ksm123 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Mam błotniki Bontrager NCS, tylny błotnik ma cztery punkty mocowania: dwa na drutach do otworów montażowych w tylnym widelcu, jeden do przelotki przykręcanej otworu montażowego złączeniu górnych rurek tylnego widelca (te mam przymocowane) oraz ostatni punkt montażowy, ten otworek z przodu tylnego widelca którym powinienem przymocować go do ramy. Mój rower jest trochę dziwny i nie ma nic do czego mógłbym złapać ten ostatni otworek. a bez zablokowania ruchów błotnika w kierunku przód tył, po kilku dziurach w drodze i krawężnikach, druty od błotnika wchodzą w kolizję z tylnym hamulcem (Avid BB7) naciskają na dźwigienkę i mam tarcie klocków o tarczę. Zastanawiam się nad zrobieniem dodatkowych otworów w błotniku na wysokości dolnych rurek tylnego widelca i złapaniu błotnika do tychże rurek trytytkami. Czym wykonać te otwory aby nie popękał plastik? Przepalić je lutownicą? Czy warto dopasować w środku błotnika jakąś blaszkę aby naprężenia były przenoszone na całą szerokość błotnika a nie tylko na mały fragment pomiędzy otworami przez które przechodzą trytytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, ksm123 napisał: Przepalić je lutownicą? Szkoda brudzić grot. Gwoździa w szczypce, rozgrzać i jazda. I tak, zdecydowanie przydałoby się jakieś wzmocnienie tak wykonanych otworów. Może idź do kogoś w okolicy kto naprawia obuwie lub jakiejś krawcowej i zapytaj, czy nie odstąpi Ci kilku oczek kaletniczych. Można niby kupić za ok. 5 zł 100 sztuk, ale po co Ci tyle tego? Bo blaszkę to musiałbyś w jakiś sposób przykleić do błotnika. Edytowane 3 Marca 2021 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 No a... wiertarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Pęknie. Tzn. jest duże prawdopodobieństwo, że tak będzie. Za cienki plastik, żeby w nim wiercić. Przynajmniej ja bym nie ryzykował. Edytowane 3 Marca 2021 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Ja u siebie nagrzalem gwóźdź oczywiście w kombinerki i dorobiłem sobie otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi