Bartek3033 Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 Cześć. Jak w temacie. Chciałbym się pobawić w reanimację kilku sztuk elixirów w związku z tym nasunęło się kilka pytań. 1 - Jak wygląda sprawa z mieszaniem klamek pomiędzy różnymi zestawami? np Klamka od jedynki będzie pasowała do piątki itp? 2 - J.w. tyle że schodzimy głębiej Np klamka z piątki może posłużyć za dawcę do naprawienia np Rki? (to samo tyczy zacisków) 3 - Czy zestawy serwisowe to jedyna droga by naprawić zacisk lub klamkę? Głównie myślę tutaj o uszczelkach, czy jest szansa dostać pasujące uszczelki gdzieś na dziko. 4 Jeśli podobieństw jest więcej, można poszerzyć wątek o inne kompadebilne modele, nie tylko z serii elixir Pozdrawiam Cytuj
Q_u Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 47 minut temu, Bartek3033 napisał: kompadebilne modele No nie takie, skoro o to pytasz. Cytuj
Bartek3033 Napisano 4 Marca 2021 Autor Napisano 4 Marca 2021 Widzę cisza... Cóż to, nikt już na forum nie używa avidów? Cytuj
tomo63 Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 Ja używam, ale w niezbyt wielu konfiguracjach. 1. Klamki Juicy 7 z zaciskami: Guide, XO(czyli elixir od 7 w gore) i 5SL (taki elixir 5 z klockami o blaszkach z alu) 2. Klamki Elixir7/CodeR z zaciskami: Guide(czyli hamulec elixir 7 trail) oraz CodeR/GuideRE 3. Klamka GuideR z zaciskami GuideR i CodeR/GuideRE 4. Klamka Guide RS Carbon z zaciskiem CodeR/GuideRE W każdej konfiguracji hamulce dzialaja dla mnie bajecznie. Moje ulubione klamki to Juicy7. Mialem Elixiry9 ale ta regulacja odleglosci od tarczy byla w nich problematyczna. Guide RS z zaciskiem Guide RE ma super moc. Obecnie poluje na klamki Guide RSC lub Code RSC (code RSC maja ciut wieksza objetosc plynu). Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2021 Mod Team Napisano 4 Września 2021 Membranotłoki z elixirów są wszystkie takie same, wiec sa zamienne, jednak mogą sie różnić uchwytem do tłoczyska klamki. Same klamki można mieszać niemal z każdym zaciskiem który ma 2 tłoki bo sam i avid ma takie same wielkości tłoki lub różnice sa pomijalne. Podobnie sprawa sie ma kalkami od 4 tłoków czyli guidy i cody. Tłoki wewnątrz sa takie same w każdym modelu. Czyli zestawem co guide r naprawimy code rsc. klamki również sa zamienne, bo i czemu miały by nie być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi