Skocz do zawartości

[łańcuch] Spinka KMC - trudności z montażem i demontażem

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem właśnie łańcuch KMC Z8.3. Przy montażu spinki były trudności - w stosowanych przeze mnie do tej pory łańcuchach tej firmy zwykle wystarczyło rozciągnąć rękami i spinka zaskakiwała. Tutaj nie - musiałem rozepchnąć metalowym szpikulcem. Potem okazało sie, ze muszę zdemontować przednia przerzutką i rozpiąc łańcuch. I znowu schody. W starych spinkach wystarczyło umiejetnie rozginać i ciągnąc łańcuch,ewentualnie rozciągać kawałkiem sznurka czy przewodu. W koncu udało sie metodą kombinerek. Nie wiem jak łańcuch będzie się sprawował w praktyce, ale cos podejrzewam że producent chyba postanowił oszczędzic na kosztach i jakość wyrobów się pogorszyła :(

Nowe spinki shimano i kmc muszę porządnie ścisnąć w kierunku równoległym do osi suportu a następnie depnąć pedałem na zablokowanych hamulcach.

Po pierwszym zapięciu kolejne da się zrobić już normalnie kombinerkami do spinek.

Bałbym się jeździć na łańcuchu który da się rozpiąć czy spiąć rękami czy tam sznurkiem.

Jakość raczej poszła do góry niż się pogorszyła :-D

1 godzinę temu, KSikorski napisał:

Bałbym się jeździć na łańcuchu który da się rozpiąć czy spiąć rękami czy tam sznurkiem.

Ale czego się bać? Przecież podczas pedałowania nie kompresujesz łańcucha, żeby się spinka wypięła.
Praktycznie wszystkie spinki jakie miałem dało się spiąć i rozpiąć ręcznie (accent, kmc, sram). Jedyne wyjątki to jednorazówka shimano do jednorzędowych (założyć dało radę, zdjąć już nie) oraz sramowska 12rz, gdzie jak na razie nie udało mi się rozpiąć.

Przez naście lat nie zerwałem ani jednej spinki.

Jeśli spinka daje się łatwo zapinać/rozpinać to znaczy że połączenie nie jest ciasne.

Jeśli nie jest ciasne to znaczy że pracuje nie tylko statycznie a także dynamicznie.

To znaczy że niewykluczone jest nieplanowane rozpięcie lub rozgięcie.

Co może zakończyć się wybitymi zębami i złamaną ręką.

Godzinę temu, wkg napisał:

A dedykowane narządko można kupić za kilkanaście złotych. 

Czy ja wiem? W necie widzę tylko szczypce/ cążki. Za duże aby wozić, małe kombinerki to co innego bo mogą się przydać do innych napraw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...