ukaniex Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Czołem, mam taki oto problem... jest to oś marki Thule do przyczepek rowerowych. Niestety przy próbie odkręcenia (wewnątrz jest gniazdo na imbus) ośka pękła. Pytanie jak to teraz odkręcić? Z drugiej strony osi jest gwint do ramy oraz drugi wewnątrz osi (jest wydrążony) nie wiem do czego służy ale może być przydatny podczas jej usuwania. Cała ośka wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Oś jest do wymiany. W ostateczności można tam wspawać imbusa 😉 Możesz przewiercić ten stalowy łeb na wylot i wbić tam jakiś pręt- uzyskasz dźwignię (wiercisz prostopadle do osi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 @Sobek82miałem pisać, ale byłeś szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Albo szlifierką zrobić miejsce na klucz płaski w zaznaczonych miejscach (czerwone lub żółte, zależy gdzie więcej materiału): Tak jak na konusach piast jest: Ale to dopiero jak propozycja @Sobek82 nie wypali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Co do klucza to obawiam się, że nie da rady bo będzie się ślizgał a oś mocno przykręcona. Opcja ze szlifierką i kluczem, myślałem nad tym ale wygląda, że stal jest dość miękka (?), jak wsadzam w to pęknięcie śrubokręt to się lekko wygina więc pewnie przy zrobieniu nacięćia mogłaby się do reszty rozwalić. Pomysł z ucięciem tego elementu nie wpadł mi do głowy, a jest bardzo dobry. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 51 minut temu, ukaniex napisał: jest to oś marki Thule do przyczepek rowerowych. NIe stety wymiana ośki na taką samą nie pomoże, to jest kiepska konstrukcja. Trzeba jak koledzy napisali ją przerobić. Zrobić płaskie miejsca na klucz płaski. potem wywalić ten gwint, rozwiercić i albo nagwintować albo przyspawać kawałek dobrej śruby 10,8. Ps. jeśli kosztuje to tyle co w internecie to jest przegięcie. bo warte może ze 25 zł. 5 minut temu, ukaniex napisał: Co do klucza to obawiam się, że nie da rady bo będzie się ślizgał a oś mocno przykręcona. No to bierzesz większą żabę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Ale ja nie chce jej uratować, chce się jej pozbyć. Dostałem już nową w ramach gwarancji. Cena to przesada bo za 300 zł można już mieć oś Tune z carbonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 To żaba i kręć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Przede wszystkim spróbuj to pęknięcie złączyć (dogiąć), nakręć na to nakrętkę i popróbuj jeszcze imbusem. Jeśli nie pomoże to nakręć jeszcze drugą nakrętkę i skontruj z pierwszą. Wykręcaj kluczem płaskim za tą wewnętrzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Też bym zrobił jak wyżej napisał kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Sprawa załatwiona. Uciąłem pęknięty element, dokręciłem nakrętkę i kręciłem na pałę skoro stal w tej ośce jest taka słaba, ośka zgodnia z przewidywaniami, pękła. Ponieważ gwint w mojej ramie jest w elemencie przykręconym do ramy na jedną srubę to łatwo było później się tego pozbyć. Poszło szybciej niż myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.