Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Czy rower górski 29' do spokojnej jazdy w terenie różnym, to dla mężczyzny o wzroście 170cm dobry wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Przy proporcjonalnej budowie ciała, i małej ramie - powiedzmy okolice 16", to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Aczkolwiek jest to zbyt ogólnikowe pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, KrissDeValnor napisał: Przy proporcjonalnej budowie ciała, i małej ramie - powiedzmy okolice 16", to tak. Nie wiem, co to za rama. Giant Talon 3 (2 zębatki z przodu). Jaka rama byłaby za duża? I czym to by się objawiało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Dla Ciebie S, naciągane M ewentualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, chudzinki napisał: Dla Ciebie S, naciągane M ewentualnie. Na stronie internetowej rozmiar ramy nie jest podany... nie wiem, dlaczego. Na fotce też nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 No to musisz dopytać... Teraz, Gość Krzysztof M napisał: I czym to by się objawiało? Dyskomfortem, mniejszym lub większym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Za duża rama to zbyt wyciągnięta pozycja i na dłuższą metę jest to niewygodne. Tylko to może być czasem ciężkie do zauważenia, nawet jak na nim siądziesz, bo to wychodzi w terenie. Mam taki wzrost jak Ty i to jest na granicy rozmiarów S i M. A w Giancie mam rozmiar S, od biedy M też mógłby być. Ja bym wolał koła 27,5 tylko teraz wszędzie pakują te wielkie, ciężkie 29 calowe krowy. No ale jeździć się da na wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, chudzinki napisał: No to musisz dopytać... Dyskomfortem, mniejszym lub większym. Właśnie na komforcie mi zależy najbardziej... Rower ma być do jazdy codziennej + trochę terenu. Mam dość prowadzenia roweru po piachu - wolę jechać. Sprzedawcy, jak to sprzedawcy - chcą sprzedać. A kupić rower na próbę... takich usług nikt nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Świadczą wszystkie firmy wysyłkowe i stacjonarne sprzedające przez internet : ) Czyli wszyscy. Canyon, Radon i podobne ... choć małe stany magazynowe mają Mam znajomą która przy wzroście 162 stwierdziła, że na 29 (17 cali) wreszcie się wspaniale czuje - w piachu nie grzęźnie a przez nierówności się przetacza. Komfort to sprawa bardzo względna - zalezy od preferencji i budowy ciała. Od krótkich Cube po wydłużone Rockridery - trzeba sie przymierzyć nawet na hali sprzedażowej między regałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Zapytam jeszcze o przerzutkę 2x8. Czy to praktycznie rozwiązanie? Teraz mam 3x7, skrajne pozycje b.rzadko są potrzebne. Z 2x8 nie mam żadnych doświadczeń i żadnych informacji. Najlepiej byłoby mieć z przodu jedną zębatkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 2x8 to rozwiązanie hmmmm ... historyczne. Napędy 1x są teraz prawie wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, wkg napisał: Świadczą wszystkie firmy wysyłkowe i stacjonarne sprzedające przez internet : ) Canyon, Radon i podobne ... choć małe stany magazynowe mają Mam znajomą która przy wzroście 162 stwierdziła, że na 29 (17 cali) wreszcie się wspaniale czuje - w piachu nie grzęźnie a przez nierówności się przetacza. Komfort to sprawa bardzo względna - zalezy od preferencji i budowy ciała. Od krótkich Cube po wydłużone Rockridery - trzeba sie pzrymierzyćnawet na hali sprzedażowej między regałami. Te "17 cali" - czego to dotyczy? Bo 29 dotyczy zapewne kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Podpowiem : są testy/wypożyczalnie - choćby w popularnym Decu ( co prawda nie wiem jak to w tej chwili dokładnie wygląda ), albo u znanych producentów. Teraz jest moda na napędy 1x, więc od pewnego poziomu cenowego jest to często norma - we wspomnianym Decu masz nawet ramy wyłącznie pod ten rodzaj napędu. 17" na 170 cm to raczej za dużo, tym bardziej na 162 cm wspomnianej kobiety - chyba, że to była damska wersja z obniżoną rurą itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, wkg napisał: 2x8 to rozwiązanie hmmmm ... historyczne. Napędy 1x są teraz prawie wszędzie. 