Skocz do zawartości

[kółka przerzutki ]czym się różnią kółka przerzutki

mariusz77b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie mogę znaleźć odpowiedzi - ale człowiek stary w okularach, ślepawy, więc wybaczcie.

Otóż musze wymienić kółka tylnej przerzutki. Mam xtr 2x11. Kółka przerzutki Shimano niestety są dużo gorsze niż Sram- miałem w przerzutce xx1 i kręciły się jak zwariowane, te z Shimano niestety jak pyknę palcem to może zrobię jeden obrót.

Znalazłem interesujące mnie kółka ale wszędzie w opisie jest napisane że są do przerzutki 1z11.

I tu moje pytanie, czym różnią się kółka do przerzutki do 1x11 od tych do 2x11 czy 3x11. Rozumiem , że kółka do przerzutki obsługującej kasetę 10,11 czy 12 zębatek może się różnić, choćby grubością ząbków, ale jaki ma to związek z tym czy z przodu ma 1, 2 czy 3 tarcze, bo ja tego nie ogarniam.

Dziękuję za odpowiedź. 

Właśnie wylazłem z piwnicy.

Wziąłem suwmiarkę i pomierzyłem nowe nisko budżetowe kółka , gdzie w opisie było 1x11 oraz 2x11. Zmierzyłem szerokość kółka, szerokość i wysokość zębów, średnicę i ogólnie wychodzi praktycznie to samo, pojawia się jakaś różnica typu 0,01 czy 0,05 mm między tymi dwoma kółkami. 

Teraz, Dokumosa napisał:

Uwaga, podaje instrukcję jak zrobić żeby kółka przerzutki xt/xtr kręciły się jak szalone ;)

Dodaj jeszcze że "na sucho" bo pod obciążeniem to te które się kręcą jak szalone stawiają często większy opór ;)

Ja też odpowiadam: kupujesz kółka które mają napis Shimano. Możesz wybrać na ślizgach, mieszane lub na łożyskach maszynowych. Nie wiem.jak do 12s, ale do 11s i niżej jest jedno i to samo. Ewentualnie możesz wybrać te z wysokimi zębami.

Co do oporów. Litości...

Chociaż była tutaj taka, która wyczuwała pod nogą że napęd działa zdecydowanie lżej na chińskiej ceramice, a zwykłe kółka zrażają młodych adeptów do kolarstwa...

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

Ja tam wychodzę z założenia, że nawet do starego, leciwego xtr'a to profanacja zakładać coś z niskiej półki czy wręcz chińszczyznę.

Jestem tego samego zdania. Jak się kupuje coś z wysokiej półki, to nie po to żeby potem oszczędzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...