Skocz do zawartości

[Napęd 1x8] zmiana biegów

Dyziu6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

mam pytanie czy będa problemy w jedzdzie oraz w zmianie biegów posiadajac kastete 8rzędowa 11-32t i korbę jednoblat o 32 zębach?

jeżeli czy moglibyście polecić jakaś kobre na kwadrat do 300pln.

pozdrawiam

Będzie działać jeśli użyjesz zębatki typu narrow-wide, inaczej będzie ci spadać łańcuch. Sam tak jeżdżę, zębatka narrow 36t, kaseta 8s 11-32 i przerzutka ze sprzęgłem. Jeśli masz budżet 300zł na korbę to polecam pomyśleć o czymś ze sztywną osią bo kwadrat to badziewie, np.

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m5100-32t-175mm-10-11rz-10165218713?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMImP-PxP_f7gIVhPuyCh3tHgDsEAQYASABEgLadPD_BwE

12 godzin temu, Dyziu6 napisał:

Dziękuję własnie kupuję korbe z zębatka narrow wite.a co do sztywnej osi mam problem z wymiana suportu

To jak masz problem z wymianą suportu, to się tym zajmij. Napakujesz nowego sprzętu, suport padnie i co zrobisz?

8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Te napędy 1x poniżej 10s nie mają sensu

Czy wszystko co z rowerem ma mieć sens??? Ja w jednym rowerze mam 1x9 i jest idealo.

Korba NW z osią na kwadrat to dobre i trwałe rozwiązanie. Możesz kupić starą korbę kutą z rozstawem 110x5 i do tego zębatkę NW. Po taniości coś z pokroju alivio/acera z rozstawem 104x4 i tanie zębatki NW. Z gotowych masz korby sunrace https://allegro.pl/oferta/korba-sunrace-36t-1x8-1x9-1x10-1x11-1x12-175mm-9123445382

Nie no, kwadrat w dzisiejszych czasach to nie jest dobre rozwiązanie. Oś zintegrowana jest na tyle tania, że jest to chyba jedyny słuszny wybór.

Co do 1x9, zgadzam się. Miałem, jeździłem po Mazowszu, natłukłem kilometrów w terenie i żyję. Przejście na 10s wcale jakieś spektakularne nie było.

Teraz, woojj napisał:

Korba NW z osią na kwadrat to dobre i trwałe rozwiązanie.

Śmiem się nie zgodzić. Miałem taki zestaw i co zjadłem nerwów to moje. Suporty padały mi średnio co miesiąc, zgrzyty były nie do zniesienia. Za pieniądze które wydałem na nowe suporty mógłbym kupić sobie wtedy przyzwoitą korbę ht2. W dodatku strach mocniej depnąć bo czuć jak się wałek wygina :blink: Do tego dochodzi waga

Teraz, To_JaT napisał:

Śmiem się nie zgodzić. Miałem taki zestaw i co zjadłem nerwów to moje. Suporty padały mi średnio co miesiąc, zgrzyty były nie do zniesienia. Za pieniądze które wydałem na nowe suporty mógłbym kupić sobie wtedy przyzwoitą korbę ht2.

chm to dziwne....co ty tam za tajle wpakowałeś. Mam dokładnie odwrotne przemyślenia. Używam od 2 lat korby z lat 90+suport na kwadrat xt też z tej epoki i przeżył 2 suporty ht2. Można jeszcze dziś kupić dobre suporty na kwadrat, choć wybór jest mały. Druga sprawa to wygląd Ht2 jest ohydny - strasznie mnie irytują te odstające miski suportowe ;-))) Wiem że nie ma alternatywy dla ht2 w lepszych rowerach, choć ja właśnie wywaliłem deorkę Ht2 na rzcz korby na kwadrat. Ale dobrałem zgodnie ze sztuką i nie zamienię się.

Z tym wyginaniem to już pojechałeś po bandzie. Jak ty to czujesz????

Teraz, To_JaT napisał:

Może warto oddać do serwisu jeśli nie dasz rady 

Mieszkam w małym miescie i u mnie nie ma serwisu.Mam problem z transpotem roweru i nie mogę pojechac do większego miasta

13 minut temu, woojj napisał:

Miałem w planach kupić coś takiego https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-alivio-fc-m430-175mm-104bcd-nw-34t-1x10-1x11-kwadrat-CID767-IDHxJ69.html

i teraz nie wiem czy napęd 1x8 to dobre rozwiazanie czy raczej iść w napęd 1x3 i np. kupic shimano acera

Teraz, skom25 napisał:

To kup klucz

Posiadam klucze ale mam obawy że połamie plastikowa nakrędkę oraz że zniszcze gwinty w mufie suportu

Teraz, Dyziu6 napisał:

Idź tym tropem. Spróbujesz czegoś nowego , innego. Jak ci nie spasuje to wrócisz do 3x8. Ta właśnie zabawa to element gry, która powoduje uśmiech na twarzy i wspaniałą satysfakcję. Jeśli masz w ramie suport to sprawdź jego długość i dobierz korbę. 

16 minut temu, woojj napisał:

Można jeszcze dziś kupić dobre suporty na kwadrat, choć wybór jest mały

Właśnie problemem wkładów jest ich jakość. Miałem przeróżne suporty z różnych półek cenowych, żaden nie wytrzymał dłużej niż miesiąc - poważnie.

18 minut temu, woojj napisał:

Druga sprawa to wygląd Ht2 jest ohydny - strasznie mnie irytują te odstające miski suportowe

Wygląd rzecz gustu, ja akurat mam na odwrót

20 minut temu, woojj napisał:

Z tym wyginaniem to już pojechałeś po bandzie. Jak ty to czujesz???? 

Uwierz że to czuć jak się mocniej depnie na twardszym przełożeniu. Nie bez powodu osie w sytemie ht2 mają średnicę 24mm a w innych systemach nawet 30mm. Do tego dochodzi rozstaw łożysk, w ht2 łożyska są dużo szerzej. Myślę że nasze odczucia są spowodowane zupełnie innym stylem jazdy.

@woojj kupowanie używanej korby niskiej grupy, to nie jest element zabawy tylko wywalanie kasy w błoto.

@Dyziu6 wybacz, ale Twoje podejście jest słabe. Boisz się teraz ruszyć, kupisz korbę, za miesiąc padnie suport i co zrobisz?

Ograniczasz sobie pole wyboru, bo nie chcesz wykręcić suportu...

Rowery się psują i powodują problemy, gdy się nie robi serwisu...

2 godziny temu, To_JaT napisał:

Nie wiem co chciałeś wrzucić, ale nie pykło.

9 minut temu, woojj napisał:

...Jak ci nie spasuje to wrócisz do 3x8. Ta właśnie zabawa to element gry, która powoduje uśmiech na twarzy i wspaniałą satysfakcję.

Mam wrażenie, że założyciel chyba chce zrobić i jeździć, a nie siedzieć pół weekendów ze starymi trupami na kwadrat i rozmyślać co aktualnie założyć.

Sorry, ale taka prawda, kwadrat miałem w pierwszym swoim MTB chyba ok.30 lat temu i mimo, że rower był ściągany z zagranicy ( i to dalekiej, bo USA ) i kosztował krocie to pamiętam, że już drugiego lata wymieniałem za uwczesną wypłatę ( pamiętam jak dziś, bo okrągłą sumka 4 000 000 zł ) suport i ramię bo było chyba z twardej gumy a nie odlew stalowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...