2x8 - jak się tego używa w praktyce? Każda z przodu z każdą z tyłu? Czy na ucho, dopóki nie chrzęści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, Gość Krzysztof M napisał: Te "17 cali" - czego to dotyczy? Bo 29 dotyczy zapewne kół. Rozmiar ramy. Teraz, Gość Krzysztof M napisał: Każda z przodu z każdą z tyłu? Tak Teraz, Gość Krzysztof M napisał: Czy na ucho, dopóki nie chrzęści? Tak To trzeciorzędne sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Teraz, KrissDeValnor napisał: Podpowiem : są testy/wypożyczalnie - choćby w popularnym Decu ( co prawda nie wiem jak to w tej chwili dokładnie wygląda ), albo u znanych producentów. Teraz jest moda na napędy 1x, więc od pewnego poziomu cenowego jest to często norma - we wspomnianym Decu masz nawet ramy wyłącznie pod ten rodzaj napędu. Czy to oznacza, że jak rower będzie miał ramę z rozwiązaniem 2x8, to już nie da się przerobić w przyszłości na 1x? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie, odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Da się. W drugą strone to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof M Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Jestem pod wrażeniem Waszego zaangażowania. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czyli sprzedaję dwa rowery i kupuję jeden. 29 cali nie jest skreślone, mało, może się okazać dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Spoko, to z nudów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 10 godzin temu, Gość Krzysztof M napisał: A kupić rower na próbę... takich usług nikt nie świadczy. 10 godzin temu, wkg napisał: Świadczą wszystkie firmy wysyłkowe i stacjonarne sprzedające przez internet : ) Czyli wszyscy. Canyon, Radon i podobne ... choć małe stany magazynowe mają Nie w tym budżecie i można kupić z możliwością oddania (z bliżej nieokreślonym terminem oczekiwania na dostawę) przymierzyć się i co najwyżej przejechać się po salonie w domu, jak ktoś ma duży . 10 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Podpowiem : są testy/wypożyczalnie - choćby w popularnym Decu https://rent.decathlon.pl/s?address=Polska&bounds=54.9054761%2C24.1458931%2C49.002025%2C14.1228641&pub_category=bikes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 11 godzin temu, Gość Krzysztof M napisał: Czy rower górski 29' do spokojnej jazdy w terenie różnym Czym jest według Ciebie spokojna jazda i co uważasz za ekstremalną formę terenu? Po prostu gdzie będziesz jeździł? Bo może być tak, że MTB będzie przerostem formy nad treścią i szutrówka spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jakoś ta szutrówka, mnie osobiście, tu w ogóle nie pasuje. 11 godzin temu, Gość Krzysztof M napisał: Właśnie na komforcie mi zależy najbardziej 11 godzin temu, Gość Krzysztof M napisał: Mam dość prowadzenia roweru po piachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 48 minut temu, chudzinki napisał: Nie w tym budżecie i można kupić z możliwością oddania (z bliżej nieokreślonym terminem oczekiwania na dostawę) przymierzyć się i co najwyżej przejechać się po salonie w domu, jak ktoś ma duży . Jak to nie w tym budżecie ? Można Canyona kupić na próbę, tydzień pojeździć i odesłać. Bynajmniej nie koło domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Aż z ciekawości sprawdziłem , bo już kiedyś ten temat pojawił się na forum. Częściowo masz rację tzn. można wykonać jedną testową jazdę celem sprawdzenia rozmiaru. Na moje pytanie jak sprawdzą czy to faktycznie była jedna taka jazda kobitka odpowiedziała, że mają rzeczoznawców i jeżeli stwierdzą na jakimkolwiek elemencie zużycie wskazujące nie na jedną jazdę testową to nie oddają całej wpłaty, więc Twoje ryzyko . Teraz, wkg napisał: Jak to nie w tym budżecie ? Autor chce Gianta, który katalogowo kosztował 2300 zł, więc pewnie za 2000 albo mniej go może kupić, a Canyon rozpoczyna cennik chyba od 3700 bez negocjacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość Krzysztof M
Czy rower górski 29' do spokojnej jazdy w terenie różnym, to dla mężczyzny o wzroście 170cm dobry wybór?
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.