grzybu Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Szanowni, mam pytanie dotyczące wymiany tylnej zmieniarki z r5800 na r7000. Problem jest taki, że nowsza wersja jest przystosowana do mocowania bezpośredniego. Niestety nie wiem, czy mam ją zamontować z tym tzw b-linkiem czy bez tego. Samą zmieniarkę zakupiłem w Decathlonie i nie wiem dlaczego, ale nie miała ona tej rozłączanej części. Czy ewentualnie można to gdzieś dokupić? Poniżej zdjęcia mojej starej 105tki. Poniżej zdjęcie r7000 jaką przesłał Decathlon Mam wrażenie, że bez tego b-linka, przerzutka nie zmieści się między hakiem a łańcuchem na najmniejszej zębatce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dostałeś niekompletną przerzutkę, ja bym to zwrócił. W Decathlonie trzeba uważać jak się kupuje coś co widać że było rozpakowane. Ludzie kupują a później zwracają niekompletne rzeczy lub nawet co innego. Kiedyś oglądałem w Decathlonie kasetę Shimano 105, ale patrze, opakowanie było otwierane, a w środku zamiast CS-R7000 11-32 jest kaseta CS-HG400-9 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Musisz mieć tą część. Bez tego mógłbyś zamontować ją gdybyś miał Direct Mount. Pisz do Decathlon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Tak przypuszczałem Faktycznie przerzutka była bez oryginalnego opakowania. Możliwe że to jakiś OEM był bo zamówienie szło z magazynów. No tak, to było zbyt piękne żeby było prawdziwe ;). Dostępność sprzętu teraz to jakiś dramat. Jeszcze 3 m-ce temu te zmieniarki były do kupienia za 180zł, a teraz albo 250zł+ albo brak na magazynie. Nawet w Decu podnieśli cenę o 50zł od czasu mojego zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Taka rzeczywistość. W Decathlonie nie ma oryginalnych opakowań, takich jak normalnie ma Shimano. Na ogół jest to zgrzewany plastik z kartonem w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 to są oryginalne opakowania, ale dedykowane dla serwisu a nie klienta detalicznego. To część OE (jeśli używac klasyfikacji czesci samochodowych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Nie. OEM jest pakowany w kartony. W Decathlonie, w sklepie, korba jest zapakowana w foremkę z plastiku. Dokładnie tak jak np myszki w supermarkecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Raczej decathlon nie projektuje tej foremki z plastiku tylko tak zamawia - by było wygodniej powiesić na wieszaku, lepiej prezentować dla klienta etc. Zamawiając z magazynu dostajesz produkt w takim opakowaniu jaki sobie zamawiający zażyczył. Widać jest taniej trzymać produkt w folii niż płacić za opakowanie i przechowywanie. To dalej jednak oryginalne opakowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Tu opakowaniem był zwykły worek strunowy z naklejonym kodem i opisem produktu. W środku była krótka instrukcja zachęcająca do pobrania instrukcji z sieci śruba do b-linka oraz przerzutka w osobnym worku, już nie strunowym. No i oczywiście całość była w pudełku Deca do przesyłki. Pudełko wyjątkowo o poprawnym rozmiarze, bo zazwyczaj te pudła są niewspółmiernie duże do zawartości. Kiedyś odbierałem dzwonek w sklepie. Gość wyciągnął pudło wielkości pudła od laptopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Godzinę temu, grzybu napisał: niewspółmiernie duże do zawartości Jeden sklep wysłał mi dwie śrubki M5x15, w kopercie 30x40 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Napisałem do Deca. Otrzymałem odpowiedź że niestety nie dysponują taką częścią... i wysłali mi ponownie cały komplet. Faktycznie na moim koncie widzę nowe zamówienie Przerzutkę mam odesłać paczkomatem lub umówić się z kurierem. Oczywiście na ich koszt. Pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Czasami można coś wyhaczyć. Jakiś czas temu korba Tiagra kosztowała 310 zł, najtaniej w sieci. Tydzień pòźniej 380 zł, a za kolejny tydzień już 410 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Spodziewałem się właśnie, że będą nakłaniać na zwrot. Ale mnie miło zaskoczyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Dzisiaj odebrałem drugą przesyłkę. Nie uwierzycie... przerzutka przyszła ponownie bez b-linka Tą już sprawdziłem na miejscu w sklepie i finalnie ją zwróciłem. Serwisant trochę się zdziwił. Mówił że nie miał takiej sytuacji. Nawet sprawdzaliśmy na innych rowerach i tam były pełne komplety (myślałem że może tamtejsze rowery mają haki DM). No nic, przerzutkę zwróciłem i czekam na przelew. Zobaczymy jak tu szybko zadziałają. Jak patrzę po innych sklepach to przerzutek brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.