Skocz do zawartości

[1500-3000] single speed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

szukam dla siebie jakiegoś ciekawego jednobiegowego roweru do poruszania się po mieście(poranny rozruch/dojazd 15km do pracy). Propozycje z piastą flip-flop również wchodzą w grę, jeżeli jest coś interesującego w podanym przedziale cenowym. Sprzęt najlepiej nowy, ale sugestie jakichś ciekawych używek również rozpatrzę. 

Zależy mi na lekkości oraz minimalistycznym wyglądzie. 

Wzrost 186, waga 78kg.

Pozdrawiam ;)

Napisano

Dzięki za odpowiedź Mihau_.

Odnośnie bazy - jako, że jestem mało obeznany w temacie rowerów - aby przerobić go na single speed należy wymienić korbę, zębatkę tylną oraz wrzucić odpowiedni łańcuch?

Czy jeszcze coś jest w takim przykładzie do wymiany?

Dodatkowo - czy cena roweru z linku na olx jest w porządku? Wolę się upewnić pytając bardziej doświadczonych osób niż przepłacić, także z góry dziękuję za pomoc :)

Z chęcią przejrzę jeszcze inne propozycje jeśli ktoś ostatnio przeszukiwał oferty rowerów i coś wpadło mu w oko.

Napisano
6 godzin temu, tasap napisał:

Dodatkowo - czy cena roweru z linku na olx jest w porządku? Wolę się upewnić pytając bardziej doświadczonych osób niż przepłacić

Retro szosy to trudny do wyceny temat. Rower wrzuciłem jako randomowy przykład ale jeśli chcesz żeby rama wyglądała dobrze to mniej więcej tyle trzeba zapłacić (sztuki za kilka stówek mają widoczną korozję, głębokie rysy itd. do świetności dużo im brakuje). Do tego tutaj osprzęt nie wygląda na zużyty - pomijając ten starty lakier na klamkach.

6 godzin temu, tasap napisał:

Odnośnie bazy - jako, że jestem mało obeznany w temacie rowerów - aby przerobić go na single speed należy wymienić korbę, zębatkę tylną oraz wrzucić odpowiedni łańcuch?

Czy jeszcze coś jest w takim przykładzie do wymiany?

Akurat w tym rowerze masz z tyłu kasetę (sporo starych sprzętów ma wolnobiegi) więc potrzebujesz albo takiego zestawu https://rowerowy.com/sklep/czesci/kasety-drivery/drivery/prod/bicyklon-single-speed (i tu musi wlecieć 1rz, szeroki łańcuch) albo https://rowerowy.com/sklep/czesci/kasety-drivery/drivery/prod/single-speed-s w przypadku jeśli zechcesz wykorzystać którąś z koronek korby (nie wiem jak jest zbudowana ta konkretna kaseta i które koronki są "luźne"). Kwestia korby zależy tak naprawdę od mocy Twojej nogi, nic nie stoi na przeszkodzie żeby odkręcić jedną tarczę z obecnej, kwestia tego jakie przełożenie zrobisz (jaką wybierzesz zębatkę z tyłu). W rowerze są też klamkomanetki, które poruszają się w dwóch płaszczyznach czego nie potrzebujesz - zwykle wymienia się je na zwykłe klamki hamulcowe, które są zgrabniejsze, lżejsze i o wiele lepiej wyglądają (+jakieś tam względy bezpieczeństwa, że przy nagłum hamowaniu klamka może się poruszać tylko w jednej płaszczyźnie).

Także możesz "przerobić szosę na singla" na kilka sposobów.

Wg. mnie optymalny:

- wywalić przerzutki i klamkomanetki, kupić zwykłe klamki hamulcowe

- wywalić jeden blat z korby

- policzyć przełożenie jakie chcesz mieć, kupić adapter https://rowerowy.com/sklep/czesci/kasety-drivery/drivery/prod/single-speed-s i zastosować do niego odpowiednią koronkę (jeśli nie będzie takiej w posiadanej kasecie to kupić pożądaną za kilkanaście złotych)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...