Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Cześć, mam problem z przerzutką tylną (Ultegra RX) - miałem takową już kiedyś, ale nie przypominam sobie, aby podnosiła całość tak, że niemalże styka się z widełkami (dźwignia napinacza dotyka osłony). Zdjęcie z położenia duży blat przód + najmniejsza koronka z tyłu, śruba B jest wkręcona maksymalnie, gdyby ją wykręcać, przerzutka leci jeszcze wyżej: EDIT: Znalazłem rozwiązanie - spojrzałem raz jeszcze i dopiero teraz zauważyłem, że tam są dwa ograniczniki a nie jeden... opierało się na blokadzie na haku nie tym co trzeba. Poprawione i w efekcie jest ok pozycja + nie ma już luzu (musiałem wykręcić nieco śrubę B aby móc w ogóle ustawić). Montaż na tyle wydaje się ok, całość zatrzymuje się na blokadzie na haku: Druga sprawa, to luźny łańcuch na skrajności mały blat przód + mały na tyle. Wiadomo, że jeździć tak nie będę, zresztą wtedy obciera przednia przerzutka, ale luźny pozostaje jeszcze aż do połowy kasety. Dla porównania daję też zdjęcie z drugiej skrajności (duży blat przód + największa koronka tył) - łańcuch raczej jest za długi, ale tylko troszeczkę, więc skąd aż tak duży luz? Korba to GRX 48/31T, kaseta natomiast 11-28, a więc do max. pojemności tej Ultegry RX jeszcze daleka droga (aktualne 34 vs 39 max) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Masz źle zamontowaną przerzutkę. Łącznik przerzutki który przykręcasz do haka w ramie powinien być ustawiony bardziej w pozycji poziomej, u Ciebie jest ustawiony prawie pionowo. Zdejmij ten rower z tego stojaka i jeszcze raz zrób zdjęcia przerzutki z bliska. Powinno być tak jak na pierwszym zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Jaki łańcuch jest załozony? Ma takie charakterystyczne ścięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Strzelam ze KMC X. Tylko jaki to ma wpływ? Polecam instrukcje Shimano. Tam jest dokładnie sposób montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 KMC X11-93. Już zrobione, w kilka minut po napisaniu tematu zajrzałem jeszcze raz, poprawiłem i dodałem edita. Swoją drogą, przerzutkę mocowałem pierwotnie na szybko bo byłem zarobiony, a potem rower był w serwisie na zakładaniu linek, regulacji przerzutek... no i zostawiono to tak. Cóż, zostawiałem w serwisie z myślą "szanuję mój czas" - więcej tego błedu nie popełnię i sam się tym zajmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 3 minuty temu, skom25 napisał: Strzelam ze KMC X. Tylko jaki to ma wpływ? Na tych srebrnych ogniwach są charakterystyczne ścięcia do złudzenia przypominające technologię Shimano IG, którą Shimano porzuciło z końcem lat 90'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.