curtis171 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Cześć Posiadam widelec rock shoxa model reba RL który był właśnie serwisowany. Serwisant powiedział że w środku jak nowy i wszystko okej. Wyczyścił, wymienił uszczelki i zalał nowym olejem. Jednak martwi mnie luz w amortyzatorze, który miałem również przed serwisem. Po nim również jest ten sam problem. Uginając amortyzator czuje że jest zwyczajny luz i nie ma żadnego oporu nie ważne ile powietrza by w nim było.. luz jest od uszczelki do gumki (patrz zdjęcie).. o co tutaj może chodzić? Te modele tak mają? Bo raczej po serwisie wszystko powinno działać.. dokręcone też raczej wszystko jest tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jak podnosisz przód do góry to rozumiem że się wysuwa max a jak stawiasz z powrotem ugina się te 5mm? To w miarę normalne. Względnie możesz spuścić powietrze ze sprężyny negatywnej i zobaczyć czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie.. na odwrót. Jak dociskam amortyzator do ziemi to mam luz jak widać do gumki więc około hmm 0,5 cm amortyzator się ugina bez jakiegokolwiek oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jeśli wymaga to dociśnięcia to raczej nie luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Daje link do filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie ma w tym nic dziwnego, że amortyzator pracuje pod naciskiem. Chyba że ugina się pod własnym naciskiem, to już coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Normalne też jest to, że dzieje się tak nawet przy zablokowanym całkowicie skoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Reby nie da się zablokować na sztywno. Nie wiem jaki nacisk wywierasz, ale nie jest to nienormalne zjawisko. Coś stuka, jakieś niepokojące objawy. Jakie masz ciśnienie ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Film jest z dźwiękiem więc wszystko słychać. Około 120 psi. Żadnych dźwięków niepokojacych nie ma. No to ok wszystko jasne - reby tak mają widocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie przejmować się, jeździć. Następny serwis zrobić samemu przy czym olej lać do tłumika "na suwmiarkę" a nie wg tabeli z manuala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Właśnie trafiłem na ten temat i mam dokładnie to samo u siebie.... przed serwisem i po to samo.... amor w środku jak nowy bo robiłem sam full serwis. Działa jak trzeba tylko ten luz mnie zastanawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Być może ślizgi są już zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia (edytowane) Przy zużytych ślizgach to by był luz poprzeczny... a tu jest efekt taki że on się chowa o te 5mm i dopiero czuć opór.... pod własnym ciężarem się to nie dzieje... Link to filmu... https://youtube.com/shorts/ZLlLl_vCqXw?si=ubNmx8F9sEWZ1pMF Edytowane 2 Kwietnia przez szuwar_1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi