logiclogic Napisano 26 Lutego 2021 Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Witam, borykam się z tematem od kilku dni i nie ukrywam, że mam problem. Wspieram się forami i alegro i mam raczej małe pole do popisu. Wracając do tematu, chcę założyć kupione rok temu hamulce slx m 7100 które są mocowane na system I-Spec EV, natomiast w 5 letnim rowerze są zamontowane manetki jeszcze na obejmę. Sam napęd to 2x 10 i nie generując kosztów chciałbym go zostawić. Z moich informacji wynika, że manetki mocowane w tym systemie i-spec-ev są tylko raptem dwie opcje. Jest to shimano m 4100, prawa manetka która obsłuży kasete 10 rzędów, natomiast nie ma w tym modelu manetki lewej która będzie obsługiwała 2 rzędy z przodu. Samo shimano proponuje opcje lewa m 5100 i prawa m 4100. Ale dwie rózne manetki na kierze to trochę lipa. Wpadłem na pomysł, żeby kupić dwie prawą i lewą m 5100 i mieć jako komplet. Tylko jest jedno ale, prawa m 5100 jest na 11 rzędów i tutaj moje pytanie. Czy taki układ ma sens? Jeżeli macie inne pomysły to proszę bardzo o pomoc. Edytowane 26 Lutego 2021 przez logiclogic Cytuj
wkg Napisano 26 Lutego 2021 Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) A nie można zostawić manetek na obejmę ? Nie da się ustawić ? Mając taki sam napęd specjalnie kupiłemmanetki na obejme żeby mieć elastyczność w hamulcach na przyszłość Przeliczyłem się ? Edytowane 26 Lutego 2021 przez wkg Cytuj
logiclogic Napisano 26 Lutego 2021 Autor Napisano 26 Lutego 2021 Wiele osób na różnych forach negatywnie wypowiada się na temat połączenia ev z obejmami. Podobno jest mały zakres regulacji i za duża odległość do komfortowego ich uzywania Cytuj
wkg Napisano 26 Lutego 2021 Napisano 26 Lutego 2021 Po prostu chamstwo i drobnomieszczaństwo co Shimano wyprawia Jak teraz będę musiał zmienić hamulce to wpadną Magury. Cytuj
Q_u Napisano 26 Lutego 2021 Napisano 26 Lutego 2021 Ja to rozwiązałem u sibie montując do M7100 manetki M770 i nawet to się mieści przy sobie, nie odczuwam dyskomfortu w odl. klamek na gripie. Przy napędzie x10 to chyba masz podobne manetki M780 Cytuj
logiclogic Napisano 1 Marca 2021 Autor Napisano 1 Marca 2021 Ktoś może się udzieli w temacie. Jestem przed zakupem w/w manetek. Cytuj
ahaja Napisano 1 Marca 2021 Napisano 1 Marca 2021 Jutro mogę Tobie zmierzyć szerokość i grubość obejmy M5100 na 2s bo mam (jedna wajcha, świetnie to działa). Przymierzysz sobie klamkę do kierownicy i zmierzysz na ile będziesz miał regulację między obejmą klamki a tym 'innowacyjnym' dzyndzlem. Tu widać, że zmieściła się wewnątrz jakaś obejma ... ale dużo na boki nie przesuniesz ... Z kolei mocowanie za albo przed klamką może być w ogóle nieakceptowalne. Z drugiej strony na Twoim miejscu puściłbym te klamki M7100 (pewnie na nich będziesz jeszcze do przodu) i kupił klamki M640 Zee w Biosternie ... 120zł za sztukę. Wtedy zapakujesz i wyregulujesz każdą manetkę na obejmę. Cytuj
logiclogic Napisano 2 Marca 2021 Autor Napisano 2 Marca 2021 Za dużo zachodu ze sprzedawaniem i kolejnymi zakupami hebli. Mam te i trzymam się ich:) do tego slx- xt tarcze i jazda. Za 250 złocisza mam dwie manetki m5100 na ev które razem z klamkami beda tworzyc całość. Tego się trzymajmy i nic juz nie zmieniajmy. Mnie chodzi głównie o sam fakt, kasety 10 i manetki 11 rzędowej. Czy da się to odpowiednio ustawić tak żebym miał komfort z jazdy. Cytuj
ahaja Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Manetka ma stopniowanie kasety do której jest przeznaczona. Zatem na tej samej szerokości bębenka co 10s masz 11s , stąd podejrzewam, że będzie problem. Kiedyś myślałem, że dam radę ogarnąć manetką M8100 kasetę 11s - nie hulało to dobrze. Teraz mam SL-M8000 + kaseta 11-32/11s + RD-M786+ i to śmiga super - ale manetka jest na 11s tak jak kaseta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi