Skocz do zawartości

[Stery FSA 1.5 zintegrowane] jakie kupić do mojego roweru Kellys Gate ?

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacznij od rozebrania, dokładnego wyczyszczenia łożysk. Sprawdź opis na samych łożyskach. Dokładnie zwymiaruj oba, bo jeśli chodzi o łożyska sterów to są cyrki czasem

Tu masz ściągawkę od dartmoora 

2016_dartmoor_upper_and_bottom_headset_parts.jpg

Napisano

Przerabiałem to w moim Gate30 2017. Pytanie czy aby na pewno to stery zintegrowane, czy półzintegrowane. Wg strony producenta ja miałem mieć zintegrowane a okazało się, że jednak półzintegrowane. Żebyś nie robił sobie podwójnej roboty to wybij dolną miskę i sprawdź średnicę osadzenia. U mnie okazało się 55mm. Stery zamówiłem z aliexpress na łożyskach maszynowych z redukcją na prostą rurę sterową. Więcej masz tu https://www.forumrowerowe.org/topic/241588-stery-uszkodzone-łożysko-wymiana/

Napisano

To jest dla mnie za mądre :(

A mógłbyś być tak miły i mi wrzucić jakiegoś linka do tego co mam kupić ? Zaniosę to wszystko do warsztatu i tyle. Chce kupić zawczasu by nie czekać w warsztacie godzinami :(

Wiem, powinienem sie bardziej przyłożyć ale i tak pewnie zamówiłbym nie to co trzeba :D

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.02.2021 o 18:17, provayder napisał:

Doszło, dzięki. 

Nawet zdjąłem widelec żeby to pomierzyć ale zobaczyłem taki obrazek jak niżej.

Nie wybijałem bieżni ani misek bo gdyby srednice nie pasowały to zostałbym z ręką w nocniku :) To chyba nie jest łożysko maszynowe ?

Okazało się, że widelec mam taperowany więc chyba te stery się nadadzą - nie sądzę, żeby zmienili średnicę mufy.

IMG_20210313_231517.jpg

Napisano

Nie, to nie jest łożysko maszynowe. Widelec masz taperowany, więc po prostu nie zakładasz pierścienia redukcyjnego. Oczywiście do wymiany konieczne jest wybicie misek i zdjęcie bieżni łożyska z widelca. Do montażu warto mieć specjalny przyrząd do wciskania misek, choć można to zrobić przy pomocy młotka i kawałka deski 😁 Ja zrobiłem sobie taki prymitywny przyrząd ze śruby 20 i podkładek, ale i tak finalnie musiałem się posiłkować młotkiem, bo śruba przesuwała się z osi i miska zaczęła się przekrzywiać.

Napisano

Dzięki serdeczne !

18 minut temu, provayder napisał:

Nie, to nie jest łożysko maszynowe.

Widzę :) Dziwne, w sumie wianek powinien być lepszy niż maszynowe w tym miejscu, przeciez to też silne naprężenia w osi łożyska ... 

Czyli zrozumiałem, że :

1) To stery półzintegrowane. Czyli miskę wybija/wciska się w główkę ramy, w to wkładamy łożysko,

2) To co mieliśmy (dolne) to jakieś nietypowe rozwiązanie - półzintegrowane na wianku oczywiście z dedykowaną bieżnią i miską. Jakoś nie mogę znaleźć nigdzie takiego wianka. Górna bieżnia wygląda całkem OK.

3) Wybijam miskę, bieżnię, o ile mamy takie same ramy to na dole średnica w główce to 55, wciskam nowe i cześć. 

U mnie raczej trzeszczy, "zapiaszczone" jest górne łożysko. Czy też je wymieniałeś ? Tam potrzeba również wybić miskę i wcisnąć tą z zakupionego kompletu który polecałeś czy tez łózysko ma ma takie  wymiary niż zakupione właśnie 41x30,2x6,5 ?  

Miełem przez moment nadzieję, że dokupię ten wianek na dół, górne łożysko wymienię bo będzie pasować i obejdzie się bez wybijania i wciskania nowych misek.

