Amarider Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Cześć. Wymieniając linkę przerzutkową z oplotu odgięła się jedna żyłka. Dociąłem odstajacy kawałek i wsadziłem linkę do pancerza. Po zmianie biegu wspomniana wczesniej pojedyncza żyłka odeszła na calej długości, a następnie zablokowała się w pancerzu. W końcu udało się wyciągnąć nieszczęsną linkę, jednak użyłem do tego dużo siły i kombinerek. Czy środek pancerza mógł się w jakiś sposób wytrzeć/uszkodzić? Przy manetce biegów zauważyłem nieco niebieskego pyłu, tak jakby starła się jakaś powłoka. Pancerz do wymiany czy śmigać dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Pancerze do przerzutek są tak wykonane, że raczej nic nie powinno się stać. Ja osobiście założył bym nowy pancerz + nowa linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Szkoda by mi było wyrzucać nowy pancerz xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Wsadź linkę, jak wejdzie bez oporu to się martwić nie musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Jeśli to pancerz przerzutki przedniej to bym się tym nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Przedniej czy tylnej,żadna różnica.Zakładaj nową linkę i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Co myślicie o najtańszych linkach za 7zl? Dobrym pomysłem jest kupno kilku takich i wymiana co np 3 miesiące? Czy jednak lepiej pójść w droższe shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Linka nierdzewna wystarcza spokojnie na rok, nie ma potrzeby zmieniać co 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 A po roku linka nierdzewna zardzewieje i tak co roku musisz zakładać nową linkę. A poważnie to chyba że linka wcześniej zostanie poważnie zniekształcona, naderwana, rozplecie się tak że trudno będzie z powrotem spleść. Pancerze lubią pękać tak że nawet tego nie widać, dopiero jak trochę go powyginasz to ukazują się pęknięcia, dlatego wymiana okresowa pancerza jest wskazana nawet jak się nazywa taki pancerz Shimano XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 17 godzin temu, Amarider napisał: Co myślicie o najtańszych linkach za 7zl? Dobrym pomysłem jest kupno kilku takich i wymiana co np 3 miesiące? Czy jednak lepiej pójść w droższe shimano? Linka nierdzewna, ew. linka szlifowana, nic lepszego nie trzeba, profilaktyczna wymiana co sezon wystarczy (a nie są to kosmiczne pieniądze). Wszelkie droższe, z kosmicznymi powłokami to zwykle przerost formy nad treścią (te powłoki potrafią się też łuszczyć w pancerzu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.