mariusz77b Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam. Nie mogę znaleźć odpowiedzi - ale człowiek stary w okularach, ślepawy, więc wybaczcie. Otóż musze wymienić kółka tylnej przerzutki. Mam xtr 2x11. Kółka przerzutki Shimano niestety są dużo gorsze niż Sram- miałem w przerzutce xx1 i kręciły się jak zwariowane, te z Shimano niestety jak pyknę palcem to może zrobię jeden obrót. Znalazłem interesujące mnie kółka ale wszędzie w opisie jest napisane że są do przerzutki 1z11. I tu moje pytanie, czym różnią się kółka do przerzutki do 1x11 od tych do 2x11 czy 3x11. Rozumiem , że kółka do przerzutki obsługującej kasetę 10,11 czy 12 zębatek może się różnić, choćby grubością ząbków, ale jaki ma to związek z tym czy z przodu ma 1, 2 czy 3 tarcze, bo ja tego nie ogarniam. Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 50 minut temu, mariusz77b napisał: miałem w przerzutce xx1 i kręciły się jak zwariowane, te z Shimano niestety jak pyknę palcem to może zrobię jeden obrót. O ile kręcą się gładko, bez oporów to nie ma żadnego wpływu na działanie napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uwaga, podaje instrukcję jak zrobić żeby kółka przerzutki xt/xtr kręciły się jak szalone 1. Wyjąć uszczelnienia z łożysk 2. Wykąpać łożyska w benzynie dokładnie wymywając smar ze środka 3. Nie smarować ew. używać wd40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz77b Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Właśnie wylazłem z piwnicy. Wziąłem suwmiarkę i pomierzyłem nowe nisko budżetowe kółka , gdzie w opisie było 1x11 oraz 2x11. Zmierzyłem szerokość kółka, szerokość i wysokość zębów, średnicę i ogólnie wychodzi praktycznie to samo, pojawia się jakaś różnica typu 0,01 czy 0,05 mm między tymi dwoma kółkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Teraz, Dokumosa napisał: Uwaga, podaje instrukcję jak zrobić żeby kółka przerzutki xt/xtr kręciły się jak szalone Dodaj jeszcze że "na sucho" bo pod obciążeniem to te które się kręcą jak szalone stawiają często większy opór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Ja to wiem, Ty wiesz ale wytłumacz wszystkim tym, którzy podniecają się czasem kręcenia się kół kiedy rower na stojaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Ja też odpowiadam: kupujesz kółka które mają napis Shimano. Możesz wybrać na ślizgach, mieszane lub na łożyskach maszynowych. Nie wiem.jak do 12s, ale do 11s i niżej jest jedno i to samo. Ewentualnie możesz wybrać te z wysokimi zębami. Co do oporów. Litości... Chociaż była tutaj taka, która wyczuwała pod nogą że napęd działa zdecydowanie lżej na chińskiej ceramice, a zwykłe kółka zrażają młodych adeptów do kolarstwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Ja tam wychodzę z założenia, że nawet do starego, leciwego xtr'a to profanacja zakładać coś z niskiej półki czy wręcz chińszczyznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Profanacja? Ważne aby dobrze działało. Do SLX-a m7000 założyłem kółka o 10-ciu zębach zamiast 11-stu, dedykowane do jakiejś bardzo taniej przerzutki i działa bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz77b Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Testowałem dalej. Włożyłem kółka, które miały w opisie że pasują do 1x10 i też się bezproblemowo kręcą i zmieniają biegi w 2x11. Więc to chyba tylko taka propagandowa ściema że jedne są do 1x11, a droższe do 2x11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Chyba nie rozumiesz znaczenia słowa profanacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Ja chyba też nie rozumiem. Dla mnie profanacja to przepłacanie dla lansu. Tacxy działały super na uszczelnianych łożyskach - dopóki były w Decu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Działają i takie z tourneya... ale to jak założyć do porsche 911 gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 No właśnie Obciach to przepłacać za benzynę x2 i do tego truć środowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Ja tam wychodzę z założenia, że nawet do starego, leciwego xtr'a to profanacja zakładać coś z niskiej półki czy wręcz chińszczyznę. Jestem tego samego zdania. Jak się kupuje coś z wysokiej półki, to nie po to żeby potem oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A ja uważam, że trzeba płacić za jakość a nie za nazwę czy pozycjonowanie. Jak widać - są różne podejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 2 godziny temu, wkg napisał: No właśnie Obciach to przepłacać za benzynę x2 i do tego truć środowisko. Ja uważam, że obciach to "korek wstydu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 No i git Ja niestety mam diesla wiec nie mogę zagazować. A najlepsze kółka jakie miałem to Tacx z Deca. Teraz nie można kupić to wziąłem XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.