydaje dziwne dźwięki. Kilka czy kilkadziesiąt kilometrów i się ułoży. Aż nie chce mi się wierzyć że to kwestia łożysk itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Tez trudno uwierzyc ale jak bebenek sie rusza na osce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Na poczatku posta jest filmik z ruchami kasety z bebenkiem. To jest ruch calosci a nie samej kasety. Na rowerku na razie zrobilem z tym ustawieniem 30km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 A może ośka jest wyrobiona i łożyska nie mają nic do tego? Tam wystarczą setki milimetra różnicy, żeby całość latała. Mam koła Fulcrum 7. Nowe koła, wszystko sztywne jak się rozłoży. Zakładam na rower, szarpie kołem i czuć luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Tez myslalem o osce bo tam jest lozysko slizgowe. Maly luz musi byc na lozyskach ale to wzdluz oski a nie w poprzek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Poczekamy na ten zestaw od hubdoctora. Podobno według nich ten problem jest znany w mavicach a ten ich "kit" miałby w tym pomóc. Które to jest dokładnie to łożysko ślizgowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 W bebenku. Temat znany od lat. I moze to ono wytarlo oske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 także ja mam nowy bębenek z nowym łożyskiem. Stary mógł już ośke wytrzeć i raczej na pewno to zrobił. Na to ma pomóc ten zestaw naprawczy który zamówiłem, poczekamy, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Na wytartej osce? Mavic Ci wyslal namiary na ta oske? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Tak patrzę że tam chyba nie ma co się wytrzeć..ciężko stwierdzić, a jeszcze wpadłem na pomysł czy wyrobione zapadki nie powodowałyby takiego problemu ze stukaniem ? Kiedyś przy zjeździe z góry piasta zaczęła mi dosłownie wyć, takim wyjącym dźwiękiem. Wtedy rozebrałem bębenek i wyczyściłem. Dzwięk sie nie pojawił ale pytanie czy wtedy już coś sie tam nie mogło uszkodzić W załączniku dodaję specyfikację techniczną która dostałęm od Mavica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Zapadki nie przenosza obciazen poprzecznych wiec nie moga byc przyczyna luzu. Masz nowy bebenek z maszynami - zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Panowie, wczoraj przyszedł zestaw od HubDoctora. Wszystko wymienione według instrukcji. Kaseta już się na boki nie kiwa i nie ma luzu. Natomiast ten nieszczęsny stukot nadal pozostał. Koło ma nowe łożyska, bębenek więc problemu będę szukał gdzie indziej. Jeszcze trochę pojeżdżę i zobacze jak sie to będzie zachowywać. Biegi wchodzą płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Niestety można było się spodziewać że nie tu leży problem. Jeździj, napęd musi się ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Miałem podobnie kiedyś a przyczyną było to, że w kółeczku przerzutki wyciągnąłem uszczelki i stukało łożysko chodząc na boki. Po założeniu ponownie uszczelek jak ręką odjął. Nie wyciągałeś tych gumek, uszczelek łożyska w górnym kółku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 spróbuje, nie wpadłem na to dlatego, że przerzutka jest zupełnie nowa ale jesli na starej nie stukało to może to będzie to. Rozkręce i będę informował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Daj znać @Mondeus87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 @Q_uniestety, po rozkreceniu kółeczek i sprawdzeniu nic się nie zmieniło. Zauważyłem kolejny objaw, jak kręce na stojaku do tylu, na najniższym stopniu z tyłu łańcuch jakby miał złą linię i przeskakuje, nie kręci się płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 To że łańcuch na skrajnych blatach ma "złą linię" czyli większy przekos i pracuje głośniej to całkiem normalne. Co znaczy przeskakuje? Jeśli ma skłonność do spadania lub przeskakiwania na inny blat tzn. że przerzutka jest źle wyregulowana. (śrubki H i L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 nie nie, linia przerzutki jest wyregulowana perfekcyjnie. Skłonności do spadania nie ma. To nie kwestja regulacji, spróbuje wrzucić filmik, ale poprostu już wiecej pomysłów nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 To normalne przy kręceniu do tyłu na skrajnych biegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Mondeus87 napisał: @Q_uniestety, po rozkreceniu kółeczek i sprawdzeniu nic się nie zmieniło. Zauważyłem kolejny objaw, jak kręce na stojaku do tylu, na najniższym stopniu z tyłu łańcuch jakby miał złą linię i przeskakuje, nie kręci się płynnie. Nie chcę mi się przeglądać całego wątku od nowa. Moje pytanie brzmi. Co zmieniłeś względem wcześniejszej opcji gdy działało poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.