Mentos93 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym przerobić swój rower MTB :Rockrider 520 st z Decathlonu 🙂Link roweru ) na Gravel bike. Opony 27.5 cali Zostaje mi teraz tylko i wyłącznie kwestia widelcu, wyczytałem pobieżnie że musi być odpowiednio dobrany by zachować geometrie i nie spatolić sprawy wiec zwracam się o pomoc. Informacje techniczne: *Geometria roweru Link geometrii Rozmiar XL Nigdy nie miałem bike-fitingu i nie wiem jaką powinienem mieć wysoką główkę kierownicy ale, jako moje może 2 cenne grosze dorzucę, wzrost 188cm, ~80kg, w miarę rozciągnięty, na szosówce spędziłem 4+ lat i nie mogę przerzucić się na zwykły chwyt w prostej kierownicy MTB, po prostu uwielbiam jeździć na baranku. Poprosiłbym w miarę budżetowe opcje, aluminium ~300zł? Max ~400zł, Nie liczę na karbon. Dzieki! Edytowane 2 Marca 2021 przez Mentos93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Zmierz widelec od środka osi do zwieńczenia korony, odejmij półtora centymetra ugięcia wstępnego i szukaj widelca o tej wysokości (chyba, że to atrapa amortyzatora, wtedy szukaj o takiej samej wysokości). W budżecie mieści accent 29, ale on ma tylko 45 centymetrów od osi do bieżni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Zanim zaczniesz wymieniać widelec i myśleć o baranku zadam takie pytanie: A co z manetkami i hamulcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 No i co z długością ramy? Krótkie MTB jest mega długie w porównaniu do Gravela. To nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos93 Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 klamkomanetki na baranka mam zakupione, zostaje przy hamulcach tarczowych 160mm, Skom25, oj nie wiem nawet jak na to odpowiedzieć. Nie doprecyzowałem nic gdy powiedziałem chce gravel bike, sytuacja bardziej wygląda tak że nie mam budżetu by kupować strykte gravela, a na tej ramie mam zainstalowany już silnik bafang, a sam rower chce mieć jako All-in-one, nie zależy mi by jeździć non-stop ścieżki leśne a raczej by rower służył na touring, wyprawy asfalt 95%- 5% off road, Denerwuje mnie po prostu ten stockowy amortyzator decathlonu, chce się go pozbyć a dalej zachować możliwość zamontowania opon do maksymalnie 2 cali, no może 1.65 na okres zimowy, mimo że teraz mam komplet 1.25 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 3 godziny temu, skom25 napisał: Krótkie MTB jest mega długie w porównaniu do Gravela Ta rama w XL ma ETT 615mm , to tyle co moje 29er w rozmiarze 17,5" , przy jego wzroście akurat o długość bym się nie martwił, może nawet nie będzie za bardzo wyciągnięty. Amorek ma 80mm , szukałbym widelca z AC 430-440mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 No ale dojdzie baranek, a to nieco zmienia długość roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 O ETT pisałem pod kątem baranka właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos93 Napisano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 @RafalxM hej, mówiąc z 'ac' miałeś na myśli z accenta? Dałbyś radę pokazać mniej-więcej chociaż jeden bym się mógł orientować czy na dobre parametry patrzę, dziękuję z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Ja miałem ten widelec Accenta. Polecam. Tani, wytrzymały, przyzwoicie wykonany. Lekko u mnie nie miał, przelatałem 3 sezony, rower sprzedałem i nadal jeździ. Z podobnych jest jeszcze Mosso i Force. Edytowane 3 Marca 2021 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 @Mentos93 AC oznacza długość widelca (Axle-Crown czyli od ośi koła do podstawy korony widelca) , widelce Accenta które widzę na pierwszy rzut oka na Allegro mają 450mm AC czyli będą za długie. W widelcu / ramie jest też istotne czy rura sterowa jest prosta (o jednej średnicy) , czy tapered czyli niższa część ma większą średnicę. Zakładam że w Twoim rowerze jest prosta o średnicy 1 1/8". Na Twoim miejscu szukałbym widelca stalowego albo aluminiowego , w tych pieniądzach karbonowe chyba tylko z nazwy będą (aczkolwiek może ktoś poda linki to jakichś wspaniałych). Tu masz 'eleganckie amelinium' na 440mm wg opisu https://www.olx.pl/oferta/widelec-mtb-26-27-5-29-alu-1-1-8-lub-1-5-tapered-CID767-IDILYlB.html#ddb2e4880c a jak nowe to jak Filip wyżej napisał Accent, Mosso i Force - byleby dobrać odpowiednie AC (i zachować zbliżoną do obecnej geometrię) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi