abdesign Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 RR nie ma jednozawiasu Bzdura.... to "jednozawiasoweic" pełną gębą. Podpowiedź: Wokół ilu punktów obrotu następuje ruch wpływający na położenie osi tylnego koła?
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Definitywnie nie jest to jednozawias, takie zawieszenie jak sama nazwa wskazuje ma i jeden zawias i jedną oś obrotu, tak jak to jest w nowych dartmoorach czy Kellysach. Tutaj jest wirtualna oś obrotu, tylne koło nie wjeżdża dzięki temu pod tyłek i łańcuch nie bije po nogach. Cytowany artykuł jest z 2014 roku trochę sie zmieniło od tego czasu 1 minutę temu, abdesign napisał: Bzdura.... to "jednozawiasoweic" pełną gębą. Podpowiedź: Wokół ilu punktów obrotu następuje ruch wpływający na położenie osi tylnego koła? dwa, jeden na końcu tylnego trójkąta(zapobiega wjeżdżaniu koła pod rower) a drugi na zawiasie łączącym tylny trójkąt z górną rurą
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Teraz, sznib napisał: Nic więc dziwnego, że szybko pojawiło się rozwinięcie w postaci jednozawiasowca z punktami pośredniczącymi, gdzie tłumik od tylnego wahacza dzielą dodatkowe dżwignie, eliminujące siły boczne. " Dokładnie..tak mam w Jam
chudzinki Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 @marcusling, niby masz rację, ale warto nieraz posłuchać kogoś bardziej zorientowanego. Zawsze człowiek czegoś nowego się dowie. Np. teraz wywiązała się dyskusja o AM 100S. Też mi się wydaje, że to jednozawias, ale już jest inny głos .
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 41 minut temu, chudzinki napisał: tylko myślę ..każdy kombinuje po swojemu
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 O taki jest efekt dzięki czemu łańcuch się nie skraca i nie bije po nogach. Przynajmniej nie tak jak w jednozawiasie
abdesign Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 ... ile punktów obrotu wpływa na ruch osi koła - tu nie ma żadnych innych punktów obrotu (to co zaznaczyłeś w najmniejszym stopniu nie wpływa na to po jakim łuku przemieszcza się koło) - to jednozawias. To mój stary rower... też jednozawiasowy... a "łozysków" od groma. A tak wygląda czterozawiasowiec:
erzurum Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Nie masz kolego racji, musisz to sobie jeszcze raz przeanalizować a być może zrozumiesz.
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego 2021 Mod Team Napisano 11 Lutego 2021 Teraz, komandosek napisał: Cytowany artykuł jest z 2014 roku trochę sie zmieniło od tego czasu W systemach zawieszeń prawie nic. No może system High Pivot, który ostatnio staje się dość popularny..
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Dwa punkty, oba zaznaczyłem na czerwono powyżej. Tylny trójkąt(trapez?) jest połączony bezpośrednio z górną rurą w taki sposób by wypychać do tyłu górne rury tylnego trójkąta i ograniczać skracanie się łańcucha.
abdesign Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Nie rozumiemy się... inne punkty obrotu oczywiście mają swoje zastosowanie ale w ogóle o tym nie mówię, bo nie o łańcuch skracanie itd. w ilości zawiasów w nazwie "systemu" chodzi. I tak od groma ludzi błędnie definiuje takie zawieszenia jako czterozawiasowe - paru producentów też. To niestety pokutuje. A ważne są tylko te osie obrotu które wpływają na zmianę położenia osi koła... Wrzuciłem Ci zdjęcia - oba moich rowerów... (jedno z netu bo w pracy jestem) jeden i drugi wyglądają bardzo podobnie... Tyle że... zarówno w RR jak i w tej białej dawno już nie mojej Meridzie tylko jeden "zawias" wpływa na ruch koła. Czy te pozostałe łożyska istnieją czy byś je razem z linkiem i górna częścią wahacza wyrzucił do śmietnika - koło nie zmieni łuku po którym się porusza.
marcusling Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 9 minut temu, chudzinki napisał: @marcusling, niby masz rację, ale warto nieraz posłuchać kogoś bardziej zorientowanego. Zawsze człowiek czegoś nowego się dowie. Np. teraz wywiązała się dyskusja o AM 100S. Też mi się wydaje, że to jednozawias, ale już jest inny głos . Obawiam się. ze nic się nie dowiesz. Jak bym chciał się dowiedzieć jak się jedzie autem x a jak y to sam bym sprawdził. Bo jednemu odpowiada Jola a drugiemu Mariola.
chudzinki Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 Skoro tak uważasz to gdzie mam się udać w promieniu, powiedzmy, 100 km ode mnie żeby pojeździć (nie przymierzyć) tymi dwoma rowerami o które pytam? Tylko nie odpowiadaj "weź popytaj" tylko podaj konkretne namiary . Poza tym jakbym kupował każdy rower, o który pytam to już trzeci garaż musiałbym stawiać .
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego 2021 Mod Team Napisano 11 Lutego 2021 Teraz, marcusling napisał: Obawiam się. ze nic się nie dowiesz. Jak bym chciał się dowiedzieć jak się jedzie autem x a jak y to sam bym sprawdził. Bo jednemu odpowiada Jola a drugiemu Mariola. o czym Ty znowu piszesz? Porównań systemów zawieszeń jest pełno i żadna tajemnicą nie jest że najlepsze są systemy oparte na wirtualnym systemie obrotu. I tu nie trzeba próbować obu rozwiązań, bo to wynika z praw fizyki.
marcusling Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Pisze o tym, że nie wiadomo co mu będzie finalnie bardziej odpowiadać. Bo zawieszenie to nie wszystko. Całościowo rower będzie ciekawszy ten a nie tamten dla różnych osób różnie. Teraz, chudzinki napisał: Skoro tak uważasz to gdzie mam się udać w promieniu, powiedzmy, 100 km ode mnie żeby pojeździć (nie przymierzyć) tymi dwoma rowerami o które pytam? Tylko nie odpowiadaj "weź popytaj" tylko podaj konkretne namiary . Nie wiem.
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego 2021 Mod Team Napisano 11 Lutego 2021 Teraz, marcusling napisał: Całościowo rower będzie ciekawszy ten a nie tamten dla różnych osób różnie. Ale widziałeś że w pierwszym poście chudzinki pytał o porównanie ram, nie całych rowerów?
chudzinki Napisano 11 Lutego 2021 Autor Napisano 11 Lutego 2021 Tylko i wyłącznie . Resztę mniej lub bardziej ogarniam. @marcusling, jestem dorosły. Nie polecę do sklepu po pierwszy rower, który ktoś mi poleci .
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 ok, zwracam honor, macie rację. Dodatkowy zawias tutaj nic nie zmienia
wkg Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 To zapytam znawców: ten rower to czterozawias ? https://whyte.pl/outlet/t-130-s-v1-rozmiar-l.html
Gość Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Choć, w sumie powinien. Bo jakby rozrysować gdzie jest oś obrotu, to wypadnie daleko za zawiasem przy korbie i będzie sie przesuwać w zależności od kompresji. To nie jest jednozawias(single pivot) to jest zawieszeniu typu horst link, uproszczona forma czterozawiasu https://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_suspension#Horst_link
wkg Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Te Whyte-y też mi się podobają Ale 150-ka na 29 to dla mnie "too much of a bike"
wkg Napisano 11 Lutego 2021 Napisano 11 Lutego 2021 Tak czy owak to zawieszenie jest fantastyczne. Nic nie kopie, no płynie się W dół czy pod górę ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.