Skocz do zawartości

[Łańcuch] Pomoc w wyborze łańcucha

Guzibet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 

W swojej szosie mam łańcuch cn hg601 od shimano pod 11 rzędową 105. Musze wymienić ten łańcuch przez to że jest rozciągnięty ale modele nowe tego samego łańcucha kosztują 120 złotych. Jest możliwość kupienia jakiegoś łańcucha który będzie pasował i będzie trochę tańszy? 

• Mod Team
Teraz, grzybu napisał:

Czy łańcuch długości 114 ogniw wystarczy dla 50-34 z przodu i 11-32 z tyłu dla 105 r7000 gs?

Używałem/używam  standardowego łańcucha shimano HG601-11 ( wersja box 114 ogniw )  w napędach z takim zestawem- zero problemów. Jeździł na kompletnej grupie 105 i obecnie na Force 22 .Pamiętam ,że skracałem, nie pamiętam o ile ( chyba o 3 ogniwa ).

HG601 za 120 zł... matko i córko... Dobrze, że kupiłem łańcuchy do szosy jesienią, na jakiś czas wystarczą. :rolleyes:

@Guzibet Nie wiem, czy nie lepiej dorzucić 10zł do HG701. Albo jak wspomniano wyżej - kupić KMC 11.93 za 90-95 zł. No i podstawowe pytanie, jak bardzo obecny łańcuch masz wyciągnięty, bo może się okazać, że czeka Cię też wymiana kasety... :whistling:

https://ctbike.pl/kmc-x11-1-2-x11-128-lancuch-rowerowy-11-rzedowy-118-ogniw-spinka.html

https://formicki-bike.pl/pl/p/KMC-lancuch-X11.93-srebrno-czarny-11rz-114ogniw-OEM/27006

Za 68zł można mieć b. przyzwoitą chińszczyznę (nie ustępuje shimano/kmc w kwestii trwałości):

VG sport 8 9 10 11 prędkości łańcuch rowerowy akcesoria undefined pół pełna Hollow 116L srebrny złoty kolorowe Mountain MTB szosowe|Łańcuchy rowerowe| - AliExpress

A w okolicach 100-110zł można poszukać YBN serii SLA (np. SLA 110 albo SLA H11), które są pod względem trwałości odpowiednikami 1:1 Campagnolo Record 11s: chainlongevitypg2.pdf (zerofrictioncycling.com.au)

6 godzin temu, TheJW napisał:

Albo jak wspomniano wyżej - kupić KMC 11.93 za 90-95 zł.

To może rzeczywiście w ten pójdę. Co do kasety to jest praktycznie nowa więc nie powinno być problemu. Będą jakieś odczuwalne różnice między KMC a Shimano to ma w ogóle jakieś znaczenie czy tylko kwestia wytrzymałości bądź wagi? 

W szosie jeżdżę i zawsze jeździłem zamiennie na KMC i Shimano. Teraz testuję KMC X11-EL i Shimano HG701.
KMC na początku może pracować trochę głośniej, ale potem się ułoży. Przy dobrze wyregulowanej przerzutce chyba nie ma zauważalnej różnicy w kulturze zmiany biegów.

Okej dzięki. Swoją drogą jest jakaś opcja że miarka do łańcucha źle mierzy rozciągnięcie? Miesiąc temu sprawdzałem rozciągnięcie i wydawało się wszystko w porządku miarka nie wpadała. Ostatnio zdjąłem łańcuch zrobiłem szejka założyłem i miarka wpadła i aktualnie nie wiem czy błędnie zmierzyłem przed zdjęciem łańcucha i się gdzieś  ta miarka zablokowała na wewnętrznej wypustce przy blaszce między ogniwami czy co. 

Powodów może być kilka. Mogły wystąpić jednocześnie...

1. "Blaszki" średnio nadają się w mojej opinii do mierzenia łańcucha, ale to temat rzeka i był już tutaj nie raz poruszany.
  2. Zrobiłeś jakiś błąd przy pomiarach.
  3. Mogłeś rozciągnąć go przez miesiąc na tyle, że przymiar wpada.
  4. Najbardziej prawdopodobne - szejkując wypłukałeś stary smar i brud, który był w rolkach. Mierząc łańcuch po szejku rolki miały więcej luzu niż przedtem, bardziej się rozsunęły, przez co przymiar wpadł w ogniowo.

Może się okazać, że jak trochę pojeździsz i brud znów zbierze się w rolkach, to pomiar wskaże, że łańcuch się skurczył. ;) Oczywiście jest to praktycznie niemożliwe, bo łańcuch tak czy inaczej w tym czasie się mniej lub bardziej wyciągnie.

No czyli generalnie i tak chyba lepiej wymienić :D Ta czwarta opcja jest nawet bardzo prawdopodobna, ponieważ rower kupiłem niedawno używany i łańcuch był już naprawdę brudny a żeby dobrze go wyczyścić potrzebowałem chyba z 6 szejków. 

• Mod Team
8 godzin temu, TheJW napisał:

Hm...ciekawa strona @Dokumosa

Czyli chyba jednak kupię jeden łańcuch X01 Eagle do testów długowieczności.  Miałem sobie darować i brać od razu 3x KMC X12, ale te wykresy są interesujące. Pytanie tylko, na ile to obiektywne, a ile w tym sponsoringu...

Od dwóch lat używam łańcuchów Sram Eagle. O ile GX nie robi wrażenia, tak XX1 jest kapitalny. Po 500 km nie ma jakiegokolwiek wyciągnięcia. W tym roku dalsze testy, kolejne rotacje, ale w porównaniu do wcześniejszych wyrobów Sram jest przepaść. Kiedyś używałem tylko Shimano, ale tam po 1500 km kaseta nadawała się na śmietnik, podobnie jak łańcuch. W Sramie poza częściowo startą powłoką kaseta jest jak nowa.

2 godziny temu, Guzibet napisał:

żeby dobrze go wyczyścić potrzebowałem chyba z 6 szejków. 

Jakbyś do pierwszego nalał benzyny, to poszłoby łatwiej. :icon_lol::002:

@bogus92 dzięki za opinię! Lubię takie, a nie teoretyzowanie. :) Jeśli mogę zapytać - ile ważysz? Ja jestem w wadze ciężkiej, obecnie 83kg, więc łańcuchy nie mają u mnie łatwo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...