Skocz do zawartości

[napęd] Shimano korba TY301 oraz kaseta HG41 - alternatywa

lukkasz89

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

jak co roku nastała pora wymiany napędu w moim roboczym rowerze.

W ubiegłym roku standardowo kupiłem korbe Shimano FC TY301 42x34x24 oraz kasetę CS HG41 11-32. Całość kosztowała mnie 80zł (łańcuch pomijam).

W tym roku za ten sam zestaw wychodzi do zapłaty około 150-160zł - skąd te różnice? Czy pojawi się niebawem na rynku coś od Shimano w budżetowej klasie?

Jaką alternatywę dla tego zestawu polecacie?

Koronawirus, inflacja, te sprawy.

Bierz póki jest w takiej cenie, bo pewnie jeszcze ze starego rzutu. W nowym będzie drożej.

Mam zaprzyjaźniony sklep. Stara cena łańcucha HG95 to 85 zł. Nowa to około 110 zł, a i tak mam tam bardzo duże zniżki.

9 godzin temu, lukkasz89 napisał:

W ubiegłym roku standardowo kupiłem korbe Shimano FC TY301 42x34x24 oraz kasetę CS HG41 11-32

Ten tańszy napęd Shimano jest teraz takiej jakości że wytrzymuje tylko rok?, czy może to wina łańcucha który szybko się rozciągnął i nie był zmieniony?  Te stare korby i kasety 3x7/8 miały grube zęby które wytrzymywały długo.

17 godzin temu, kamilmozej napisał:

Ten tańszy napęd Shimano jest teraz takiej jakości że wytrzymuje tylko rok?, czy może to wina łańcucha który szybko się rozciągnął i nie był zmieniony?  Te stare korby i kasety 3x7/8 miały grube zęby które wytrzymywały długo. 

10.000km i łańcuch ślizga się po blatach 4, 5 oraz 6.

Dotychczas korba kosztowała 40zł, z tego powodu od razu wymieniałem całość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...