Napisano

Te miski trzeba wbić dość precyzyjnie...inaczej zdeformujesz alu miski a jak będziesz miał pecha to pięknie główka. Najlepiej użyć prasy. Da się użyć młotka ale musisz uderzać przez dużą powierzchnię- coś co rozłoży siłę uderzenia na całą powierzchnię miski. Jak to zrobisz z wyczuciem to się uda. Jeśli nie jesteś pewny zawieź do serwisu. Miskę na widelec możesz przeciąć, aby weszła bez nabijania.

Napisano
19 minut temu, wkg napisał:

Wybijam miskę ........ wciskam nowe i cześć.

Tak mniej więcej ? :)

Wiem, dzięki, będę uważał. 

A taki wianek na widelec taperowany można gdzieś kupić ? Bo to by było chyba najprostsze ... jakoś kilka lat nie było kłopotów. 

Napisano

Słabo....stery na wiankach są kiepskie. Kellys ma w ofercie takie nowe. Ale nie warto w to wchodzić. Tylko maszyny. Potem zmieniasz tylko same łożyska. 

Problem z tymi kulkowymi jest taki że te dostępne na rynku są tandetnej jakości. 

Kulki bardzo szybko wygniatają ślady w misjach.....lipa.

Napisano

Nie, no jasne. Tylko ja zawsze byłem uczony, że takie łożyska maszynowe przenoszą obciążenia poprzeczne a nie osiowe, powinny nawet być pływające i jakoś mi to latami działało i pewnie będzie dalej działać. 30 tys km przejechało i kilkadziesią myjek ciśnieniowych a uszczelnień tam raczej niema . Boję się wybijać tych misek. Bo rozumiem, że miska =  bieżnia w tym przypadku. Jak się wyrobi to się wyrobi - wtedy się zmieni, na razie wianek odrdzewię, nasmaruje ponownie i się zobaczy, głownie mi o to górne łożysko chodzi.

Te stery to cała mniemanologia stosowana jak widzę - łożyska różnej średnicy, grubości, różne kąty, na bieżniach na widelec nie zawsze te kąty sa opisane ...

Na razie zmierzyłem, że te nowe to 52x40x7 i 41x30,2x6,5 ale te większe łozyska tez sa w wersji 6,5 mm, 8mm ... paranoja :) Jak już to zwalczę to od razu kupię takie same stery na wymiane łożysk :D Mam nadzieję, że chińczycy tam smaru nałożyli.  

Napisano

Niby zgoda z tymi łożyskami kulkowymi, ale tych już się nie rozwija. To tak jak z piastami. Wymieniasz łożyska na nowe i już. W sterach najlepiej byłoby stosować wałkowe stożkowe, ale te mają dość duże opory. 

Problem z łożyskami maszynowymi jest taki że projektowane są dla dużych prędkości obrotowych i małych nacisków punktowych dokładnie odwrotnie jest w rowerze. Ale wygoda wygrała z funkcjonalnością. 

Oczywiście można tę łożyska zrobić lepiej, ale po co. One mają się zużywać. Chińczycy zalali rynek łożyskami po 2 zł i konsekwencje są widoczne wszędzie. 

Napisano

No, jak patrze na ceny to i w Chinach te łozyska po okł 20 chodza. Bardziej sie opłaca kupić całe stery.

W piastach to jest prosto - wykręcam stare, wkręcam nowe a tu jakies wybijanie, prasowanie dodatkowo milion standardów więc nie jestem na 100% pewien czy mam dobre i rower nie będzie stał czekając ... Kellys milczy :D 

W Decu własnie znalazłem : https://www.decathlon.pl/p/stery-po-zintegrowane-1-5-1-1-8-sto-kowe-zs44-28-6-zs55-40/_/R-p-199257?mc=8523485 w ludzkiej cenie :)

Napisano

I dobrze. Montujemy maszynowe. Zamiast praski można szpilkę gwintowaną kupić w budowlanym, dwie nakrętki i odpowiedniej wielkości podkładki.

Najłatwiej spakuj ramę do auta i do rowerowego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...